用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學學習漫談1—不求甚解的弊端
樓主: eviepa
go

數學學習漫談1—不求甚解的弊端  

eviepa 發表於 20-11-21 18:11
一個學生,最重要是有足夠數學能力應付下一階段。
我對女兒,從小五開始就會check住她的進度,分數不論,但 ...

基礎打得穩真係好緊要。我兒時同學仔,越升班越搞唔掂,見數就驚,最後放棄數學。

ar_mak 發表於 20-11-22 00:47
呢單野原本只係佢同聖人網友之間既口舌之爭,其實大家講兩句算鬼數咪好囉,好衰唔衰,佢又話要用一萬字去回 ...

哈,佢兩個又真係...

ar_mak 發表於 20-11-22 00:39
凡事都係間中做下就好喇,要攪到每天都做就會有多少壓力。
亦可以結局後一次過煲哂

ar_mak 發表於 20-11-22 00:47
呢單野原本只係佢同聖人網友之間既口舌之爭,其實大家講兩句算鬼數咪好囉,好衰唔衰,佢又話要用一萬字去回 ...
都唔係嘅,網友門或許可以從中有什麼合適可取的地方

畀多啲時間作者啦,好多不求甚解嘅院友等緊解葯架。

其實唔關數學事,重點亦唔係不求甚解。根本就係有無心去讀。

好似工人買餸煮飯,發住夢買豆腐花當豆腐煲魚頭,糖當鹽......唔通又搵樓主補習咩。

Jane1983 發表於 20-11-22 10:45

好似工人買餸煮飯,發住夢買豆腐花當豆腐煲魚 ...

關補習事咩?原來係咁...

Jane1983    發表於 20-11-22 15:45

eviepa 發表於 20-11-21 18:11
一個學生,最重要是有足夠數學能力應付下一階段。
我對女兒,從小五開始就會check住她的進度,分數不論,但 ...
小學初中的數學都唔算好深,概念也比較容易理解。不過,到了高深階段,我覺得真係唔適合絕大部分人。我自己本身成績都唔錯,不過高中階段,數學總是會有一兩道題目,是無論如何也諗唔明,雖然唔會影響到總成績,不過大學階段就發現,大部分都唔明好彩數學屬於選修科目,套用公式也可以勉強及格。
所以我同意深度理解每一個concept 的重要性。

可能EK唔少家長理科好叻,數學無難度,所以唔明點解有人會搞唔清楚數學概念

希望數學叻人可以指點一下如何理解高深的數學概念。

b3410 發表於 20-11-22 11:00
小學初中的數學都唔算好深,概念也比較容易理解。不過,到了高深階段,我覺得真係唔適合絕大部分人。我自己 ...
數學叻的人只會覺得其他人點解咁簡單都唔明,唔會解釋到比其他人聽 ,有能力解釋到的是識教。我好彩高中時遇到啟蒙老師

b3410    發表於 20-11-22 12:14

Jane1983 發表於 20-11-22 10:45

好似工人買餸煮飯,發住夢買豆腐花當豆腐煲魚 ...

冇聽過目難詞?即即復即即,唔識就唔識⋯
ps, 當然有心也是重要

其實小學要學嘅係算術,中學嘅高等數學係高中可以選修,唔係人人都一定要識同用得著喎。

b3410 發表於 20-11-22 11:00
小學初中的數學都唔算好深,概念也比較容易理解。不過,到了高深階段,我覺得真係唔適合絕大部分人。我自己 ...
等緊樓主。

MrBeast 發表於 20-11-22 11:17
數學叻的人只會覺得其他人點解咁簡單都唔明,唔會解釋到比其他人聽 ,有能力解釋到的是識教。我好彩高中時 ...

的確係!我老公就係識教既老師,佢唔係鑽研理論既人,但佢真係好適合教書,可以將難明既概念清晰咁解釋比其他人聽,所以我好希望個女第時揀理科,補習費都慳唔少
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

MrBeast 發表於 20-11-22 11:20
冇聽過目難詞?即即復即即,唔識就唔識⋯
ps, 當然有心也是重要

唔識,在學生黎講好正常。願意學,父母、老師、同學、補習導師都可以教你。但你無心學,人地講到口水乾都無用。

返學,唔識唔明,問老師同同學互動好正常架咋,學問,想識要學,自不然要問啦,有咩理由要學生一聽就明,亦唔會有老師一講就大家識哂。
學生對老師有禮,老師自會好好教,成日同學生講老師唔掂,,自然聽唔入耳,咪話入腦。

MrBeast 發表於 20-11-22 08:01
亦可以結局後一次過煲哂

好似平時追劇咁,播晒先返嚟追,但唔知到時又封咗艇未

回覆樓主:

數學真是好奇異,完全因人而異,同一個老師,同一個教法,效果仍然可以大不同,和其他文科絕對不一樣!我仔今年中二,最近計factorization的數,大半班同學叫救命,但有些同學則覺得好易,一看就識點做,不用多想。