用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福附小一結果
樓主: matmaykin
go

福附小一結果   [複製鏈接]

多多宝 發表於 20-11-22 23:20
請問福附小平時小朋友之間是講英文or 廣東話or 普通話?學校有無廣東話語境?我地想小朋友學好廣東話,但 ...
課堂不覺得有粵語環境,小朋友間可能會有,但如果小朋友本身不習慣講,可能會傾向英語溝通。
利申:小一用家

DengCK 發表於 20-11-22 15:42
呢度我upload唔到相。你俾個google drive我upload你睇又點話
要拎福小offer好難咩(你waiting入係難嘅呵呵 ...

直接d講:
最令人反感嘅係,你又唔係用家,講到自己好似係福附讀咗十年咁。
不過應該會有好多等緊offer細佬妹嘅多謝你,因為你自以為事實嘅言論,令好多有offer嘅人卻步。

floratmf 發表於 20-11-23 08:31
聽聞福附早幾年好focus on 好top嘅小朋友,好多機會都會留俾佢哋,老師愛心一般。
有冇人知近年係咪咁呢? ...

呢個應該唔係家長間的共同感受,可能有啲家長拔尖落空而咁諗?其實學校活動多到一個點,有眼耳口鼻肯參加都一定有得參加,體育校隊由興趣班,到預備班,到校隊AB隊。真係照顧好週到。

至於老師,基本上都係超有愛心,肯同家長溝通。有個別幾個cool少少、或者嚴啲,但都係錫學生的。

DengCK 發表於 20-11-22 14:17
咁仲衰,學校有能力但出offer時特登較到咁晏,等有心家長等成日

利申:有offer唔會註冊

你呢d家長,俾你小朋友讀到任何學校都唔會滿意。
希望你有個滿意嘅人生

floratmf 發表於 20-11-23 08:31
聽聞福附早幾年好focus on 好top嘅小朋友,好多機會都會留俾佢哋,老師愛心一般。
有冇人知近年係咪咁呢? ...

唔覺喎,我覺得學校對每個小朋友都係公平嘅。

Mathew0214 發表於 20-11-22 16:05
一人少句啦,傾下搵學校啫。

網上講嘢雖然冇乜責任,不過旁觀者清。

Well said

想請問知唔知以往多唔多收後段學生?

petnata 發表於 20-11-22 23:47
主要是local家庭,小朋友英粵流利,部分普也很好。疫情下小朋友之間活動比較少,都用廣東話多。
...

唔該曬,我仲以為福小好似蘇浙,小朋友大都係講普通話。如果小朋友都用廣東話交流,讀左六年,廣東話應該都夠用了。

hedwigR 發表於 20-11-23 10:04
課堂不覺得有粵語環境,小朋友間可能會有,但如果小朋友本身不習慣講,可能會傾向英語溝通。
利申:小一用 ...

tks,請問福小學生係唔係多住觀塘區?學校收生對幼稚園有無preference?我地出年k2會搬入觀塘,好似呢區英文小學(女仔)得福小一間。

多多宝 發表於 20-11-23 11:01
唔該曬,我仲以為福小好似蘇浙,小朋友大都係講普通話。如果小朋友都用廣東話交流,讀左六年,廣東話應該 ...

課堂上只可講英文和普通話,小息時可自由用任何語言。之前去學校做義工,反而見到好多小朋友小息用英文,當然都好多用廣東話。雖然全部都係本地小朋友。

多多宝 發表於 20-11-23 11:16
tks,請問福小學生係唔係多住觀塘區?學校收生對幼稚園有無preference?我地出年k2會搬入觀塘,好似呢區英 ...

我小朋友讀學之園,感覺好多小一同學都係學之園,不同分校

多多宝 發表於 20-11-23 11:16
tks,請問福小學生係唔係多住觀塘區?學校收生對幼稚園有無preference?我地出年k2會搬入觀塘,好似呢區英 ...
我小朋友讀荃灣私幼,take offer後搬到將軍澳,現在聽聞仍有同學每日搭校車由荃灣返學,所以理論上地區應該不是收生重點。
比較我兩個小朋友面試經驗,性格活潑和語言表達能力強應該更有優勢。

konew720 發表於 20-11-23 10:10
直接d講:
最令人反感嘅係,你又唔係用家,講到自己好似係福附讀咗十年咁。
不過應該會有好多等緊offer細 ...
唔駛客氣。坦白講,我有offer唔註冊,又唔似其他家長死hold爛hold hold到下年開學,算係對得住其他心儀家長。
我有幾個offer,到而家都只係註冊一間。

報學校無可能間間睇清睇楚先報。咁in途中覺得not my cup of tea,有問題嗎?我一直都係講自己看法,睇清楚我都有講福小唔錯。

真心我覺得福小面試好認真下,佢都幾精挑細選出offer, 我識不少叻叻同學仔都竟然無offer. anyway, waiting又心儀咪寫信,機會不少。
不過唔再講喇

回覆 hedwigR 的帖子

我是twins ,一個offer ,一個後段waiting 唔知點算好, 另一個唔知係咪有機再之後收埋...???作為孖胎家長,我唔會另放棄一個,一定要並肩作戰

q4q4 發表於 20-11-23 17:30

我是twins ,一個offer ,一個後段waiting 唔知點算好, 另一個唔知係咪有機 ...
加油,我小朋友一個2nd in順利拿offer,另一個奮戰到6月收到call 堅持總有希望啦,畢竟一起返學方便

回覆樓主:

請問信上未寫waiting分段信息的 究竟係前段中段定係後段 ?

super thanks ,,開心嘅係每次twins 面試好享受咁,做到最好.
twins 播道先有offer, 今次,福小面試..很好的體驗.
1516 ..播道  vs   福中  哪校較好?

播道在於培養學生自信心, 播道個理念都好強, 冇呈分直龍, 已經有 Band 1C or above 嘅中學部

比較重兩文三語,福附就軟件+不只重學術,重全人發展,有前瞻性校長成個program 好好, 優質潛力股., 福附有呈分非直升,福中 Band 1C or above

福小最弱10%15%不能直升...

謝謝指教!

q4q4 發表於 20-11-24 14:06

super thanks ,,開心嘅係每次twins 面試好享受咁,做到最好.

10%冇直升係包埋外闖神校果10個8個

hedwigR 發表於 20-11-23 11:50
我小朋友讀荃灣私幼,take offer後搬到將軍澳,現在聽聞仍有同學每日搭校車由荃灣返學,所以理論上地區應該 ...

謝謝 到時考完有offer先算

Mathew0214 發表於 20-11-23 11:19
我小朋友讀學之園,感覺好多小一同學都係學之園,不同分校

學之園都係學術強校 尤其疫情底下 支援聽聞好足。
‹ 上一主題|下一主題