用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 OIC UK, Oxford International College, 有聽過呢間學 ...
go

[英國] OIC UK, Oxford International College, 有聽過呢間學校嗎?

口碑如何呀?有無人知道個大概呢?

A level 成績排名全英第一喎,你未聽過?

LWTLI 發表於 20-11-19 22:28
A level 成績排名全英第一喎,你未聽過?

我今年才聽過, 我阿女剛剛收到呢間學校通知話已被取錄,2021 開學, 疫情依家反覆, 有擔心呀。

佢考到無理由唔比佢讀。 呢間學校非常谷怕佢唔開心, 不過可能我想得太多了。

依家我心情係, 好開心但另一方面又唔開心咁囉。
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

maynjune 發表於 20-11-19 23:13
我今年才聽過, 我阿女剛剛收到呢間學校通知話已被取錄,2021 開學, 疫情依家反覆, 有擔心呀。

佢考到 ...

請問你女考OIC 時要考什麼試交比OIC? 又deadline 幾多日後呢?

成績好當然要付出,你揀得應該知道佢係乜嘢類型,如果只要成績唔怕谷應該冇揀錯,不過就唔係我想阿女行嘅路,因為我認為學習唔係只重成績,入大學唔一定要入牛劍或者讀醫,我希望佢有比較全面嘅發展😅

LWTLI 發表於 20-11-19 23:22
成績好當然要付出,你揀得應該知道佢係乜嘢類型,如果只要成績唔怕谷應該冇揀錯,不過就唔係我想阿女行嘅路 ...

其實由頭到尾都係我阿女自己搵資料, 老公協助佢, 我無乜參與其中因為我唔太想佢太早過去亦都唔捨得佢。 我聽下聽下先知道內裏的大概資料。

無論如何我都會support 佢的。
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

DOCTORGG 發表於 20-11-19 23:20
請問你女考OIC 時要考什麼試交比OIC? 又deadline 幾多日後呢?

唔好意思呀我全程都無參與, 主要都係阿女同老公二人負責。 我只係得閒問下兩句支持下阿女。

maynjune 發表於 20-11-19 23:26
其實由頭到尾都係我阿女自己搵資料, 老公協助佢, 我無乜參與其中因為我唔太想佢太早過去亦都唔捨得佢。  ...

你囡囡好叻女喎咁你真係唔需要擔心佢,但叫得做第一名,佢真係要預咗好大壓力
8-)

anitawong21 發表於 20-11-19 23:36
你囡囡好叻女喎咁你真係唔需要擔心佢,但叫得做第一名,佢真係要預咗好大壓力
...

謝謝你誇獎佢, 其實同一個阿媽生的都唔係個個仔女一樣, 佢就唔需要我特別跟實佢讀書d 嘢, 我都好感恩呀

回覆樓主:

以前睇過啲簡介,間學校係無什麼設施,主力係要學生一心一意備戰,每星期都測驗,好似話復活節假期都係留返響學校操卷備戰。總之,無時無刻都要努力讀書。

macdullbaby 發表於 20-11-19 23:47
以前睇過啲簡介,間學校係無什麼設施,主力係要學生一心一意備戰,每星期都測驗,好似話復活節假期都係留返 ...

係囉, 對此我都有疑惑, 但讀得呢間就預左星期六日都要讀書測驗, 考入大學的目標好清晰, 需要好強的意志才可以支持自己讀果兩年的課程, 我阿女好清楚, 佢話OK。

maynjune 發表於 20-11-19 23:53
係囉, 對此我都有疑惑, 但讀得呢間就預左星期六日都要讀書測驗, 考入大學的目標好清晰, 需要好強的意 ...

如果對學校風格和運作模式接受,咁應該沒什麼問題了吧。反正人人對學校要求唔同,最重要係用家覺得ok, 其他人點諗都唔重要了

macdullbaby 發表於 20-11-20 10:31
如果對學校風格和運作模式接受,咁應該沒什麼問題了吧。反正人人對學校要求唔同,最重要係用家覺得ok, 其 ...

都係, 希望呢兩年佢頂得住啦。

鼎鼎大名,呢度應該好多人都聽過,神奇4校之一。

maynjune 發表於 20-11-19 22:24
口碑如何呀?有無人知道個大概呢?

既然你女自己揀嘅,應該你女同爸爸都好清楚呢间學校, 咁點解你唔問直接向女兒或老公 了解多啲間學校呢 ?
定係有邊一方面係佢哋都想知而唔清楚嘅呢?

longlokma 發表於 20-11-20 11:06
既然你女自己揀嘅,應該你女同爸爸都好清楚呢间學校, 咁點解你唔問直接向女兒或老公 了解多啲間學校呢 ? ...

家庭內部當然有溝通, 但多方面搜集資料也不失為一件壞事。

maynjune 發表於 20-11-20 11:11
家庭內部當然有溝通, 但多方面搜集資料也不失為一件壞事。

我見網友答你嘅其實你已經知, 所以我先奇怪其實你仲想知邊方面嘅資料呢?

longlokma 發表於 20-11-20 11:13
我見網友答你嘅其實你已經知, 所以我先奇怪其實你仲想知邊方面嘅資料呢?
...

係呀係呀,其實如果你有其他資料都可以响呢度分享比大家知道架

無錯。OIC的A level成績好好,但係也要看清楚入大學情況。我見學校綱站的資料全是%,用的字眼也很奇怪,需要小心解讀。同樣是奇四校,Cardiff Sixth Form和 Concord就淸楚好多。

LLLT 發表於 20-11-20 11:34
無錯。OIC的A level成績好好,但係也要看清楚入大學情況。我見學校綱站的資料全是%,用的字眼也很奇怪,需 ...

奇四校係OIC, Cardiff Sixth Form, Concord, 仲有邊一間?