用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 VTC Youth College 有家長可分享?
go

VTC Youth College 有家長可分享? [複製鏈接]

網上資料好空泛

已知中三畢業後入Youth College,
仍要讀中、英、數.

請問數學的程度是否冇讀中四至中六咁高?其實去度中學那一級程度?
   1    0    0    0

Jasmine-4711 發表於 20-11-18 13:41
網上資料好空泛

已知中三畢業後入Youth College,

好似有分幾個課程,中三讀果種以前係出面吾受認可為五科合格 ,但聽聞改左制度, 以我以前認知係 讀完「中專教育文憑」(3年制)可以報返VTC開辦既高級文憑 ,但出面坊間比較了解「毅進」,而有好多公司根本唔知道咩叫中專文憑。如我係HR要請人,我實選擇返一個讀完中六,而吾係讀完文憑課程的人,有心理準備,學院好自由,返唔返學,上堂玩電話,自由出入課室。
程度一定比較中學淺,因為呢個課程比一些學生係傳統學校跟吾上或唔鍾意傳統教學方式既人入讀,但又係另一條出路,條條大路通羅馬。如小朋友有佢興趣的科目,慢慢培養返學習動機,讀完可報高級文憑,更理想就報埋學位課程。  都明白小朋友呢個階段好難捉摸,人生係佢,家長只係引導佢去好方向,條路最終都係佢行出黎。
‹ 上一主題|下一主題