用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求 聖三一堂小學 用家分享
go

求 聖三一堂小學 用家分享 [複製鏈接]

希望用家可以分享,了解多些(emoji)
感謝您

例如:
功課量?
興趣班?
小朋友開唔開心?
老師關愛?
所有中文科+數學, 都是普教中?
常識係英語教學? 講英文教? 還是英文書,但廣東話教。
星期六,還要返學嗎?
   8    0    0    0

snowiee 發表於 20-11-20 01:15
希望用家可以分享,了解多些(emoji)
感謝您

功課量?
初小每日 4-5 份

興趣班?

小朋友開唔開心?
開心

老師關愛?
老師很好的, 同小朋友打成一遍

所有中文科+數學, 都是普教中?
中文是普通話教學; 另有普通話科, 要學漢語拼音; 數學用英文書, 上堂老師中英並用

常識係英語教學? 講英文教? 還是英文書,但廣東話教。
初小常識科, 一半中一半英 , 教科書也是一半中一半英, 教英文課程時, 老師會中英並用; 高年級常識科三分之一是英文, 三分之二是中文

星期六,還要返學嗎?
不用, 但有自選興趣班 (今學年有疫情關係, 所以沒有興趣班)

ha930 發表於 20-11-20 14:29
功課量?
初小每日 4-5 份

感謝您無私的分享(emoji)

我理解 English drama 係全部學生都參與。

整體黎講,請問你覺得英文語境強嗎?

小朋友還必須到外,補課嗎?

興趣班是放學後,是否必須參與?或最少參與幾多項目?

之前聽過, 有欺凌事件。。。 學校唔會太多小霸王? 老師都會認真處理?

小四,小五左右, 老師會主動建議學生,比較適合選擇哪些中學嗎?

唔好意思,問得太多。
希望找到一間適合小朋友嘅(emoji)
感謝您(emoji)

snowiee 發表於 20-11-20 17:00
感謝您無私的分享(emoji)

是的, 小三開始要討論劇本

整體黎講,請問你覺得英文語境強嗎?我覺得強呀, 因為英文課是用 lighthouse, 內容比較深

小朋友還必須到外,補課嗎?
我家小朋友暫時未需要外補, 學校的課程已經足夠多

興趣班是放學後,是否必須參與?或最少參與幾多項目?
有些是放學後, 有些是星期六, 沒有規定必須參選, 全部都是自選的, 但可以有些校隊(e,g 朗誦隊), 老師會挑選少部分學生參與, 家長也可以選擇不同意的

之前聽過, 有欺凌事件。。。 學校唔會太多小霸王? 老師都會認真處理?
我沒聽說, 但眼見學生都很乖也很斯文

小四,小五左右, 老師會主動建議學生,比較適合選擇哪些中學嗎?
聽說是有的, 家長會時老師會講小朋友大約 banding

ha930 發表於 20-11-20 17:51

好多謝你解答。
請問有感覺谷嗎?D人話改左谷左好多……?
4-5份功課完成時間多少?
有人講誇張到10份?真的?
課堂有完成部分功課嗎?

我地係雙職家長,所以比較擔心。

ha930 發表於 20-11-20 17:51

再次多謝您無私的分享(emoji)(emoji)

我現有聖三一、培道、禮賢offer
好動男仔,住九龍城

禮賢係一間開心關愛嘅學校, 處於又一村,要搭校巴返學。 升中絕對有保證, 首三志願有90%, 一體一藝課堂內完成, 大部分功課學校完成才回家。星期五返半日。 但英文語境唔夠三一全面。

培到好開心,但係好多家長分享要靠外面補習追進度。 出年原址有座新起建築大樓,仲有室內泳池添。

相反聖三一, 英語+國語比較強, 自設廚房。 自己覺得,四至五份功課返屋企做,都比較多。 另外興趣班,仲要放學後先進行。 相反,小朋友可以行返學, 避免舟車勞動時間。

請問依三間, 可以給我建議嗎?點揀好?

感謝您(emoji)(emoji)

Burtbe 發表於 20-11-20 22:14
好多謝你解答。
4-5份功課完成時間多少?

小一小二不算谷,小三開始有少少,但其實大部分學校也是小三開始谷的

4-5份功課完成時間多少?有人講誇張到10份?真的?

課堂有完成部分功課嗎?

小一:肯做的話,半小時內能完成,因為在堂上做了大部分

小二:肯做的話,半小時至一小時能完成,堂上也做了差不多一半

小三:需要多點時間,大約1-1.5小時,因為有些功課多了思考題,要用d時間去想想怎做;至於功課在堂上大約做了四份一,每日大約7-8樣

snowiee 發表於 20-11-20 23:36
再次多謝您無私的分享(emoji)(emoji)

我現有聖三一、培道、禮賢offer

培道我有親戚的小朋友讀緊,功課不算多也不太谷,想升中成績好,家長要自己谷或外補,另外中文科比較深

聖三一的話,我當初選這間學校也是因為是英文小學、關愛校園和自設廚房,入讀後我很滿意。至於興趣班,不是必須參與的,而且你都說了住的很近學校,我覺得問題不大。

當年沒有報考禮賢,所以沒意見給你。

ha930 發表於 20-11-22 12:28
培道我有親戚的小朋友讀緊,功課不算多也不太谷,想升中成績好,家長要自己谷或外補,另外中文科比較深

聖 ...

多謝您這位媽媽,用心的分享,現在更能掌握三一嘅資訊。
萬分感謝(emoji)
祝願合家都身體健康!生活愉快!

回覆 ha930 的帖子

您好,

想問下聽聞聖三一小學升中派位好似不太好, 但聽你講, 外語的訓練好多,無理由升中會給比下去的,那為什麼升中BANDING 較低?

謝謝

PearPearzheng@ 發表於 20-11-23 10:34
回覆 ha930 的帖子

您好,

不是呀, 學校升中成績不錯呀, 4X% 上 band 1 中學

想問聖三一堂有冇校車去寶琳?學校有冇推行國教?

回覆 Stellymui 的帖子

有冇國教就唔知,不過校長係藍絲。

。thx

受到警告

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

揮手,聖三一堂21年9月offer

cozysun 發表於 21-1-2 14:00
揮手,聖三一堂21年9月offer

恭喜晒
請問是否私幼

回覆 wongszehang 的帖子

學券幼

ha930 發表於 20-11-23 13:46
不是呀, 學校升中成績不錯呀, 4X% 上 band 1 中學

請教前輩,聖三一的va, pe, music 及  morning class, 早會的語言是中/英 ?
‹ 上一主題|下一主題