用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 兩個offer比較
go

兩個offer比較 [複製鏈接]

有兩間offer揀(唔開名,唔想因為名聲受影響)

A: 傳統,谷,有半龍,校網好
B: 開心d,學術都好,但冇龍,校網唔好

本身小兒唔係幾谷得,驚跟唔上,所以純比較小學6年會揀B多過A,但諗埋升中+校網,A就好過B

而家決擇有少少揀小學個6年,定為左中學打後。。。有冇家長都有咁既決擇面對?應該揀咩好?
   2    0    0    0

jameschow006 發表於 20-11-20 20:07

A  

先苦後甜 定 先甜後苦?
睇你點揀

jameschow006 發表於 20-11-20 20:07

B, 我唔信谷得多成績好個套。

更何況,呢個世代加呢個時勢,唔係仲迷信成績好就是前途好呀嘛....

培養學習興趣及態度,比死谷爛谷行得更遠。佢一有興趣,自然開turbo去學習。

另外,以我朋友圈觀察,見唔到半龍就會相對輕鬆或者安心。個個勁少少嘅都為個半龍而來,你覺得會比無龍輕鬆嗎?要麼100%龍,否則分別不大。

揀A校

要搞清楚A雖則傳統,但係咪谷先?深同谷唔同
如A係深,但小朋友跟到,並唔係無謂谷,咁又何妨呢?到你經歷升中時,就會明白到有直中的好,如果唔想小朋友太辛苦吃力考呈分。

PTL_L 發表於 20-11-21 00:11
如A係深,但小朋友跟到,並唔係無謂谷,咁又何妨呢?到 ...

呈分試壓力對小孩大人都好大,尤其是一向成績好但呈一失手,壓力仲大

kimlam953 發表於 20-11-20 23:44
B, 我唔信谷得多成績好個套。

更何況,呢個世代加呢個時勢,唔係仲迷信成績好就是前途好呀嘛....
問題難就難在唔知幾時先可以培養到學習興趣和好的學習態度,幾時至開竅肯開 turbo去馬呢

撿適合小朋友啲學校吧!

A 校。

現實係殘酷嘅,揀幼稚園定條小學,揀小學條路定上考DSE/IB, 中學睇將來入3大率,你知點揀啦。

PTL_L 發表於 20-11-21 00:11
如A係深,但小朋友跟到,並唔係無謂谷,咁又何妨呢?到 ...

A: 係谷,但唔係太深,同埋半龍,唔係全部小學可上直屬中學

jameschow006 發表於 20-11-21 18:26
A: 係谷,但唔係太深,同埋半龍,唔係全部小學可上直屬中學
請問「谷」的定義是?

其實就算讀B校都可能只happy 3年,一上高小為了升中,就算學校無比壓力,家長都一定發功,難道放任繼續happy, B2, B3中學一樣欣然接受?不過已happy 了3年,你小朋友到時願唔願意比你谷?

睇兩間學校升中成績。
傳統/活動,谷/happy,都冇所謂。

谷,不過升中靚麗,即係谷的來有效果,而且唔會谷壞小朋友。
B校happy, 如果升中成績好,更加抵讀。

A校半龍,中學如何?如果中學麻麻,咁半龍都好無謂。

A 校
要呈分考分考升中,點都辛苦

回覆樓主:

B
我而家又係甘。囝吾谷或迫得,開開心心反而記得好快,自己做曬,-壓力,就反而身體上出現症狀例如扯衫,缩頸同失控抗拒……
手上有你所講offer style,而朋友一面倒聽名支持谷型A,我知可以跳船但因甘而病或長期出現身體抽症狀米大wok……所以我都選左B類但校網好的。

b3410 發表於 20-11-21 20:57
睇兩間學校升中成績。
傳統/活動,谷/happy,都冇所謂。

應該咁講,A校一般意見認為係谷,同埋一級有好多班(6班),每級有>200學生,少少覺得老師關注學生方面唔會夠,而本人覺得小兒唔谷得或多d鼓勵先得,未必最適合

B校就少班d, 一級100人到,關心學生足夠同有口碑,同埋學術ok,升中都唔錯

但已升中比較既話,A校會保險d,半龍+好校網有雙重保障
B校就算最後呈分band1都只會係差啲既校網去大抽獎,係會比A校冇咁穩陣

呢個就係糾結既地方。。。

2013skc 發表於 20-11-21 21:05
A 校
要呈分考分考升中,點都辛苦

先苦後甜,先甜後苦。其實谷校係咪真係苦,happy學校係咪真happy,因人而異,不能一概而論,當刻應選有保障的學校。

A校,先苦後甜
‹ 上一主題|下一主題