用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行階段, 中學是否喜歡收外區生, 多過本區生? ...
樓主: suesin
go

自行階段, 中學是否喜歡收外區生, 多過本區生?  

200904 發表於 20-11-19 10:11
東區向來有君子協議,不收本區叩門生。所以我只能選一個區外,一個區内做自行,以備叩門不時之需。 ...
幾乎每年都有東區朋友叩門成功,所以我一直懷疑所謂既君子協議係唔係只係忽悠啲成績差既學生,係唔係都嚟叩門,浪費校長叔叔啲時候,阻住阿叔休息。

Arabellahk    發表於 20-11-19 12:20

王家爸爸 發表於 20-11-19 11:44
唔少人會以為老師好得閒,可以慢慢玩。

莫非啲家長係非九華不嫁,明知人地唔收你,仲一大班人去報名又有得雙睇~~~

傻太 發表於 20-11-19 11:45
我就係怕就算係呢200內,但「個別學校」因為唔收本區而無得in呀
B2、B3 學校可能係,B1 學校就無可能會咁。原因係最勁嗰浸 B1 學生係 B1 學校必爭之物,所以 B1 學校收生基本上係 game theory 既 Nash equilibrium。簡單啲講,正常既 B1 學校既校長既諗法就會係:你唔收,你既對家會收;你既對家會收咗,你就會輸,所以你一定會收。
當然B2、B3 既遊戲規則又唔同。

200904 發表於 20-11-19 10:11
東區向來有君子協議,不收本區叩門生。所以我只能選一個區外,一個區内做自行,以備叩門不時之需。 ...

其實本區叩門點樣定義呢?我哋係其他區升中,今年自一揀咗區內自二揀咗區外,自二收咗,再叩返區內。好奇咁算唔算本區叩門呢?

自行無理由唔鬥快次第高的學生既 !
你唔收人地學校收左咪傻仔 !
大家都唔會等運到呢. 機會係要自己掙取

.....諗多左啦 !

王家爸爸 發表於 20-11-19 12:00
B2、B3 學校可能係,B1 學校就無可能會咁。原因係最勁嗰浸 B1 學生係 B1 學校必爭之物,所以 B1 學校收生基 ...
但有人研究過深水埗上智就係自行偏向收外區

mcl203 發表於 20-11-19 11:52
莫非啲家長係非九華不嫁,明知人地唔收你,仲一大班人去報名又有得雙睇~~~
...
呢啲學校比較講關係,成績好,關係又好,自然會容易啲,所以我建議畢業生需要識得係適當時間認祖歸宗,唔好臨急抱佛腳。

geminialing 發表於 20-11-19 12:04
現實係深水埗係弱區,而唔係上智偏向收外區。深水埗區內B1A,可能只係全港B1B,區內B1B,可能只係全港B1C,學校只睇全港排名,所以自行入到既深水埗學生自然少。

王家爸爸 發表於 20-11-19 12:08
現實係深水埗係弱區,而唔係上智偏向收外區。深水埗區內B1A,可能只係全港B1B,區內B1B,可能只係全港B1C, ...
明白, 原來係咁

geminialing 發表於 20-11-19 12:04

個人認為,"上智"近年成績越見越出色,無論區內區外B1a學生皆被吸引過來,若然上智有條件响自行階段盡收B1a學生,那麼,別區嘅B1a學生一定會好大機會被取錄,就好似"沙崇"一樣,近年吸引咗好多區外B1a學生入沙田就讀。

不是研究,我聽了三年上智升中簡介,共2個上智校長分享,是如果2個(1區內,1區外)學生成績“相約”,區外學生優先取錄,佢有解釋,因上智提供了近100個位比深水埗區學生抽奬入,她們入上智的機會仍然好大。
但當然前題是成績“相約”(不過冇講點叫相約)

dingyan 發表於 20-11-19 12:01
其實本區叩門點樣定義呢?我哋係其他區升中,今年自一揀咗區內自二揀咗區外,自二收咗,再叩返區內。好奇 ...

我理解系,如東區君子協定,即手執一東區中學學位叩另一東區中學,是不會成功的,同你來自什麼小學冇關

anitamos 發表於 20-11-19 17:25
不是研究,我聽了三年,共2個校長分享,是如果2個學生成績“相約”,區外學生優先取錄
但當然前題是成績“ ...
成個自行機制話複雜唔複雜,但係話簡單亦唔簡單。唔好期望二、三線小學(甚至一線)既小學校長會有足夠既統計認識去了解區與區之間既真正差距。
如果2個學生既區內成績“相約”,深水埗區嗰個好可能會落後近千個位置,所以無可能會收。

anitamos 發表於 20-11-19 17:27
我理解系,如東區君子協定,即手執一東區中學學位叩另一東區中學,是不會成功的,同你來自什麼小學冇關
...
只同成績有關係,如果你明顯高人一班,校長一定會來個周公吐哺,期望區內B1學生歸心。

YmOra 發表於 20-11-19 14:50
個人認為,"上智"近年成績越見越出色,無論區內區外B1a學生皆被吸引過來,若然上智有條件响自行階段盡 ...
對,上智比沙崇會更明顯,原因係深水埗比沙田弱好多。只要上智吸引到區外B1A學生,特別係九龍城、油尖旺,基本上區內學生好難喺成績次第既前面,所以收既機會一定低。

YmOra    發表於 20-11-20 08:24

王家爸爸 發表於 20-11-19 18:09
成個自行機制話複雜唔複雜,但係話簡單亦唔簡單。唔好期望二、三線小學(甚至一線)既小學校長會有足夠既統 ...

我指個2個校長是上智的mrs or, mrs fung

王家爸爸 發表於 20-11-19 18:16
對,上智比沙崇會更明顯,原因係深水埗比沙田弱好多。只要上智吸引到區外B1A學生,特別係九龍城、油尖旺, ...

同意

anitamos 發表於 20-11-19 18:38
我指個2個校長是上智的mrs or, mrs fung
咁就應該係區內弱好多,所以根本揀唔落手

王家爸爸 發表於 20-11-19 18:43

王家爸爸 發表於 20-11-19 18:43
我的理解又沒你甘勁(話揀唔落手),只是認爲區内抽獎名額太多,而區内最勁個啲又志不在此(鍾意男女校有QE,女校有柯士甸/紅磚,直另計),那麽基於競爭關係,當然要多收附近個幾間主要對手的抽獎池(同理,個幾間收左好多KL3的尖子,即HTC的抽獎池),僅此而已。