用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心請教各位,呈分試,Band 1, Band 2
樓主: 2pigmama
go

真心請教各位,呈分試,Band 1, Band 2

王家爸爸 發表於 20-11-18 11:22
如果老師唔講,你亦可以用其他方法得到類似資訊。你用學校過去幾年公布既派位資訊,將啲中學排名,咁你就大 ...
Thanks again, 呢個方法容易d    : )

王家爸爸 發表於 20-11-18 10:27
其實好簡單,你估你小朋友考到全級50名內(三次呈分加埋之後),咁你問返老師,過去幾年,考45至55名既最好 ...

其實要每次呈分都係50名內先安全,用累計排名仲易出事
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

80幾是平均分,冇名次,全級約110人左右,學校排名是看了幾個網,未必好準,打個折應該也是全港40名內。

hkpapa852 發表於 20-11-18 12:26
明白, 十分感謝大家回覆及教導.

2pigmama 發表於 20-11-18 13:10
80幾是平均分,冇名次,全級約110人左右,學校排名是看了幾個網,未必好準,打個折應該也是全港40名內。
...
呈分試主科同常視音唔同比重, 你嘅平均分有冇計番? 而且, 呈分試係計名次唔係計平均分的. 可唔可以問下老師你小朋友大約排級幾?

tantanmama 發表於 20-11-18 17:24
呈分試主科同常視音唔同比重, 你嘅平均分有冇計番? 而且, 呈分試係計名次唔係計平均分的. 可唔可以問下老師 ...

我估計樓主講緊嘅"平均分"是沒有經過999632的換算而來,而且每科皆要進行"標準分"計算,應該無乜理由出現80分的數字,估計樓主只是進行普通平均分計算,用這分數作Banding判斷不會準確呢!加上,認同你所講嘅,要知道嘅係"名次",而非平均分。

hkpapa852 發表於 20-11-18 12:26
問題係學校好少會講呈分排名,只會講成績表排名,所以你必需要先擴闊範圍,然後再收窄。

2pigmama 發表於 20-11-18 13:10
...

得個平均分,冇名次係無法估計banding。

份卷深D,80幾分可以級一,份卷好淺,幾廿人9x分,你80幾分可能已經band 3生。

是否有聯繫/直屬中學?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Summer622 發表於 20-11-18 10:53
Thank you,  不過唔知老師有冇咁坦白  ^^  (未經歷過, 未問過, 又唔識師兄師姐/教家會人)
...
10/11月一般小學都會根據呈一幫小朋友首次估Band,然後呈二派成績表時亦會粗略估多次,好讓你去報自行一丶二。再填攪珠表時會匯同校長及教務主任給予家長填甲乙1-3意見。自己經驗及友人作為小學教務主任分享,學校分析好客觀及中肯,超過8成中,家長最好與校方或班主任坦誠溝通。

2pigmama 發表於 20-11-18 00:47

如果學校排名約全港20-30,
另外呈分試相差一兩分,全港排名起碼相差幾百個位la。

回覆樓主:

其實點解學生的個人排名不能讓學生知? Banding又要自己或老師估?

2pigmama 發表於 20-11-19 21:21
其實點解學生的個人排名不能讓學生知? Banding又要自己或老師估?
good question!
呢個問題EK年年見到有人問,答案大概只有EDB先知

2pigmama 發表於 20-11-19 21:21
如果你想知道小朋友banding, 從而設定報校戰略,相信此post內網友已盡量分享所知所歷,望能有用。至於為何不公報即時排名,原因不在這討論了。

JojoDad 發表於 20-11-19 20:07
10/11月一般小學都會根據呈一幫小朋友首次估Band,然後呈二派成績表時亦會粗略估多次,好讓你去報自行一丶 ...

謝謝你,希望我囡校也是如此關顧及真心。因知道並不是每間校也如此為小朋友着想。

小學全港排名,D網站以咩作準?每年入band1中學「固定」人數?

我想請問, 睇往年學校派B1的學生大約佔30%, 全級110人左右, 小朋友級名次大概20名,咁係唔係大約係B1生?

傻蛋蛋 發表於 20-12-7 15:11
我想請問, 睇往年學校派B1的學生大約佔30%, 全級110人左右, 小朋友級名次大概20名,咁係唔係大約係B1生? ...

sure la