用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 harts太子同 麗港城think比較?
樓主: JerryLiu_FB
go

harts太子同 麗港城think比較? [複製鏈接]

回覆 Falcon媽媽 的帖子

要睇醫生其實喺covid 前已經係咁。要parent interview 可接受,因為考LH second interview 都要in 家長。
反而第一次有個外籍老師 同我傾計,真係第一次。好似victoria 都會,不過我無in 過

Krislee1509 發表於 20-11-22 12:09

要睇醫生其實喺covid 前已經係咁,我都唔明要來做咩。要parent interview 可接受 ...

我加埋佢收到4個offer, 都冇一間要睇醫生同親自去register. first interview又要拍片又要平日in家長,我地2個都要返工。zoom meeting又中又英,好似我去見工咁。你講個d名幼可能麻煩d, 但think又唔係d好hit好hit既學校。

Krislee1509 發表於 20-11-22 12:09

要睇醫生其實喺covid 前已經係咁,我都唔明要來做咩。要parent interview 可接受 ...

老公話未讀都咁煩,讀梗唔知又要唔要要求你個樣那樣,所以唔讀囉。

不過讀落正常學校,多活動,小朋友都開心。語言環境好,所以再報

Krislee1509 發表於 20-11-22 10:43
回覆 JerryLiu_FB 的帖子

你小朋友幾月

九月B

Falcon媽媽 發表於 20-11-22 11:13
我有其他offer 呀,同埋唔太鐘意佢搞咁多野

有咩咁多野攪?

Krislee1509 發表於 20-11-22 10:44
其實我prefer video, 但harts 竟然要面試....

其實去學校睇下都幾好丫,我舊年係去完先鍾意harts

cc7 發表於 20-11-22 22:59
其實去學校睇下都幾好丫,我舊年係去完先鍾意harts
Harts 今年好似zoom in, 唔洗去學校

omoinoyukue 發表於 20-11-23 14:15
Harts 今年好似zoom in, 唔洗去學校

好多學校今年都改左,無得去學校睇下係有d 可惜

Canaanbb 發表於 20-11-22 14:44
有咩咁多野攪?

我上面有講

麗港城think啱啱轉咗校長

疫情期間見哂真章
NET上堂好HEA,可以唔記得上堂(要家長打去學校問),先入ZOOM
唔記得就冇備課,叫學生唱下歌就算
之後學精咗,就上網搵本故事書讀

SHOW & TELL試過30分鐘俾20+學生TELL
老師回應:NICE, VERY NICE

學費每月6000,加一年大約1萬雜費
所以走咗好多學生

回覆 joyce_yanli 的帖子

N班定K都差?

回覆 sallynsh 的帖子

N同K SAME
我覺得睇你好唔好彩遇到好的NET
中文老師我覺得普遍都好有心

好老實
唔係疫情,好多野都唔會知

學校4月先開始ZOOM(一周2次,NET4次有3次唔記得)
5月先有日日ZOOM
仲要係學校冇買ZOOM(開頭),30分鐘有時硬CUT完
但我哋的雜費/學費一直照俾(2月學費曾減半)

最開頭應承話7月補課
但最後又話冇,但7月又開收費暑假班喎
(最後係開唔成,因為有第3波)

學生退學,要求拎返部分雜費
先話茶點係唔包雜費內
係學校俾

我唔敢講其他私校係唔係咁
定我唔好彩遇到個唔好的NET
記得有次佢話「ZOOM真係好難用,希望我下次會用得熟D」
我真係O咗嘴,唔係應該自己試用先咩

學校做咗10+年的校長走,老師走
家長都會覺得傍惶

joyce_yanli 發表於 20-11-25 13:04
我唔敢講其他私校係唔係咁
定我唔好彩遇到個唔好的NET
記得有次佢話「ZOOM真係好難用,希望我下次會用得熟D ...

有老師走咩?我見好多舊老師仲喺度,而家個新校長好似係馬鞍山調過嚟,雖然馮校長走我都好唔捨得,我好鍾意聽佢d講座,但而家個新校長都幾好,佢見我幾次面已經認得我,我都幾surprise,反而馮校長唔太認得我。
其實我幾滿意學校,差唔多日日2、3堂zoom(高年班30mins,低年班20mins) ,仲有教學video,另外高年班仲有額外小班教學zoom

joyce_yanli 發表於 20-11-25 12:59
回覆 sallynsh 的帖子

N同K SAME

佢本來話7、8月補課,後來疫情爆要停課補唔到,但佢有用zoom代替,zoom到8月中。

我小朋友上堂d老師都ok(不論中定英),堂堂都準時上,可能你咁啱遇著個麻麻地嘅net

joyce_yanli 發表於 20-11-25 10:43
麗港城think啱啱轉咗校長

疫情期間見哂真章

其實都唔算走咗好多學生,至少我小朋友好多同學仔仲喺度。學費剩係2月減半,不過我見到其實好多學校都係。而且因為我之前係有兩個小朋友一齊讀think,所以佢3月-5月個時都俾咗d優惠我(校長親自打俾我,話驚疫情令我地經濟負擔大,所以俾d學費優惠我地呢d兩個小朋友一齊讀think嘅家長)

回覆樓主:

麗港城Think幾好wow
我小朋友今年讀N,讀左2個月中,英文都有進步
而且學校行政吾錯,停課期間都不停有Zoom

回覆 jtw_ki 的帖子

一位來自澳洲的net老師走(所以主任將2班學生夾埋上一個zoom,20人+做30分鐘show and tell)一位教咗10+年以上的中文老師走
之前音樂老師(男老師)都走埋,聽講最近有返去(我唔知有冇)

多唔多學生走?
我覺得多
有人做超大b讀龍校
有人唔想白交學費轉資助學校
以我所知,已經5個,上午班k2得返一班英粵(去年係有2班LK)

7月補課係校長自己講係實體上
因為疫情冇法,所以轉ZOOM
都唔緊要,但點解8月個2星期有資源開收費暑假班但唔俾學生返實體
當時好多家長都反映過

新學年的ZOOM係有改善
起碼會分小班同唔會硬CUT

講起教學VIDEO
之前係該校的老師拍
而家係有其他分校老師拍完,再全部分校學生一齊用(咁同我上YOUTUGE搵有咩分別)
仲有普通話老師的片,係用個公仔遮住自己個樣

joyce_yanli 發表於 20-11-25 16:02
回覆 jtw_ki 的帖子

一位來自澳洲的net老師走(所以主任將2班學生夾埋上一個zoom,20人+做30分鐘show and te ...

Net多數流動性比較大,唔係好多net會長駐一間學校。音樂老師之前都聽過話佢會走,但後來畢業禮見到佢,最近返學校又見到佢,可能佢最後決定唔走。中文老師係邊個走我好似唔察覺有邊個熟面口嘅老師走
‹ 上一主題|下一主題