用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Anfield / Think / Greenfield 入IS
go

[其他] Anfield / Think / Greenfield 入IS

由出世到而家每日有NET同阿B講嘢大約每日2小時,weekends 就6成時間左右。

Target 2024 入 FIS,有以上3間PN am offer,應該係 Anfield最好,但我地住南昌,冇校巴去黃埔嘅話都幾大獲,我全家都要出盡力去接送返學。

Think 喺南昌係walking distance , 浪澄灣都近,想問可否俾少少意見?

感謝

Anfield is IS, the other two are local schools with international class

回覆 chima_pigpig 的帖子

It doesn’t really matter if your kid is having so much exposure to English. If I were you, I would choose Think. Apart from proximity, even though you would not expect to have too much English in its PN class (which could be supplemented by your NET), you can choose to switch to their IB class (either English or English plus Mandarin) in K1. It will be an advantage for your kid to have an easy transition to FIS in 2024.

imokifurhapi 發表於 20-11-19 20:26
Anfield is IS, the other two are local schools with international class

I know the difference between these 3 schools, and I also understand Anfield should be the best.

But targeting IS, with the fact that we have a NET at home who can compensate and accompany the baby everyday , do you think we can go for Think which is only 5 mins walking distance instead of having the whole family incl. my parents to pay all the efforts to get to LV daily for 3 years before the admission of FIS?

amy671 發表於 20-11-19 20:40

It doesn’t really matter if your kid is having so much exposure to Englis ...

Thanks for the feedback!!!!!

chima_pigpig 發表於 20-11-19 21:02
I know the difference between these 3 schools, and I also understand Anfield should be the best.

...

Think N 班主張小朋友學好自己母語,如果你揀半日班英粵/英普,語景一定唔夠,除非你揀半日國際或全日英粵/英普。我只可以話我小朋友讀到K2 ,英文程度係唔夠考國際學校。但由於你屋企有語境,所以可能你寧願用呢兩年學下中文。而Anfield 係我有朋友讀,考到英基,朋友話全靠Anfield 小朋友英文好咗好多。

imokifurhapi 發表於 20-11-19 22:00
Think N 班主張小朋友學好自己母語,如果你揀半日班英粵/英普,語景一定唔夠,除非你揀半日國際或全日英粵 ...

請問你BB而家讀緊think嘅K2係國際班嗎?
唔夠考IS?如果係咁我好担心喎

我小朋友n班同k1半日英粵,屋企冇講英文,k1下學期zoom 我發現小朋友係聽唔明英文老師講乜。所以k2轉左全日英粵,呢1-2個月先至有啲進步,再搵1:1外補應付interview。

imokifurhapi 發表於 20-11-19 22:07
我小朋友n班同k1半日英粵,屋企冇講英文,k1下學期zoom 我發現小朋友係聽唔明英文老師講乜。所以k2轉左全日 ...

Omg
同我所想像嘅有出入呢!
我以為Think淨係N先係中文先行,如果連K都係中文先行咁英文即係完全唔掂?
網上有人講到呢間學校英文好好咁嘅?

係呀,之前我見到D留言我都唔明點解啲人覺得think 英文好起碼我小朋友唔係。可能人哋係一開始讀國際班掛。而家小朋友學術唔夠強,英文唔夠好,唔上唔落。

既然屋企有NET, 即外籍家庭,之後都打算讀IS, K讀邊間都無大分別, 當然揀間最近

我記得樓主嘅先生好似係外國人?如果係嘅話不如叫你先生多啲同BB講英文應該足夠,加上你小朋友可以有外國Passport,考FIS已經排先好多,應該唔使太擔心。
我有朋友兩公婆英文不算十分好,不過佢老公同BB有法國護照,好輕易就考到FIS international stream. 不過帶定頭盔先:FIS係selective, 對小朋友英文都幾高要求,而且我絕對認同Anfield嘅英文係好好多

回覆 imokifurhapi 的帖子

我講係K 轉Think IB 的那幾班(只有九龍塘同南昌提供),英文一定夠入IS。Think 的國際班或英普、英粵班我就不太清楚。

lavender_mum 發表於 20-11-20 06:14
我記得樓主嘅先生好似係外國人?如果係嘅話不如叫你先生多啲同BB講英文應該足夠,加上你小朋友可以有外國Pa ...

