用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 offer比較:Anfield vs 港青基信YMCA尖沙咀 ...
樓主: CloveH
go

K1 offer比較:Anfield vs 港青基信YMCA尖沙咀

點分stream interview,建議你可以打去CAIS 了解計算方法,當年sch tour講明at least 70% ,果陣就講passport 好大機會。

据我所知, 教署係計IS全校passport 人數 (如有錯請指正) ,但今年疫情可能放寬,我不太清楚。

我兩間都讀過,ymca is better than anfield. Anfield 100% local students. 反而ymca就跟足英國仲直升埋小學,7 成都外國學生

kriskris55 發表於 20-11-20 15:11
我小朋友曾讀YMCA K,50%LOCAL, 其他係INDIAN, 日本人多。我朋友讀ANFIELD K, 100%係LOCAL 學生。其實你讀 ...

YMCA就算去到小學都抵讀,完全冇收debenture, capital levy ,application  fee 比其他IS 平好多,學費已包什費!小班教學加上每班都有TA(好多IS 得低年級有TA),校長是英國人響香港十幾年,老師絕大部份是英國老師部份響英國請。學校其他費用例如午餐、校服、校車費都幾合理。仲有一點就係校車上車時間唔會太早(大部份站7:20-8 上車,就算住東涌都係7:35-7:50 先上車),小朋友可以有多些時間休息!

係本人同好多外籍媽媽心中 , YMCA kindergarten is really a hidden gem.

小朋友今年現讀 YMCA TST K3

約一半是外籍 *印度 , 日本 , 本地 , 仲有部份唔清楚係什麼國籍*

我女k1 果陣2間都有offer, 最後揀左ymca, 原因,面試感覺anfield比較商業, ymca真係有愛心 ,而且課外活動多,ymca係local心目中唔夠名氣,但係外國家長入面好受歡迎.而且學費校車所以費用都好合理.老師都好好.