用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行階段, 中學是否喜歡收外區生, 多過本區生? ...
樓主: suesin
go

自行階段, 中學是否喜歡收外區生, 多過本區生?   [複製鏈接]

YmOra 發表於 20-11-18 17:47
都係要看看該中學本身的習慣,但始終都係睇成績為主,無理由成績好又是本區嘅放棄唔收啫!
...

就係唔怕本區成績好的唔揀佢

suesin 發表於 20-11-19 08:42
咁, 如果外區生來自強區(如九龍城), 去弱區考自行, 是否著數啲?

你話著數啲,倒不如話來自強區嘅九龍城區的學生往往响弱區嘅中學的自行名單中多數排响上游位置"佔據"最多,無形中顯得取錄機會比人大DD取錄數字亦比人多DD。

傻太 發表於 20-11-19 09:15
就係唔怕本區成績好的唔揀佢

既然唔憂無叻學生揀,响中學而言,何不增加"成功率"响自行就取錄啱嘅本區學生,要等到大抽獎搏叻學生能夠順利"抽入",大大降低成功率以增添變數。

YmOra 發表於 20-11-19 09:40
既然唔憂無叻學生揀,响中學而言,何不增加"成功率"响自行就取錄啱嘅本區學生,要等到大抽獎搏叻學生能夠 ...

叩門再收返啩

傻太 發表於 20-11-19 09:41
叩門再收返啩

叩門位只得8個10個左右,即是話中學只為幾個位進行搏一搏自行唔收住搏大抽獎收番嚟,唔得才响叩門階段再收番,個人認為,咁中學都只係想响自行階段多收8個10個"區外人"而作的政策計謀,咁!對自行位40至50個而言,只屬正常比例收外區生。

YmOra 發表於 20-11-19 09:51
叩門位只得8個10個左右,即是話中學只為幾個位進行搏一搏自行唔收住搏大抽獎收番嚟,唔得才响叩門階段 ...

咁大間學校又洗「搏」咁嚴重啩
當九華收到全港次第100-300的申請,100-200嘅當然有本區有他區,當本區佔40個,自行階段唔收,係大抽獎時呢40個也會有部分抽入,再加叩門,也收返大部分,自行階段穩收次第1xx嘅他區學生,所以自行收咗他區先係理論上會提升左佢整體收返嚟嘅次第

東區向來有君子協議,不收本區叩門生。所以我只能選一個區外,一個區内做自行,以備叩門不時之需。

傻太 發表於 20-11-19 10:03
咁大間學校又洗「搏」咁嚴重啩
當九華收到全港次第100-300的申請,100-200嘅當然有本區有他區,當本區佔40 ...

你自一唔收佢,自二可能已經收咗,學校如何可以確定呢40位學生可以收返呢?

正所謂,級頭你揀人時人亦揀你。如果係非常前列,正如你自己所説,咁佢咪可能去咗他區中學囉。放目標學生出公海搏佢抽返入校嘅可能,連直屬中學都未必咁做~~~

mcl203 發表於 20-11-19 10:48
你自一唔收佢,自二可能已經收咗,學校如何可以確定呢40位學生可以收返呢?

正所謂,級頭你揀人時人亦揀 ...

你呢個理論如果係次第1-100就啱,但亦不會多此類申請。如果佢都係收返100-200,本區和他區對學校無分別
你亦叮一叮左我,我問老師如果抽唔入去叩,有無機會,佢好大反應話個傻仔呢d成績不用等叩門,我R左頭好耐

傻太 發表於 20-11-19 11:17
你呢個理論如果係次第1-100就啱,但亦不會多此類申請。如果佢都係收返100-200,本區和他區對學校無分別
你 ...

所以自行刻意唔收本區生好大機會係一廂情願,只係,本區和他區根本無分別。若引用本區100-200,要先收過他區1-50,就可能難度高啲~~~

suesin 發表於 20-11-19 08:42
咁, 如果外區生來自強區(如九龍城), 去弱區考自行, 是否著數啲?
睇你點定義著數

mcl203 發表於 20-11-19 11:25
所以自行刻意唔收本區生好大機會係一廂情願,只係,本區和他區根本無分別。若引用本區100-200,要先收過他 ...

我意思係全港次第,不是申請人排序
通常(say)1-100果班都申請1A學校,1B學校收到1A成績的申請可能得10份8份,當然本區他區都會收左先。但到處理1B果堆,亦應該係佔申請最多的,就會揀左外區先,同埋100-200差別又會收窄(normal distribution)

傻太 發表於 20-11-19 11:35

乜次弟都好,相若次弟,就算本區和他區考同一學校,基本上機會係均等嘅~~~

mcl203 發表於 20-11-19 11:25
所以自行刻意唔收本區生好大機會係一廂情願,只係,本區和他區根本無分別。若引用本區100-200,要先收過他 ...
問題係有幾多間學校會理你住邊?除非你住山頂,校長諗住家長會捐獻。

mcl203 發表於 20-11-19 11:37
乜次弟都好,相若次弟,就算本區和他區考同一學校,基本上機會係均等嘅~~~
...

可能你上年無聽九華簡介會

傻太 發表於 20-11-19 11:35

對,亦唔對。對既係全港次第最重要;實際情況好可能係咁:如果學校諗住收50個,會先將200後(有多有少,視乎學校過往既經驗)直接送回收箱;跟住睇下前200個既面試表現,揀50個收,然後揀後備。

mcl203 發表於 20-11-19 11:37
...
唔少人會以為老師好得閒,可以慢慢玩。

王家爸爸 發表於 20-11-19 11:42
對,亦唔對。對既係全港次第最重要;實際情況好可能係咁:如果學校諗住收50個,會先將200後(有多有少,視 ...

我就係怕就算係呢200內,但「個別學校」因為唔收本區而無得in呀

王家爸爸 發表於 20-11-19 11:44
唔少人會以為老師好得閒,可以慢慢玩。

可能,全港成績最差嘅應該係DGJS,SPCCPS和SPCS,報自行成功率極低,本區他區如是~~~
‹ 上一主題|下一主題