我老公係鬼佬。
佢平時要返工好早出咗門口通常放6點,6點半返到屋企食飯再同阿B玩1-2個鐘阿B已經要瞓覺。星期6日會多啲時間同佢玩同溝通,唔計佢瞓覺時間大約6成左右。
因為我地同阿B講英文係生活上嘅溝通,冇特別叫佢做instruction,而我本身唔同阿B講英文,尋日我用英文問佢 “can you give me your hand?” 佢連續2次諗都冇諗就遞手俾我,其實我覺得好surprise。我阿B係10月尾細B佢未識講嘢所以我根本唔知佢識幾多。當然我好想擇Anfield,但我阿爸阿媽年紀亦大,冇理由要佢地都一齊辛苦,所以我先想睇吓會否Think都係一個入到IS嘅option。
講一講如果去Anfield嘅情況:
我同老公送佢返學,我office喺TST, 如果我送嘅話我會揸車泊架車喺黃埔瓊搭地鐵返工,到11:10左右就喺公司打的去接佢族學揸車返屋企再咬個包當lunch, 一個星期我接佢放學2次,我老公話佢盡量1次,餘低嘅果2日就我爸媽幫手,其實我諗都覺得好辛苦

lavender_mum 發表於 20-11-20 06:14
我記得樓主嘅先生好似係外國人?如果係嘅話不如叫你先生多啲同BB講英文應該足夠,加上你小朋友可以有外國Pa ...

想問FIS reception要求英文程度有幾高?多謝你抽空解答

amy671 發表於 20-11-20 06:50
回覆 imokifurhapi 的帖子

我講係K 轉Think IB 的那幾班(只有九龍塘同南昌提供),英文一定夠入IS。Think  ...

我喺佢website搵唔到K嘅IB課程,請問喺邊度可以睇到?thank you

It’s link to it’s primary school which is IB PYP, you can ask the school directly.

我俾埋今年( 2020至2021 資料俾你參考

回覆樓主:

其實你唔使咁擔心,你咁早報FIS,有passport,屋企有 English native speaker,bb係10月尾出世喺FIS反而係大b,已經有好多好有利嘅條件。

如果冇校車要靠老人家接送,大人小朋友都好辛苦,PN 不如揀返近啲先,如果你真係擔心小朋友英文唔夠,寧可你自己同佢都轉埋講住英文先。

如果你一年後都係覺得小朋友唔講英文(其實應該冇咩可能),咁 K1 你可以再揾揾有邊啲遠少少但有校車、多啲英文嘅學校。(我小朋友報K1時我都係無意中發現佢而家間幼稚園係有校車嚟我地屋企,之前諗都冇諗過嗰區嘅學校,結果而家讀得非常開心。所以你可以擴大少少揾學校嘅範圍,再問下有冇校車)。

(又例如Malvern preschool 西九campus 係有校車去到奧運站嗰邊,話唔定都去到南昌,又或者如果你地近地鐵站,搭一個站去奧運上車亦唔會好辛苦)

如果真係轉去英文為主嘅K1,小朋友10月出世,即係會讀到K1 K2 大半個上學期先去FIS interview,絕對足夠㗎喇。

再擔心啲嘅,等小朋友夠3歲可以參加興趣班時,就去啲用英文教嘅興趣班(唔係教英文嘅興趣班呀),同埋揾啲講英文嘅小朋友play date,咁基本上你真係唔使點擔心佢嘅英文。

imokifurhapi 發表於 20-11-19 22:07
我小朋友n班同k1半日英粵,屋企冇講英文,k1下學期zoom 我發現小朋友係聽唔明英文老師講乜。所以k2轉左全日 ...
咁驚? @@ 我都係想小朋友考國際小學, 都有報Think (MOS)請問你小朋友間Think 嘅畢業生通常去咩小學? local 定intl 小學多?