用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行階段 兩間都選擇誇區中學??
樓主: oceanstones
go

自行階段 兩間都選擇誇區中學?? [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 20-11-18 11:46
如果真係主菜已經達到登峰造極,全港排名前一百幾十,咁追求下配菜都好合理,但係呢啲機會唔屬於99%既人。 ...

師兄,用錯分母噃!實際上邊有咁多人食配菜,食配菜嘅亦未必係認真去食嘅~~~

mcl203 發表於 20-11-18 12:14
師兄,用錯分母噃!實際上邊有咁多人食配菜,食配菜嘅亦未必係認真去食嘅~~~
...
所以咪話99%既人其實無資格認真地去食配菜

medicine 發表於 20-11-18 11:55
全港每年升小升中數萬人,兩項入到坊間所謂神校的人數都應該係不足1%,即99%的人都入唔到,但點解啲人係甘 ...
換轉另一個角度睇,其實係唔係應該感恩有咁多人放錯重點呢?咁先會增加放啱重點既小朋友既機會?

medicine    發表於 20-11-18 19:27

oceanstones 發表於 20-11-17 15:52
如自行階段, 兩間都選擇誇區中學, 會不會太進取及冒險?對之後大抽獎有沒有影響.因有些中學要111才有叩門機 ...

個人認為,自行階段應以"適合"孩子為主要考慮。

王家爸爸    發表於 20-11-18 18:05

王家爸爸 發表於 20-11-18 17:50
換轉另一個角度睇,其實係唔係應該感恩有咁多人放錯重點呢?咁先會增加放啱重點既小朋友既機會?

...

我直覺,係市場不斷誇大所謂特異功能,根本就只可以叫興趣班,未算特異吧~~~

曾經有一校內家長,某日問教練,要做到乜成績先可以代表學校出賽,教練直情唔識答~~~

王家爸爸 發表於 20-11-18 17:47
所以咪話99%既人其實無資格認真地去食配菜

從來不存在,要計埋佢哋明顯係篤數,我估~~~

medicine    發表於 20-11-18 19:29

mcl203 發表於 20-11-18 18:00
我直覺,係市場不斷誇大所謂特異功能,根本就只可以叫興趣班,未算特異吧~~~

曾經有一校內家長,某日 ...
對,將興趣班包裝成特異功能,不過唔想講咁多,以免阻人揾食。  

medicine    發表於 20-11-18 19:29

王家爸爸 發表於 20-11-18 18:05
對,將興趣班包裝成特異功能,不過唔想講咁多,以免阻人揾食。

你見咁多家長問升中,不少加個有/無特異功能,就可以估計特異功能越來越被誇大。功能,入咗流先再去分是否特異都未遲,又係我估~~~
‹ 上一主題|下一主題