用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Anfield / Think / Greenfield 入IS
樓主: chima_pigpig
go

[其他] Anfield / Think / Greenfield 入IS

imada 發表於 20-11-20 16:16
英基除非你有priority重要係TY超難入

又唔係呀
係難難地 但不是無可能
樓上小朋友應該有外國passport掛

細佬Bebe 發表於 20-11-20 21:05

不如唸下奧運既Victoria 同pips?

Pips 我報咗都等緊
我冇買佢debenture所以要下年2-3月先會有feedback
Victoria 冇興趣

細佬Bebe 發表於 20-11-20 21:08
同埋你已好肯定Anfield無校巴?有無保姆車?

正路九龍去九龍咁近 都應該好多保姆車做到 試下打開大間既保 ...

車真係好煩,我見有啲收咗offer嘅係會搬去黃埔
不過唔緊要啦都係N
如果真係唔得K再戰
Contingency K 去Think 九龍塘佢下年K開IB課程,我估會好啲
已經叫咗爸爸同佢再講多啲英文,爸爸話只要阿B一開始講嘢佢會識聽識講,因為爸爸唔識中文咁話喎

回覆樓主:

關於FIS Reception要求,供參考:我小朋友去面試嗰陣英文一定冇native level(例如會經常錯preposition, tense, he/she),唔健談講嘢唔叻,有offer。

School tour時admission staff舉例話老師可能會講個故事然後叫小朋友retell,以評核佢理解和表達能力。

chima_pigpig 發表於 20-11-20 21:59
車真係好煩,我見有啲收咗offer嘅係會搬去黃埔
不過唔緊要啦都係N
如果真係唔 ...

讀一年唔值得搬啦。Anfield學校聽到都受寵若驚!哈哈!

我都覺樓主你過份擔憂了,你先生講得岩。真係唔駛擔心你小孩既英文。

以我小朋友為例,屋企無net,半廣半英 (學英先)。
1.5歲時開始上British council playgroup once a week。
我都無買啲咩Disney English或點讀筆。
英文dvd同YouTube videos 都好少 。
N班讀local幼稚園,都係半廣半英。

佢考間間IS都有offer,包括esf。FIS無考。

如果你真係好擔心,我覺得你屋企轉哂全英就無後顧之憂了。

因為我係小朋友有IS offer後鬆懈了,同想培養佢對中文既興趣,屋企漸漸全廣。而家英文真係差左,但等係學校慢慢浸啦。來日方長。。

搬屋咁煩。。忙半年
佢都係讀一年咋。。 仲要其實讀左幾個月左右已出K1 offer....

dem0cracy 發表於 20-11-20 22:07
關於FIS Reception要求,供參考:我小朋友去面試嗰陣英文一定冇native level(例如會經常錯preposition, te ...

Thank you so much for your info!!!
你BB係FIS的大定細B?
我見FIS係11-12月 interview reception 我阿B果陣啱啱過4歲,我估佢應該做到啩
Hope for the best hope for the best

細佬Bebe 發表於 20-11-20 22:35
讀一年唔值得搬啦。Anfield學校聽到都受寵若驚!哈哈!

我都覺樓主你過份擔憂了,你先生講得岩。真係唔駛 ...

你阿B好叻喎!
我地係諗住如果入到FIS就賣樓連埋公公婆婆全部人搬去TKO
所以Anfield如果淨係讀2年我地真係做唔到搬去黃埔又再走去TKO
我地contingency其實係Kellett,我地kellett 都報咗,waiting number 150,聽講Kellett相對較易入。
但學費勁貴
我地應該year 7 or 8就送佢返英國,我老公話唔係all the way through year 13 真係要讀Kellett都會俾喎

chima_pigpig 發表於 20-11-20 22:52
你阿B好叻喎!
所以Anfield如果淨係讀2年我地真係 ...

Kellet排150其實都大機會,不過如果入到FIS 會好些,學費平D又學到法文,都是British  curriculum.
ESF TY你有passport應該不太難,再唔係ESF 東涌其實更新更靚,南昌去不遠,易收,九龍站有校車但南昌not sure.
FIS 要求高過ESF少少,但也不是超高,我女那時入去喊了一陣最後也收,你有passport更加沒有問題。
Sorry你先生是外國人都咁擔心英語問題我真係笑咗囉,你反而應該帶佢見多D人,上下不同興趣班,等佢唔好太怕人更重要。

964000 發表於 20-11-21 08:09
Kellet排150其實都大機會,不過如果入到FIS 會好些,學費平D又學到法文,都是British  curriculum.
ESF T ...

Kellett affordable 但如果可以留多啲錢當然我地情願返啲錢俾佢返英國啦,我有爬文見話FIS上到中學嘅學生會食煙各樣咁我自己唔係好mind,呢個都係一個人生經歷,佢自己選擇嘅路佢自己要負責,加上我地最遲Y8要走所以我唔太擔心,走咗佢都應該唔會再返香港,所以that’s why FIS 對我嚟講係咁perfect。

我係有少少過份擔心,但因為我老公放工返到屋企得2個鐘見到阿B,加上阿B未識講嘢我唔知佢識幾多。佢會唔會鍾意講中文唔肯講英文?
阿B好怕醜,我地而家星期日帶佢返一個全英文嘅PG同埋同佢去好多唔同嘅地方見多啲人,阿B頭半年撞正疫情深居簡出簡直同禁室培肉冇分別。
而家我都會盡量同阿B講英文去補返我老公返工果啲時間
我老公閒日真係見阿B 2個鐘架咋

964000 發表於 20-11-21 08:09
ESF T ...

