用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 兩個offer比較
樓主: jameschow006
go

兩個offer比較 [複製鏈接]

我只擔心係A校谷唔起,仲弄巧成拙,6年後升唔到直屬之餘,仲要以B2/3成績係大海到大抽獎。。。不過當然有可能小兒大少少適應到,成績穩穩陣陣直升,never know now

PTL_L 發表於 20-11-21 21:13
先苦後甜,先甜後苦。其實谷校係咪真係苦,happy學校係咪真happy,因人而異,不能一概而論,當刻應選有保障 ...

老實講,我地都做過學生,香港教育制度冇先苦後甜,我諗你講緊個結果,但整個過程點都係苦,辛苦個苦

jameschow006 發表於 20-11-21 21:38
老實講,我地都做過學生,香港教育制度冇先苦後甜,我諗你講緊個結果,但整個過程點都係苦,辛苦個苦
...
我唔係講咁遠,只講小學升中,而家,我暫時睇唔到小朋友將來,見步行步。
我經驗不多,孩子有只有兩,一剛升中,中學是出名成績好而外人認為係happy school 既blue blood 學校,但想以少少經驗告知,想要成績好,是要付出,並沒有不需付出而有好成績既結果,只係裝備好基礎、學習習慣、閱讀興趣等,一定可以苦中作樂。

jameschow006 發表於 20-11-21 21:13
應該咁講,A校一般意見認為係谷,同埋一級有好多班(6班),每級有>200學生,少少覺得老師關注學生方面唔 ...
住邊?如果屋企校網好,讀B校,升中最多返自己校網抽。

jameschow006 發表於 20-11-21 21:13
應該咁講,A校一般意見認為係谷,同埋一級有好多班(6班),每級有>200學生,少少覺得老師關注學生方面唔 ...

而家情況太多「未知」聽你再講多少少背景,反而,我會揀「B」,因為適合小朋友是我選校最大原則,無論所謂深谷或所謂happy,我只想帶出一點,要有成績係需要付出的。
另一方面,依投票的票數下,應多人揀A(如我無睇錯),但你仍然著眼B,根本你已有結論了,揀「B」吧!

PTL_L 發表於 20-11-21 21:47
而家情況太多「未知」聽你再講多少少背景,反而,我會揀「B」,因為適合小朋友是我選校最大原則,無論所謂 ...

對,我係欣賞多d B校既教學理念,同埋學術都ok。同埋我好認同做到學術ok需要付出,分別係咩方式,A校谷我會擔心扼殺左小兒學習興趣,B校就大dd 機會令佢喜歡學習,有自信d

但始終都未下到決定住,係理想同現實既爭扎

jameschow006 發表於 20-11-21 22:08
對,我係欣賞多d B校既教學理念,同埋學術都ok。同埋我好認同做到學術ok需要付出,分別係咩方式,A校谷我 ...
就憑你咁講,其實我更加無懸念揀「B」

回覆 PTL_L 的帖子

好奇一問, BLUE BLOOD 指邊間?

其實我都有咁既難題
‹ 上一主題|下一主題