用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 收費 agent /唔收費 agent
樓主: CCCK1234
go

[英國] 收費 agent /唔收費 agent   [複製鏈接]

回覆 aidan08 的帖子

想問下你用個agent, 有冇睇過小朋友晚成續, 先至推薦學校?我搵果間冇呀,我比左要求,佢就比左個list 我

CCCK1234 發表於 20-11-19 21:44

想問下你用個agent, 有冇睇過小朋友晚成續, 先至推薦學校?我搵果間冇呀,我比左要 ...
我用兩間,有一間上去做咗個mock interview, 佢哋評咗分,睇埋成績,同我傾埋計,知道我要求,就比咗學校list.
另一間B, 由我第一次打上去,佢assign咗一個consultant 跟我個case, 話會覆我,結果等咗兩個月,無人搵過我。之後我再打去,講返應承咗回覆但無人搵我,個consultant 先覆我。我經佢報咗一間,至今都差不多八、九個月了,佢無要求我帶個仔去見吓佢(可能疫情關係),成績表都係我要求報一間學校佢先叫我send比佢,ukiset  成績send過一次,幾個月後話搵唔返,叫我再send, 從無推薦過其他學校,每次都幾乎係我搵佢,而佢十次中九次都兩、三日至一星期先覆,甚至完全唔覆。經常搵唔到佢,就算話明urgent 都濶佬懶理,態度係唔休做,睬你都傻。(我個consultant 好後生,而另一間agent 那個consultant 已經係中年人,兩者工作態度差天共地,令我覺得香港未來真係無乜希望。)

我最近都試過搵過幾間agent,佢兩間真係留電話又唔覆,打兩次都唔覆,真係好奇怪

aidan08 發表於 20-11-19 22:21
我用兩間,有一間上去做咗個mock interview, 佢哋評咗分,睇埋成績,同我傾埋計,知道我要求,就比咗學校li ...

真係非常離譜!B根本就冇能力食咁多學生,但就有理冇理將你哋收晒返來,之後就話知你. 你有學校收佢有錢收;你考唔到佢冇損失。

我有朋友八月中時搵AA, 但AA話太多學生,佢個waiting list number 係100以後,所以要等一、兩個月先有人跟,唔會幫佢做。我返而覺得咁做好啲,唔會呃你返來搞到你變咗孤兒仔。

aidan08 發表於 20-11-19 22:21
我用兩間,有一間上去做咗個mock interview, 佢哋評咗分,睇埋成績,同我傾埋計,知道我要求,就比咗學校li ...

其實佢濶佬懶理,做乜仲要搵佢報?
8-)

anitawong21 發表於 20-11-20 00:31
其實佢濶佬懶理,做乜仲要搵佢報?

我係搵咗佢報先知佢濶佬懶理得咁離譜!而我當初點解明見佢兩個月唔覆我都比佢跟,係因為呢間學校原來有pretest係佢話我知,反而另一個agent 都唔知,所以我覺得應該搵佢做返,唔想咁衰,佢話我知我又搵第二個做。報名表已經填曬係through 佢做agent, 唔想再又要通知學校唔用佢哋。其實我試過想轉去另一間agent 比個中年Consultant 跟,但中年consultant 話咁真係唔係幾好。又試過搵高層D嘅人,婉轉問想轉另一個consultant, 佢地完全無意幫我轉。不過個高級的consultant 同老闆其實都有諗辦法,想令我日後要搵個consultant時, 保証我會快點得到協助。我個application仲處理緊,我唔想節外生枝影響我個申請。真係好唔好彩,比著一個唔好的consultant 跟。但事實上,佢哋又真係有D幾好的consultant, 我試過問九龍同香港呢邊高級嗰兩個consultant一D選校問題, 尤其九龍嗰邊專做中學那個,態度都好專業,唔會嫌你煩,感覺好helpful, 同個老闆真係有heart嘅。

aidan08 發表於 20-11-20 01:22
我係搵咗佢報先知佢濶佬懶理得咁離譜!而我當初點解明見佢兩個月唔覆我都比佢跟,係因為呢間學校原來有pre ...

其實係咪B agent?我WhatsApp 佢問過嘢,佢真係好有心機覆。不過,英國有D學校有時真係覆得好慢,但作為consultant 就算見學校冇反應,都應該追下學校,話返個進度家長知。冇反冇應,我都唔知你心(emoji)面有冇我存在。如果佢真係咁忙處理唔切,你真係要照直叫老細換人,冇需要同佢婉轉
8-)

anitawong21 發表於 20-11-20 01:52
其實係咪B agent?我WhatsApp 佢問過嘢,佢真係好有心機覆。不過,英國有D學校有時真係覆得好慢,但作為con ...
我個case唔係學校覆得慢,如果係關學校事,我當然唔會怪個consultant. 而家好多嘢仍然進行中,都唔想講咁多。

搵agent 都要睇彩數

回覆 emmaek 的帖子

請問,你搵aa , 係咪做左test, 佢先比學校list?

回覆 CCCK1234 的帖子

親身上去問過AA, 佢地話吾做day school application 除非你已有Visa /BC.
另想請教你,吾收$報day school 架agent 名🙏🙏

emmaek 發表於 20-11-20 00:21
真係非常離譜!B根本就冇能力食咁多學生,但就有理冇理將你哋收晒返來,之後就話知你. 你有學校收佢有錢收 ...

非常認同尤其B
agent
真系耽誤人子弟。

回覆樓主:

自己鎖定心儀學校,之後揾agent協助都係好事,自己主導,因為有啲嘢佢地會清楚過我

我上年十月定左邊間學校,揾英X幫手,都ok,因為好多嘢我係直接同學校代表溝通,佢只係輔助我完成,又唔洗收費,多個人問下都係好

回覆 IM 的帖子

係私立學校day school, 唔做公立學校

IM 發表於 20-11-20 10:41

親身上去問過AA, 佢地話吾做day school application 除非你已有Visa /BC.

可能多到接唔切

回覆 Yeahp 的帖子

咁係咪搵冇咁出名會好d , 大公司大把生意,唔休做

當然啦,已完全沒谂公立,你又可以去問下,Goodluck!

回覆 IM 的帖子

咁奇怪呀,我前幾日問,仲話唔收錢,我都覺得好奇怪,間間都收錢,佢話唔收?

我問銅鑼灣坐門口個位小姐,你呢?我都有聽過人话吾收$, 如果你试到再update 下大家。

其實自己直接報也好容易,找agent 只糸希望有backup school, 如果沒成本先會考慮。。。
‹ 上一主題|下一主題