用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 收費 agent /唔收費 agent
go

[英國] 收費 agent /唔收費 agent  

最近搵agent 報英國 day school, 發覺有d agent 要收費,價錢由$3000至1萬,當中唔包學校費用,報名費,但有d agent (比較出名) 就話唔收任何費用,其實點解都咁大差別?

唔使錢都唔好去老細出名果間,完全係擔誤你所有野,自己報名好過。

回覆 yuyueng 的帖子

即係邊間,可唔可以pm 我,謝謝

CCCK1234 發表於 20-11-18 21:17
最近搵agent 報英國 day school, 發覺有d agent 要收費,價錢由$3000至1萬,當中唔包學校費用,報名費,但 ...

收費又唔係包生仔,為什麼唔自己報?

Yeahp 發表於 20-11-19 09:34
收費又唔係包生仔,為什麼唔自己報?

其實我明白點解好多人會搵agent, 因為最初我想幫個仔搞入英國boarding school時,都覺得毫無頭緒,唔知由邊度開始,學校又多,間間Deadline 又唔同,首先定幾多間學校為目標已經係好難,因為地區又搞不清,學校特式又唔知。咁嘅情形下,好多人會覺得agent 係盲公竹。
我係一個好勤力亦好有興趣做research的人,我不斷睇好多資料,上網睇forums, 上各學校官網,睇agent 網上各校的介紹,周圍問人,訂good school guide,做埋筆記,睇曬地圖⋯⋯先叫做真係有少少了解。我諗好多人無咁嘅時間,亦唔係個個有咁嘅心機。

我咁勤力,但當初都搵咗agent, 一路到而家等offer 階段,我都覺得成個申請過程其實agent 幫助不大,而且有D嘢仲要我提返轉頭,係考試嗰part佢哋提供場地同做監考,叫最有用。我用兩間agents, B那間好唔好彩跟著一個好差好差的,另一間agent 就跟得好足,不過,其實自己申請真係唔難。

aidan08 發表於 20-11-19 11:00
其實我明白點解好多人會搵agent, 因為最初我想幫個仔搞入英國boarding school時,都覺得毫無頭緒,唔知由 ...

can't agree more !
Agent 係盲公竹,係可以在初時提供overview and general advice.
但真係唔好信哂Agent ... 人地為賺錢,唔係為你個囝囡。
自己做功課超重要。
如果agent 報某些學校要收費,即係間學校冇回佣or 回唔多佣比agent, 亦即證明同agent 唔會係好關係,agent 亦唔會咁神心好了解間學校。。。
咁,做乜唔自己報?

其實我明白點解好多人會搵agent, 因為最初我想幫個仔搞入英國boarding school時,都覺得毫無頭緒,唔知由 ...
出名B果間直情比佢擔誤晒我D機會,超級後悔比左3間名佢,其中二間零跟進,另一間由寫PS 開始佢不停玩失蹤,interview 係學校直接聯絡我,所以最smooth 同最好,跟著做entrance test,一聊絡話要2日內做,咁我即刻佢話得,點知佢失蹤左2日,真係人都顛。真後悔比佢地跟,自己原本最心儀呢三間只能放棄,搞到錯過晒時間機會,卒之只好自己報。我覺得學校會希望家長自己報多於搵agent.

回覆樓主:

我認同樓上所講,報寄宿又好day school又好,唔好盡靠agent.
有間學校,我分別問咗兩間agent,兩間都話要起碼兩年前報,話好competitive, 唔收插班。我自己之後直接send email比學校問,回覆我可以報,好好彩趕及deadline前兩日報名。。。所以agent可以係初期既 盲公竹,家長都要自己做資料搜集。

我因為0經驗,就算香港,小朋友都係幼稚園面試之後,就冇搵過學校,資料我自己有睇,但係考試面試,想搵日agent 幫手

Yeahp 發表於 20-11-19 12:14
can't agree more !
Agent 係盲公竹,係可以在初時提供overview and general advice.
但真係唔好信哂Agent ...
我而家搵到1個agent , 要收錢,而想報學校係响佢地個list, 佢哋有安排講座和面試日,感覺應該有關係,反而另外一間,學校唔响佢個list, 但又唔收錢喎,所以覺得好其怪,所以請教一下大家

BabyKD 發表於 20-11-19 12:26
我認同樓上所講,報寄宿又好day school又好,唔好盡靠agent.
有間學校,我分別問咗兩間agent,兩間都話要起 ...
多謝你分享,每間佢地比學校,我自己都有上學校網頁睇

yuyueng 發表於 20-11-19 12:14
出名B果間直情比佢擔誤晒我D機會,超級後悔比左3間名佢,其中二間零跟進,另一間由寫PS 開始佢不停玩失蹤, ...
明白,會留意下

CCCK1234 發表於 20-11-19 12:30
我因為0經驗,就算香港,小朋友都係幼稚園面試之後,就冇搵過學校,資料我自己有睇,但係考試面試,想搵日a ...

搵agent都好,佢地會同學校聯絡,安排場地通知你幾時考試。

我想問咁唔收錢但會包咩?包監考?

請問$3000至1萬係per school?

laijenny99 發表於 20-11-19 14:22
我想問咁唔收錢但會包咩?包監考?
同吓學校聯絡,幫你安排吓考試,接收考卷、監考,話吓你知不同學校的要求,幫你交表、匯款,追學校回覆等等,至於選定學校之後,搞visa,監護人,機票,過到去D安排,我就未試過,因為未到嗰個階段。

回覆 laijenny99 的帖子

間間都唔同,$3000 報一間,$1萬任報

佢冇話要收錢囉

CCCK1234 發表於 20-11-19 15:45

間間都唔同,$3000 報一間,$1萬任報

我好有興趣知這agent的第一個英文字母係咩?

某agent 沉睡多時忽然訓醒,send 👇👇👇👇

"If the school is not on our school list, we will have an application management fee of $5000 per school (The fee will be going up on 24 Nov to $8000)".....仲要加价,OMG.