Call 咗PIPS 佢話阿B係細B要下年7月先有消息呀

我明樓主點解驚小朋友唔識英文喎

我由出世到而家都係同個仔講英文,爸爸就講廣東話,諗住遲啲,佢入到國際學校之後,就轉返channel

同樓主一樣,爸爸經常唔係屋企,所以佢其實真係唔識廣東話

依家唯有叫公公婆婆日日都嚟,同佢用廣東話玩,佢而家開始講到少少廣東話

sodaleave 發表於 20-11-21 10:39
我明樓主點解驚小朋友唔識英文喎

我由出世到而家都係同個仔講英文,爸爸就講廣東話,諗住遲啲,佢 ...

那是因為你日常跟小朋友只説英語,樓主自己可以日常同小朋友也説英文,加上樓主同先生之間交談也是英語,仲日日有NET, 應該足夠exposure。
樓主最遲一知道入到FIS(K1學期中),即自己轉全中文,小朋友應該可以中英口語皆通,否則五歲後反而有機會不說中文,第時法文流利過中文
這是我自己和見身邊人的親身經歷

chima_pigpig 發表於 20-11-20 18:14

唔係長遠,等K2考其他IS

Good luck
我囡從前都是 Mos think pn, k1轉了去 九龍塘讀.

如目標IS,think國際班應該okay,英粵/英普 應該未必足夠。

chima_pigpig 發表於 20-11-20 22:52
你阿B好叻喎!
所以Anfield如果淨係讀2年我地真係 ...

唔係啦 我小朋友好普通 我只想提出IS K1唔係你唸得咁難考

面試時除左英文ok 小朋友既品行同反應都好重要 樓主你話你小朋友好怕醜 (如樓上所講)你真係要帶佢出去見唔同既人

小朋友面試時無反應係大忌 唔肯講野英文本身幾叻都無人知 我見過好多無反應既小朋友 應該都會肥左個面試

另外,可考慮叫你先生帶小朋友去面試 (esf見到個net parent 可能有加分)

回覆 chima_pigpig 的帖子

俾樓主參考下.
Think 用家. 三語英粵普全日班.
屋企語言,小朋友同爸爸100%講廣東話,同媽咪90%廣東話10%英文,同姐姐100%講英文.
小朋友in 咗兩間IS 都得咗呀.

其實Think 嘅英文語境唔弱.
無錯,PN/LN 係廣東話比重高啲,因為佢哋明白到小朋友學雙語首先要掌握好母語,之後學其他語言先會好.
Think 嘅課程就係去到UN下學期先開始谷,LK上半年狂谷phonics 同埋英語表達.  所以讀Think 係足夠考 IS 嘅.
Think 嘅另一個特點就係中文都唔弱,LK 寫啲字都深,所以行LS 都得.
我哋當年就係拿唔定主意所以揀Think.

另外,我認同上面講,Think 雙語半日班應該唔夠考IS. 要讀全日先夠.
UN/LK半日班中英時間比例大約40:60. 而全日班嘅下晝係project class, 係全英. 所以全日班比半日班學多好多英文.

仲有一樣嘢,就係疫情期間嘅支援.  2021-22學年其實都未sure 係咪可以正常授課.  Think virtual class 嘅安排算幾好.  全日班每日安排3堂 (當然我唔知PN/LN 係咪都咁長時間啦).  所以我覺得雖然疫情令到全港幼稚園課程有delay, Think 嘅課程delay 唔係好多,我亦唔需要放工返屋企同佢補,只係睇住佢寫返老師當日virtual class 教嘅生字.   安排校車每個星期送功課.
Think 仲連 今年 X'mas concert 都照 virtual 搞,我message 個老師話佩服,imagine 到同一群幼兒搞virtual 表演難度太高.  老師覆我話 "new normal.... we need to think of new ways to do things.... etc. "
我睇到嘅係學校盡佢哋嘅能力去維持一個途徑俾佢啲學生繼續學習.  

cindycc 發表於 20-12-28 02:56

俾樓主參考下.

聽落Think全日班英文exposure ok, 半日班只靠學校就不夠。

你最後揀左邊間呀?

Falcon媽媽 發表於 21-1-6 14:52

你最後揀左邊間呀?

PIPS
我地去緊weekdays PG
可以肯定有pm,再排am

chima_pigpig 發表於 21-1-6 16:14
PIPS
我地去緊weekdays PG
可以肯定有pm,再排am
而家仲有得番playgroup?我以為你think / anfield 2揀1.
揀定左就好啦, congrats!

Falcon媽媽 發表於 21-1-6 17:04
而家仲有得番playgroup?我以為你think / anfield 2揀1.
揀定左就好啦, congrats!

Zoom pg 供會中
我老公有同事啲仔女都係讀過pips話好好。location都算近、所以就算最後得pm都會去