用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學考試平均分係0,都係照升班
樓主: ngkayan55
go

中學考試平均分係0,都係照升班 [複製鏈接]

ngkayan55 發表於 20-11-22 21:21
回覆 Yanamami 的帖子

我的朋友係該校就讀,聽說呢個平均分0分的同學,佢缺席率好高,應該係佢家庭和行為 ...

吾可以成績為由開除,咁可否以行為?擴課都係嚴重問題。

學生學習有問題,不就正正是學校及老師應該幫忙解決學生問題嗎?
學生有問題就想著如何開除,如何推卸責任比家長,不是本末倒置嗎?

不過,教育系統當然不能留級,每年只有 1.8 萬人及格大學最低標準,也就是有另外幾萬人不及格需要留級。。。

Yanamami 發表於 20-11-22 09:10
唔好講多唔多,平均分0分仲係第-次聽。学障亦唔代表会0分。我確实好想知你朋友係咪該校家長,定係又唔知 ...

中學有平時分,拉埋點可能平均分0,唔讀書去考都有D分啦,點會十幾科科科0分!

gracelam 發表於 20-11-22 15:41

我女同學,有個嚴重弱聽,每次上堂,老師都會掛個儀器响 ...

我以前都有個咁既同學,佢講嘢都唔正,成績中中間間,都不至於咁差。

Yanamami 發表於 20-11-22 09:10
唔好講多唔多,平均分0分仲係第-次聽。学障亦唔代表会0分。我確实好想知你朋友係咪該校家長,定係又唔知 ...

如果有幾十題MC,碌鉛筆都唔會係 0,條條識得選擇錯誤答案都唔簡單,可能係交白卷!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-4-4 09:27
如果有幾十題MC,碌鉛筆都唔會係 0,條條識得選擇錯誤答案都唔簡單,可能係交白卷!
...
除非唔填, MC要超叻先拎到零分
‹ 上一主題|下一主題