用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 揀九龍城定深水埗網升中
樓主: coco_1982
go

揀九龍城定深水埗網升中 [複製鏈接]

tpmon 發表於 20-11-25 09:10
轉校網大抽獎第1批截止在2021年1月初,所以若決定要轉12月已要向小學入表申請了。
...

知道,明白
唔該晒你
因為我都想問埋班主任的意見,再作決定

coco_1982 發表於 20-11-23 00:15
想請教下大家,我小朋友是男仔,成績應該是Band1C,請問選擇九龍城網還是深水埗網會比較好?
...
我反而覺得,如果九龍城有喜歡又適合BANDING中學又可以轉 ! 九龍城B1位有多, 機會都大的

本來我都覺得去九龍城強區鬥是找C...........
但今年經驗告訴我,又好似唔係

B1C-2A學生自行有同學1間/2間, 都是報九龍城中學..估唔到又自行收左 !

另一單係, 九龍城同弱區, 在各自學校同是級10內
(各自校同一名次, 兩校也是用999632)
大家都自行報沙田同一中學, 自行結果收了弱區, 九龍城區無收,
該家長好激氣....話九龍城學校又讀得咁辛苦次第都唔夠人地掙 !

subb 發表於 20-11-25 09:25
我反而覺得,如果九龍城有喜歡又適合BANDING中學又可以轉 ! 九龍城B1位有多, 機會都大的

本來我都 ...

其實所謂強弱一直不在於區份,係在於學校

九龍城區有太多人氣強既二線學校,水平經常被嚴重高估
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-11-25 09:27

九龍城站聯中女校都係人氣強既二線學校???

subb 發表於 20-11-25 09:30
九龍城站聯中女校都係人氣強既二線學校???

佢地可能只得40%或更少B1學生,絕對唔係強校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-11-25 09:27

hkpapa852 的意思,是否以下弱校網的龍頭強小學,轉去強校網都不會跌Banding?  每區只舉一間強校作例子:-

- 深水埗網: 荔枝角天主教小學
- 黄大仙網: 保良局錦泰小學
- 荃灣網: 香港浸信會聯會小學
- 大埔網: 大埔舊墟公立學校

那麼弱校網的二線小學,轉去強校網是否跌1/3 Banding?

hkpapa852 發表於 20-11-25 09:44
佢地可能只得40%或更少B1學生,絕對唔係強校
其實band2 校可以收30% band1 已經好叻架啦!

回覆樓主:

教育局既分區既bandings,其實不是距離太遠。其實只有好邊緣個幾個先會升跌。教育局要做到好公平架!!

我之前在九龍城,好多個案B1CB2A邊緣跨入沙田,以為升band無走雞,結果淥左去B2C學校,好明顯係估錯Band既結果(因沙田B2校多,點差都好少淥落B3)

tpmon 發表於 20-11-25 11:27
hkpapa852 的意思,是否以下弱校網的龍頭強小學,轉去強校網都不會跌Banding?  每區只舉一間強校作例子:-
...

弱校轉唔轉區都慘 ....想番身, 要等等等...........
我知1弱校b2頭生, 派去b3中學,
同區叩門, 叩唔到
結果叩中去左深水埗smc

#見到該校好努力想番身

九龍城係大網,有4X間小學,當中似乎有1X間坊評比較特出。誇網有無好處,可能去比較自己學校Vs九龍城其他小學學術水平,去評估更準確~~~

tpmon 發表於 20-11-25 08:58
深水埗Band 1B轉九龍城網大抽獎冇問題,只要有九龍城的住址証明(如有該區自住物業、有打厘印的租約)。跌到 ...

我講得唔清楚。

我去年幫1B深水涉學生㨂學校,他不是要轉網。他1B在深水埗既選擇都太少,太多係係外區兩個兩個位咁。

而如果B1C過九龍城,唔一定會跌網。其實真跌網既機會只限區既邊緣幾位啫。

mcl203 發表於 20-11-25 17:50
九龍城係大網,有4X間小學,當中似乎有1X間坊評比較特出。誇網有無好處,可能去比較自己學校Vs九龍城其他小 ...

九龍城網的APS、KTS 超班過份强取了太多Band 1的位,變成了餘下每間九龍城網冇直屬/聯繫的小學,取少了很多Band 1的位。

我估深水埗SFA 學生轉九龍城網都嬴了很多Band 1位。

或許以上公認的強校,去邊區都佔優勢。

nicolemummy 發表於 20-11-25 19:30
我講得唔清楚。

我去年幫1B深水涉學生㨂學校,他不是要轉網。他1B在深水埗既選擇都太少,太多係係外區兩 ...

保守D較好。

明明人哋剛好邊緣的轉區會大機會跌至B2A,叫佢用Band 1 pool 選校策略,只會害到人。我不會做這些害到人的建議。

tpmon 發表於 20-11-25 19:34
九龍城網的APS、KTS 超班過份强取了太多Band 1的位,變成了餘下每間九龍城網冇直屬/聯繫的小學,取少了很 ...

B1位嘅分配,係視乎各校在區內嘅學術水平,係強弱嘅相對比較,可以係非常強對比較一般,令比較一般嘅少佔咗B1位,亦可以係一般水平令比較強嘅多佔B1位~~~

mcl203 發表於 20-11-25 17:50
九龍城係大網,有4X間小學,當中似乎有1X間坊評比較特出。誇網有無好處,可能去比較自己學校Vs九龍城其他小 ...

會唔會有直屬中學仲難估算?!即係好似阿女小學,學校又唔會講Band1,2分界線,直中又收哂分唔到。

kirstyau 發表於 20-11-25 21:17

會唔會有直屬中學仲難估算?!即係好似阿女小學,學校又 ...

1X間咪包咗直屬囉!~~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

nicolemummy 發表於 20-11-25 08:45
我幫一個深水埗1B既男生升中,1B都頭痛。

去九龍城,跌落2A,都可以㨂陳瑞琪,差極胡兆織都一定到(3志願 ...
1B點跌都唔會跌到band 2,有所謂專家話過:最強同最弱網相差不到10%

恐龍家

小曳人 發表於 20-11-26 07:01
1B點跌都唔會跌到band 2,有所謂專家話過:最強同最弱網相差不到10%

那種說法也曾聽過,但個人認為有DD取巧,因為用"最大"不多於10%來釐定係有DD不對勁,應該用"最少"不少於會有價值DD,因為不到10%個範圍好大,可以係:3%、5%、7%...,由於,每個小格的Banding所佔嘅百份比中,B1a或B1b或B1c皆等於11.111%,即是話幾乎有可能出現"不跌Band"機會大DD囉?!個人認為,發生升跌Band事件的機會不應該""細""。

tpmon 發表於 20-11-25 11:27
...

呢個問題好複雜好難估計, 睇下我呢個帖入面講既估計方式:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3591473&pid=45964604&fromuid=1389083

強校邊緣人, 轉網都會有風險
弱校級一, 又安唔安全呢? (要睇吓有幾弱, 如果係一級得不多於3個B1學生既小學, 應該級一轉網都有機會出事)
‹ 上一主題|下一主題