用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Anfield / Think / Greenfield 入IS
樓主: chima_pigpig
go

[其他] Anfield / Think / Greenfield 入IS [複製鏈接]

hkbusfan 發表於 20-11-20 09:24
咁驚? @@ 我都係想小朋友考國際小學, 都有報Think (MOS)請問你小朋友間Think 嘅畢業生通常去咩小學? local  ...

以MOS為例,有一半去津校,有半去直私,國際只有個幾個,讀返Think 小學。

chima_pigpig 發表於 20-11-19 19:42
由出世到而家每日有NET同阿B講嘢大約每日2小時,weekends 就6成時間左右。

Target 2024 入 FIS,有以上3間 ...

你家裏NETS, 有passport, 早報FIS, 超大B, 巳絕對有優勢,我覺得你近一點入Think便可,到時入IB班(不要英粵,會變晒廣東話)都好穩陣,爸爸同佢講多幾句野已學到英文,在學校老師也不會不停跟你一個說話,你情況不用勞師動衆去anfield.

imokifurhapi 發表於 20-11-20 09:29
以MOS為例,有一半去津校,有半去直私,國際只有個幾個,讀返Think 小學。
...

不過呢個係K3畢業生去向,讀國際既,讀完K1/K2 已轉走,睇唔到。但so far我就見唔到身邊同學仔轉國際。如果你一心讀國際,我諗Boxhill 或者ICS 幼稚園會岩d。

melobi12 發表於 20-11-20 09:22
其實你唔使咁擔心,你咁早報FIS,有passport,屋企有 English native speaker,bb係10月尾出世喺FIS反而係 ...

Thank you so much for your feedback!!
我呢2日真係唔係好瞓得著,我好驚我做錯決定影響佢入學機會。
我家2老身體都有啲病痛,我唔想佢地為咗阿B一把老紀仲要咁樣撲嚟撲去。
我尋日開始都轉埋channel同佢講英文。同埋其實星期日我地去上playgroup都係全英文。我覺得係因為佢仲未識講嘢所以我唔知佢明幾多。我老公唔識講中文,佢話阿B係冇可能會唔識講英文因為阿B as long as 要同佢講嘢佢係一定要講英文。

我呢2日問咗好多好多朋友意見,佢地話幼稚園都係返3個鐘,我老公由出世開始已經日日同阿B傾計就算一日得2個鐘其實阿B都吸收到。我唔知係唔係我過份擔心定點,但如果佢擇Think又入唔到IS就真係GG。

我心裡面唔想屋企人太辛苦好想擇Think, 但啱啱有位網友講到佢阿B完全聽唔明英文,落差有啲大

964000 發表於 20-11-20 09:33

你家裏NETS, 有passport, 早報FIS, 超大B, 巳絕對有優勢, ...

想問一問你阿B而家係唔係讀緊IS喇?請問一下你幼稚園時係點部署?

回覆 amy671 的帖子

IB nursery =K1

回覆 hkbusfan 的帖子

我小朋友就係當年喺馬鞍山ThinkPN,K1已經發覺英文唔夠考IS幼稚園,所以轉左去九龍塘讀IB全日班 (有校巴),Year 1有好幾個IS offer, 所以如果你Target IS , K1就要轉。

多謝你意見呀! 我報咗MOS Think K1, 下個月頭in... 依家已經有MOS BoxHill offer. 咁我係咪應該揀BH? (如果之後Think都有offer)
我係打算K2之後考IS 小學

你target 邊間IS? Year 1 係唔係mass intake? 如果佢本身有k嘅話year 1 就比較難入,唔好等小學先轉。Boxhill 中文時間比較少,唔知係唔係你杯茶。

其實我都好lost, 我可唔可以PM你呀?

Sure

chima_pigpig 發表於 20-11-20 09:37
Thank you so much for your feedback!!
我呢2日真係唔係好瞓得著,我好驚我做錯決定影響佢入學機會。
我 ...

