用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (急問) 循道學校(津校) VS 福建中學附屬學校(直資)? ...
樓主: 雲妮兒
go

(急問) 循道學校(津校) VS 福建中學附屬學校(直資)? [複製鏈接]

請教2位1st in 同2nd in 考咩?

回覆 hahahamama 的帖子

係,雖然心儀福附小,但未至於未來六年要小朋友日日晨早起身山長水遠返學

回覆 suetsuet123 的帖子

小朋友入左去成個鐘,出嚟嘅時候好似好攰咁所以冇問太多,但係知道應該有用筆跟着老師寫小狗、熊貓,同埋畫小狗、熊貓,仲有自由創作,畫小朋友喜愛的物件或人物。仲一齊唱baby shark⋯可能考合唔合群

應該考得幾深入

回覆 suetsuet123 的帖子

我個個次次interview完都講唔出做咗乜~兩次都淨係話要做功課~
2nd in冇玩往年會玩嘅大風吹~ 同埋2nd in之後都係好攰, 一上車就瞓咗!

循道, no doubt, 好多人想入都入唔到

回覆樓主:

循道,學校質素幾好,又近又唔駛學費

路過,福小不是一條龍,上福中聽聞要有中上成績先穏升,高小學生谷得辛苦

yyteam 發表於 20-11-21 16:22
路過,福小不是一條龍,上福中聽聞要有中上成績先穏升,高小學生谷得辛苦
...

你指係第一輪攞福中offer要中上成績?係啊!但學校有解釋點解,其實係驚啲中遊至弱嘅學生攞到offer就心散晒,所以會要佢哋keep到第二次考試先比offer, 弱生第二次考試未達標就要搏到第三次大考,但最後通常都收晒。除非係自己本身都主科唔合格,否則唔會升唔到。

Mathew0214 發表於 20-11-21 23:19
你指係第一輪攞福中offer要中上成績?係啊!但學校有解釋點解,其實係驚啲中遊至弱嘅學生攞到offer就心散 ...

本人非用家!只是好朋友女兒讀小五。好朋友覺有壓力!

不過我會選循道!

雲妮兒 發表於 20-11-18 17:51
津校-循道學校(京士柏) VS 直資-福建中學附屬學校(油塘)
若我個仔今年升小一,大家會揀邊間學校? 請大家幫 ...

小學正常是返全日,距離很重要,如果無打算搬屋,會建議循道,小朋友上學是0820打鐘,我哋住九龍中,返循道,都要0710上校車,放學通常30-35分鐘落車,間中塞車會接近60分鐘。

小朋友返全日辛苦的,考慮車程為首要。

還有,有機會留校練歌(合唱團),運動校隊訓練,週末逢週六返去拿功課(疫情特別安排),攞成績表⋯⋯

太遠,大人細佬會好辛苦,小朋友休息不足,影響小朋友上課的集中力。

循道係一間好好的津校,我同阿女都好喜歡。
‹ 上一主題|下一主題