用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 天后pods
go

天后pods

有無pn用家分享?今年剛apply pn,
睇過唔少用家comment都唔錯。。但次料都係18年前既info..想睇下近呢一兩年如何,謝謝

回覆 somebodyh 的帖子

[reply]回覆 somebodyh 的帖子[/reply]

有無pn用家分享?+1
收到 11/26 zoom interview

同求pn用家分享。收到24號zoom in email⋯⋯

sherry1109 發表於 20-11-20 22:29
同求pn用家分享。收到24號zoom in email⋯⋯

same here

我一收到email話要轉zoom in就覺得玩完(emoji)我小朋友冇可能會對住個mon 坐得定超過10秒

莫失莫忘 發表於 20-11-21 11:46
我一收到email話要轉zoom in就覺得玩完(emoji)我小朋友冇可能會對住個mon 坐得定超過10秒
...

Exactly
我個仔playgroup嘅zoom堂已經表現差到谷底,對住個mon真系唔知可以in乜

sherry1109 發表於 20-11-21 18:13
Exactly
我個仔playgroup嘅zoom堂已經表現差到谷底,對住個mon真系唔知可以in乜
...

我完全無俾我小朋友用zoom上playgroup,已經哂左d錢,唔想哂埋時間 XD

回覆樓主:

完全無用家嗎?

想知啲乜?
好處: 語境好,地方乾淨,清潔姨姨跟得幾足, 接放學時有機會同老師吹兩句
唔好: 有兩個campus, 有機會要轉地方, 老師流失率都高, 不過反正年年班主任唔同所以冇所謂

hkese 發表於 20-11-24 20:05
想知啲乜?
好處: 語境好,地方乾淨,清潔姨姨跟得幾足, 接放學時有機會同老師吹兩句
唔好: 有兩個campus, 有 ...

你小朋友讀過?

hkese 發表於 20-11-24 20:05
想知啲乜?
唔好: 有兩個campus, 有 ...

因school website有講主重presentation skill同有reading program.. 想知呢方面詳情。。謝謝

所謂reading program, 就係每星期學校都會借本中文書同英文書俾啲學生, 叫家長同佢讀, 老師亦會同時讀果本書, 有張紙mark 低叫家長填係同小朋友一起讀, 定係佢自己讀, 老師會響果張紙寫feedback, 如果本書唔熟, 學生就會再讀同一本書多個禮拜, presentation 應該係講老師鼓勵啲學生對住個group全部人講嘢吧

hkese 發表於 20-11-24 20:36
所謂reading program, 就係每星期學校都會借本中文書同英文書俾啲學生, 叫家長同佢讀, 老師亦會同時讀果本 ...

甘都唔錯!你小朋友讀左幾年?

回覆 hkese 的帖子

想請教多唔多小朋友選擇直升K? 定好多都會轉學校?考龍校既小朋友多唔多?疫情期間,係咪都好多人退學? Thanks!

somebodyh 發表於 20-11-25 08:57
甘都唔錯!你小朋友讀左幾年?
兩年前讀pn, 讀完k1 轉咗間有ib小學的幼稚園

hkese 發表於 20-11-25 17:34
兩年前讀pn, 讀完k1 轉咗間有ib小學的幼稚園

介唔介意講轉左邊間?甘照甘睇pods既英文夠應付is 既interview?

wingkiukiu 發表於 20-11-25 15:03
回覆 hkese 的帖子

想請教多唔多小朋友選擇直升K? 定好多都會轉學校?考龍校既小朋友多唔多?疫情期間,係 ...
基本上除非係一條龍, 所有私立幼稚園特別係pn 班都走咗好多學生, pods 都係, 但係你可以話少咗學生, 老師學生比例更低更抵讀,大前提係有得返學
k1 有啲升咗龍校幼,有啲升咗國際學校, 不過唔少都升k1

hkese 發表於 20-11-25 17:43
基本上除非係一條龍, 所有私立幼稚園特別係pn 班都走咗好多學生, pods 都係, 但係你可以話少咗學生, 老師學 ...

以你既經驗,請問:
1. 小朋友係pods度係咪可以學到英文&普通話?Pn需唔需要再外補語言?
2. 德育,禮貌,學校注唔注重?
3. 小朋友會唔會主動答老師問題?主動性高嗎?
太多問題(emoji)謝謝你!!

wingkiukiu 發表於 20-11-25 23:39
以你既經驗,請問:
1. 小朋友係pods度係咪可以學到英文&普通話?Pn需唔需要再外補語言?
2. 德育,禮貌, ...
語言學習係要靠語境,所謂語境即係接觸該語言嘅時間,我冇外補因為小朋友屋企亦接觸英文普通話,pods 分國際及本地班,如想學多點普通話要報國際班
我個人覺得pods 嘅學生及家長嘅質素都唔會差得去邊,所以我見唔到沒禮貌的學生

睇小朋友,老師會make sure 個個小朋友都有回答機會

hkese 發表於 20-11-26 06:01
語言學習係要靠語境,所謂語境即係接觸該語言嘅時間,我冇外補因為小朋友屋企亦接觸英文普通話,pods 分國際及 ...

請問師生比例一般幾多?local stream幾多個班主任?一日有幾多net時間?謝謝