如果讀Think想考IS就揀國際班,揀雙語班一定會爭d,因為雙語班多數target考直私/津校,英文會夠考直私,但考IS就冇國際班咁好(始終雙語班分咗一半時間教中文),所以如果想考IS就讀國際班

hkbusfan 發表於 20-11-20 09:24
咁驚? @@ 我都係想小朋友考國際小學, 都有報Think (MOS)請問你小朋友間Think 嘅畢業生通常去咩小學? local  ...

如果讀Think想考IS就揀國際班,揀雙語班一定會爭d,因為雙語班多數target考直私/津校,英文會夠考直私,但考IS就冇國際班咁好(始終雙語班分咗一半時間教中文),所以如果想考IS就讀國際班

你咁有計劃咁早報名,已經好好,又有外國護照,感覺機會真係好大。我小朋友PN讀ANFIELD, 我係靠晒學校學英文,點知疫情只上了一個學期,下學期又疫情嚴重,根本出唔到去學習,係零社交零學習,K1又只上了1個多月,我都好擔心。不過有時諗太多都冇用,計劃趕不上變化。
我地今年IN FIS, 現在唔知可唔可以如期進行。

我都想知FIS英文要求有幾高? 我小朋友在學校都跟到instruction, 但如果要流利咁表達自己感受或講意見, 就冇可能啦。

jtw_ki 發表於 20-11-20 10:26

如果讀Think想考IS就揀國際班,揀雙語班一定會爭d,因為雙 ...

我啱啱去咗學校問佢話K有全英半日班,係一滴中文都唔會教。我打算go ahead, worst come to worst K1過九龍塘讀佢地個IB,應該會夠用... 啩,我而家開始轉channel同阿B講英文。

Crabeve 發表於 20-11-20 10:39
你咁有計劃咁早報名,已經好好,又有外國護照,感覺機會真係好大。我小朋友PN讀ANFIELD, 我係靠晒學校學英 ...

你喺屋企有冇同佢講吓英文?
我係local我老公係英國人,本身我係講中文因為我啲英文好難聽,今日我開始轉channel去compensate我老公唔使屋企同佢講英文嘅時間,希望有幫助。

你B讀緊K1去見FIS? 係UK system入面嘅細B?我算比較好彩我B係10月B,係大B應該到K2頭先去見。

希望FIS冇咁大競爭啦

hkbusfan 發表於 20-11-20 10:02

多謝你意見呀! 我報咗MOS Think K1, 下個月頭in... 依家已經有MOS BoxHill offer. 咁 ...

我仔係MOS think 讀N 嘅,佢哋英文唔多,成30人一齊聽英文故事,無乜機會講英文。
K 就去咗大圍一間半日全英幼稚園,讀到K2 畢業去咗Anfield Primary.
佢宜家嘅同學部分係來自MOS boxhill, 英文唔差但不及Anfield kindergarten 畢業生(個人感覺)
我仔間幼稚園兩年前換咗校長,我唔熟新校長唔敢推介俾你,但當年我仔讀咗兩個月Kowloon Baptist church kindergarten K2, 都係全英幼稚園,英文夠考IS但學術就麻麻。
PS 但你要有心理準備,如果三歲開始讀全英幼稚園,啲中文應該起碼同local小朋友差兩年

回覆 mandy_ng207 的帖子

多謝回覆!

請問Boxhill 算係全英幼稚園嗎? 因為每日有20分鐘廣東話/PTH嘅中文堂

如果打算之後考IS小學, 其實中文程度較本地幼稚園低係咪唔應該咁大concern?

hkbusfan 發表於 20-11-20 11:38
回覆 mandy_ng207 的帖子

多謝回覆!

Boxhill都應該算全英
如果你無打算讀本地小學,絕對無問題。

回覆 chima_pigpig 的帖子

南昌今年都開咗IB班,唔使去九龍塘,越近屋企越好。
‹ 上一主題|下一主題