用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔二面
樓主: tree.monkey
go

男拔二面 [複製鏈接]

兩拔應該大把有關連人士可以比佢容易啲揀人配位,但都仲肯面見兩次,個人覺得已經算有啲心比機會小朋友發揮同認真想揀適合嘅人。

tree.monkey 發表於 20-11-17 10:59
我見好多家長話 in 好耐,成50分鐘,有啲直入校長室添

其實一組組入去,一組組家長出去接返個仔,點會in 50分鐘!可能那家長根本冇去過

tree.monkey 發表於 20-11-17 15:19
我無話要同其他有關係的人比較
只係覺得問得3條就有可能否定一位小朋友,唔係比較嘅問題,係尊唔尊重小朋 ...

我覺得學校非常尊重我仔仔們!老師很認真問他們問題,大家公平考試

Happywinner 發表於 20-11-17 17:37
其實一組組入去,一組組家長出去接返個仔,點會in 50分鐘!可能那家長根本冇去過
...

最離地係話有小朋友直入校長室,真係道聽途說。

DengCK 發表於 20-11-17 15:22
你有無試過去一間二線甚至三線直資,只問了5分鐘?小朋友加大人喎!

咁呢d仲唔尊重啦
贊同,仔仔之前都有見過3分鐘。之後都有offer。所有見長見短唔緊要。

Aiyoyo 發表於 20-11-17 15:39
其實人人都是問三四條問題,學校都是想縮短小朋友的面試時間以策安全。一定要玩埋group遊戲,面試四五十分 ...
好贊同。學校有自己的準測。莫要失望或擔心。
盡力了便可以。嬴出是開心,但輸左,全家人齊心做一件事也是十分美好。我keep起所有報名表,portfolio, 獎狀,仔仔大個俾佢睇:
爸爸媽媽為你盡力,你對我們是如此重要,有什麼事我們一起面對。

rafaelbaba    發表於 20-11-18 12:58

xAlexNgx 發表於 20-11-18 12:43
盡力了便可以。嬴出是開心,但輸左,全家人齊心做一件事也是 ...

說得很好,很正面。學咗嘅嘢始終對小朋友有用。最尾那句很感動

xAlexNgx 發表於 20-11-18 12:43
盡力了便可以。嬴出是開心,但輸左,全家人齊心做一件事也是 ...

yes. 面試過程正面咁睇,更了解小朋友,也見到小朋友的進步。

sasamonkey 發表於 20-11-17 16:21
兩拔應該大把有關連人士可以比佢容易啲揀人配位,但都仲肯面見兩次,個人覺得已經算有啲心比機會小朋友發揮 ...

我聽說嗰10分(關係分)會在final round才加的,所以已經比好多學校公平好多了。

tree.monkey 發表於 20-11-17 15:19
我無話要同其他有關係的人比較
只係覺得問得3條就有可能否定一位小朋友,唔係比較嘅問題,係尊唔尊重小朋 ...

其實你都唔知道佢係咪用三條問題去否定一個小朋友,同埋點解你用否定呢個字呢 太過負面呀 :)

好多學校你都唔知佢用咩去衡量收或者唔收一個小朋友

好多時學校係睇佢哋反應,點樣去回答唔識嘅問題呢,或者其他gesture... 禮物 行為舉止 等等, 但你已經 jump to conclusion係用三條數學去否定一個小朋友,好似有少少 武斷,唔好介意 :)

利申, 我小朋友當年去考另一間淨係做卷嘅學校, 佢出嚟同我講咗幾條題目跟住答案其實佢都係錯㗎(emoji) 但唔知點解都有second in,所以有時都未必一定嘅

回覆 Rabbyluv 的帖子

本校將於20201121(星期六)透過電郵通知各考生家長有關2021-2022小一入學程序中與本校老師會面之甄選結果。400名考生將獲邀與本校收生組成員會面。本校亦將於下週致電家長,確認已否收到有關會面通知如有查詢,請致電3159-4200與本校校務處聯絡。謝謝。

回覆 xAlexNgx 的帖子

贊成!確實這個小一作戰好值得懷念,特別今年好多片,雖然拍個時辛苦,其實好有紀念價值

回覆樓主:

樓主最後有冇入到2nd in呢?

回覆樓主:

我想問下,有冇過來人分享下,DBS以往最後一輪會考D咩? Thanks

大家加油!
‹ 上一主題|下一主題