用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行階段, 中學是否喜歡收外區生, 多過本區生? ...
樓主: suesin
go

自行階段, 中學是否喜歡收外區生, 多過本區生?  

王家爸爸 發表於 20-11-19 12:08
現實係深水埗係弱區,而唔係上智偏向收外區。深水埗區內B1A,可能只係全港B1B,區內B1B,可能只係全港B1C, ...

所以唔同區又唔同背後因素,好似灣仔QC甚少收聯繫小學學生,背後原因可能係放你出公海,你非常大機會入到嚟~~~

油尖旺少收同區生,油尖旺有幾間國際學校,唔通間間收4-5個咩。自行係睇岩唔岩,唔係睇本區他區~~~

anitamos 發表於 20-11-19 17:27
我理解系,如東區君子協定,即手執一東區中學學位叩另一東區中學,是不會成功的,同你來自什麼小學冇關
...

嗯,有道理

mcl203 發表於 20-11-19 19:33
所以唔同區又唔同背後因素,好似灣仔QC甚少收聯繫小學學生,背後原因可能係放你出公海,你非常大機會入到 ...

油尖旺有邊間國際學校?

dingyan 發表於 20-11-19 12:01
其實本區叩門點樣定義呢?我哋係其他區升中,今年自一揀咗區內自二揀咗區外,自二收咗,再叩返區內。好奇 ...
我記得有東區中學校長答過呢個問題:入左其他區官津中學,叩返東區係唔當同區。
舊年識人派自二灣仔區,成功叩返自一東區。

回覆樓主:

因為君子協定是指大家(即同區中學)不會互搶對方的學生

hihihi 發表於 20-11-19 21:51
我記得有東區中學校長答過呢個問題:入左其他區官津中學,叩返東區係唔當同區。
舊年識人派自二灣仔區,成 ...

咁如果好鍾意區內某學校,又唔想玩大抽獎嘅,似乎自二可以考慮多啲鄰區學校。