用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 已刪除
go

已刪除

已刪除

我覺得男女校好點,且兩個同一學校無甘麻煩~

簽名被屏蔽

選校因人而異,也要考慮你想入的學校,是否真的可以入到。其實男校/女校/男女校各有利弊,睇小朋友自己喜歡齋校還是男女,真係冇咩所謂。
假設任揀,小學我會選擇子女讀同一間,如果有仔有女,即係要揀男女校。

兩姊弟讀同一間,方便照顧,接送,學校假期,測考也一樣,家長會都一次過,方便好多。做家長義工都係服務同一間
升中就考慮重點唔同,照顧方便等等,應該唔係重點。重點係邊間學校適合小朋友本人。姊弟唔需要讀同一間。
同樣,齋校/男女,睇佢自己有冇特別喜好,或者特別不喜歡。

通常男校/女校多傳統名校 ,又係龍校/半龍,所以多人追捧。
而男女校,又要一條龍 ,基本好少選擇,也好難考到。

現在還常常見到男女校的女生大熱天時着住見長袖冷衫,夏天運動時着住見長袖運動衫.....入到男女校中學書,就算無拍拖,都很在意異性的身體變異,其實這壓力不要忽視。

回覆樓主:

已刪除

回覆樓主:

已刪除

Godark 發表於 20-11-20 12:15
請問有一個家姐同一個細佬嘅家長可否分享吓,你會幫家姐揀女校定係揀男女校方便細佬將來可以一齊入讀呢?如 ...
我都係兩姐弟,但好主張讀單性學校,所以大讀女校,細讀前男校,學校雖改型,但仍然係男多女少。
揀單性原因是,我主要考慮學校課程及設施,較少考慮男女關係,因讀單性又話驚同性戀,讀雙性又話早熟(確實係)所以唔顧到咁多,將來的事了。

女孩及男孩學習範疇上確有不同,女叻文,男叻數理,我兩個好明顯既差異,女校無論文科課程,如中文、英文,我覺得比男校教得深入,數學亦會因應女孩能力調較進展,另因女孩一般乾淨企理,所以學校既洗手間都會好乾淨。

反之男校,數理科目會教得tricky 啲,轉多啲,思考多啲,但文科課程則一般。

最後,兩者之課外活動亦有差異的,因可以只符合單性學生發展,故種類亦是符合單性的活動會較多。

請問有一個家姐同一個細佬嘅家長可否分享吓,你會幫家姐揀女校定係揀男女校方便細佬將來可以一齊入讀呢?如 ...
再講多少少,我兩個從細到大都未同校過,又唔覺好唔方便,我反而好鍾意,因為可以有比較。

回覆樓主:

已刪除

Deleted

識幾個大女細仔家庭,都係各自讀唔同學校(私津女校),女讀女校但仔就兩種都有。主要係女校有中學部,升中多一分勝算,而且大女較醒目,讀得書,擺入女校會更幫到佢發展。

要睇兩個小朋友性格,兩個都隨和、資質接近,咁大家一齊就開心。如果明顯有差別,或者其中一個會好著緊自己表現,容易自卑,咁分開就反而更好,冇咁明顯比較。同時睇自己接送安排,安排到就當然最好,安排唔到都冇辦法。

回覆樓主:

已刪除