用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 OIC UK, Oxford International College, 有聽過呢間學 ...
樓主: maynjune
go

[英國] OIC UK, Oxford International College, 有聽過呢間學校嗎? [複製鏈接]

Queen Ethelburga’s college (QE)

LLLT 發表於 20-11-20 11:53
Queen Ethelburga’s college (QE)

Oic, thank you
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

個人覺得去英國讀只谷學術, 少課外活動, 歷史短的學校係浪費左留學機會, 少左好多寶貴體驗同回憶.

kittttty    發表於 20-11-21 23:58

Melody.in.V 發表於 20-11-20 14:51
個人覺得去英國讀只谷學術, 少課外活動, 歷史短的學校係浪費左留學機會, 少左好多寶貴體驗同回憶.
...

你講中左我心裡面的話,非常認同
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

Melody.in.V 發表於 20-11-20 14:51
...

Agree, 千里迢迢去補習社

我認識幾個女仔為咗避開中文科而又想讀醫去Cardiff ,全部得償所願。佢哋係目標為本,只要讀嗰個願意,我又覺得冇乜問題。

不過我個仔唔願意,我亦相信佢冇咁叻會考到呢四間

Chole 發表於 20-11-20 17:28
我認識幾個女仔為咗避開中文科而又想讀醫去Cardiff ,全部得償所願。佢哋係目標為本,只要讀嗰個願意,我又 ...

天生叻固然好, 個人認為亦都無需要逼自己長期企在最叻的位置。

適合自己快快樂樂過每一天就是最好的了。

話時話, 牛津或劍橋讀醫一年學費要多少英鎊?

maynjune 發表於 20-11-20 18:02
天生叻固然好, 個人認為亦都無需要逼自己長期企在最叻的位置。

適合自己快快樂樂過每一天就是最好的了。 ...

我識啲女仔返哂香港讀醫,唔清楚Oxbridge .  

Chole 發表於 20-11-20 18:54
我識啲女仔返哂香港讀醫,唔清楚Oxbridge .

返晒香港, 都係一個好選擇, 洗費都差一大截

maynjune 發表於 20-11-20 18:56
返晒香港, 都係一個好選擇, 洗費都差一大截
神奇4校出名係A工廠,預左只為成績入牛劍或回港讀醫,每人想要既野都唔同。

恭喜你!我小朋友都有考,未有稍息!請問你回覆deadline 是幾時?

咁又唔係間間神奇4校都冇活動嘅,我囡之前讀Concord, 校園大,有運動設施,學校亦有攪活動,係就係會操券,但唔算只係補習社一間。OIC同Cardiff就真係比較似純補習社。不過用家就係要呢啲,就可以Ia。放心A Level 兩年,前前後後扣埋假期都冇52 weeks,放假返屋企時間多過返學。好快就過。所以冇活動其實冇乜所謂啦

interview 發表於 20-11-20 22:35
恭喜你!我小朋友都有考,未有稍息!請問你回覆deadline 是幾時?

多謝你, 其實我估學校係一直都會保持發放消息, 如果有人放棄就會通知下一位, 希望你都好快收到通知

Hi

My child also will go for  1 year course GCSE course too for next year

GIPW 發表於 20-11-21 13:25
Hi

My child also will go for  1 year course GCSE course too for  ...

噢正呀!恭喜晒你

Do we need to self-apply?
Im planning for my younger daughter

maggiebb228 發表於 20-11-27 17:47
Do we need to self-apply?
Im planning for my younger daughter
No - I use agent so quick, so helpful,

there's even a whatsapp group with other parents and oic staff in it too!

lemonbook 發表於 20-11-27 17:52
No - I use agent so quick, so helpful,

there's even a whatsapp group with other parents and oic st ...
Can i PM you and ask for the agent?

maynjune 發表於 20-11-20 11:47
奇四校係OIC, Cardiff Sixth Form, Concord, 仲有邊一間?

有人計埋Ruthin為神奇五校

Brighton算唔算
‹ 上一主題|下一主題