用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 收費 agent /唔收費 agent
樓主: CCCK1234
go

[英國] 收費 agent /唔收費 agent   [複製鏈接]

回覆 IM 的帖子

我係响fb msg 問佢地升學顧問

CCCK1234 發表於 20-11-20 12:48
回覆 Yeahp 的帖子

咁係咪搵冇咁出名會好d , 大公司大把生意,唔休做

我覺得唔係。
我有找AA, B agent 同細agent .
AA報day school 冇收錢, 學校意見算中肯但唔多。
B agent 好差唔理你是但求其,冇叫佢報。
細agent 冇能力安排ukiset 試場and 某些學校要求的assessment 地㸃,要去british council 比錢租場,不過當然服務好好,好快覆又詳細。

aidan08 發表於 20-11-19 22:21
我用兩間,有一間上去做咗個mock interview, 佢哋評咗分,睇埋成績,同我傾埋計,知道我要求,就比咗學校li ...

想問下另一個細agent係邊個,可以pm嗎謝謝

Yeahp 發表於 20-11-20 14:06
我覺得唔係。
我有找AA, B agent 同細agent .
AA報day school 冇收錢, 學校意見算中肯但唔多。
我搵A同B以外的另一間唔算細,只係無咁高調。可以喺佢度考ukiset同各校entrance exam,唔需要另book場。佢哋都做咗廿幾年。

aidan08 發表於 20-11-20 16:26
我搵A同B以外的另一間唔算細,只係無咁高調。可以喺佢度考ukiset同各校entrance exam,唔需要另book場。佢 ...

都係B字頭的?
我都找過那間,但filled form and 提供資料後,個consultant 冇覆冇跟。。。

Yeahp 發表於 20-11-20 17:07

都係B字頭的?
不是B字頭。

yuyueng 發表於 20-11-19 05:13
唔使錢都唔好去老細出名果間,完全係擔誤你所有野,自己報名好過。

可否pm我是那一間?謝謝
http://hk.myblog.yahoo.com/

aidan08 發表於 20-11-19 11:00
其實我明白點解好多人會搵agent, 因為最初我想幫個仔搞入英國boarding school時,都覺得毫無頭緒,唔知由 ...

完全同意,現在我就是不知從何入手

IM 發表於 20-11-19 16:50
某agent 沉睡多時忽然訓醒,send 👇👇👇👇

"If the school is not on our sc ...
which agent is that ? the charge is so expensive. Both Day schools & Boarding Schools 都要收 ?

bkfans123 發表於 20-11-20 18:19
完全同意,現在我就是不知從何入手
孩子是明年走?

回覆 CYJ123 的帖子

糸老闆好高調個間,而我糸申請Day School. Boarding school 好似免費,我未申請過吾敢肯定

回覆樓主:

yuyueng 發表於 20-11-19 12:14
出名B果間直情比佢擔誤晒我D機會,超級後悔比左3間名佢,其中二間零跟進,另一間由寫PS 開始佢不停玩失蹤, ...

B 嗰間都有比佢擔誤機會,完全無去了解小朋友要求就一味推手頭剛好來港收生嗰兩三間。問佢其他學校就話應該太遲,唔想跟進,但我有再問另一間  agent, 同有自己直接問學校,發現其實有啲心儀學校仲可以報,  B agent 衹係 hea 我哋,想快快攪惦!有一間學校本來見 B 時仲有一日先 deadline, 但因嗰間學校幾popular, 佢已經有好多申請,所以唔想推介比我哋,最後 miss 咗機會!問多幾間學校就話衹可報五間,驚我哋要佢問好多間咁。最後衹經 B agent 報咗一間,嗰間都係心儀之一,但因 B 跟進得太慢,最後等唔切 offer 揀咗一間經另一 agent 報的學校(嗰間學校 B agent 話己無位,但另一 agent 肯同我哋問,仲 sell 阿仔長處,最後攞到 interview 機會!) 所以最好揾多一間 agent 做比較同自己做 research。

Isaacmommy 發表於 20-11-24 11:46
B 嗰間都有比佢擔誤機會,完全無去了解小朋友要求就一味推手頭剛好來港收生嗰兩三間。問佢其他學校就話應 ...

agree,問多幾間,了解多啲,睇下邊個幫自己最緊要。

同意吓,好多時细agent服務貼心好多,唔會hea, 有問有答,仲揾到心儀學校俾家長,我阿女嗰case當日也是揾大agent A & B, 佢哋只推介佢哋想推嗰D學校,答嘢好行貨,好彩最後有個朋友介紹咗間細agent,俾我,一天光晒,唔夠兩個月已搞俾,仲一條龍服務,幫我揾Guardian公司,訂 student bundle機票,提我要幫阿女開英國户口,及我哋送阿女過去開學訂酒店等……

agree 搵agent 真係要睇彩數。
一時AA 比較好,但係無咁有人情味,如果唔pass個pretest就唔俾報。反而搵B 個Carson經理,幫我同學校講多幾句,攞到interview,最後收左。

同埋都睇你幾時入學啦,你唔係下年入學,又唔急,通常都唔睬你

哈哈 好多打手

aidan08 發表於 20-11-20 16:26
我搵A同B以外的另一間唔算細,只係無咁高調。可以喺佢度考ukiset同各校entrance exam,唔需要另book場。佢 ...

可以pm agent資料我嗎?謝謝

qoo...qoo 發表於 20-11-25 18:12
agree 搵agent 真係要睇彩數。
一時AA 比較好,但係無咁有人情味,如果唔pass個pretest就唔俾報。反而搵B  ...
Carson係好好,我本身唔係被assign 佢跟,但我問佢問題佢係好有心機答我,即覆,好helpful. 我介紹咗一個住九龍的朋友比佢,個朋友都話佢跟得好。跟我嗰個真係天同地比,唔夠好彩。

CYJ123 發表於 20-11-22 22:37
孩子是明年走?

其實都未決定走吾走,阿仔想明年考完DSE先決定,但我想先找些資料,先了解英國和澳洲的學費和生活費,看看我能是否能承擔他去讀書
‹ 上一主題|下一主題