用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢vs培道vs聖三一
go

禮賢vs培道vs聖三一

求各位指教(emoji)
家住九龍城,男仔。
3間都Happy school, 揀邊間好?

如揀禮賢, 要搭校車。
但培道、聖三一,行路返學就搞掂。

真係慳返唔少時間,尤其小朋友放學後,又要做功課同溫習。

回覆樓主:

禮賢星期一、三下午都係功課輔導,好多功課在學校已經可以做好啦。
當個好爸爸

snowiee 發表於 20-11-17 00:38
家住九龍城,男仔。

回覆樓主:

個人認為三間成績最好是禮賢。
講愛心嘅三間都做得好好

但男仔來說深水埗網不利男仔,如果六年後小朋友不是邊緣人,用住址網升中。

如果想有興趣詳細研究可pm

鈴瑾 發表於 20-11-17 08:13
個人認為三間成績最好是禮賢。
講愛心嘅三間都做得好好

樓主住九龍城,如讀禮小,小六向學校申請轉返九龍城網抽中學就可以了。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

boyboobee 發表於 20-11-17 01:19
禮賢星期一、三下午都係功課輔導,好多功課在學校已經可以做好啦。

但係另外兩間學校, 都算幾好。又可以行返學喎? 小朋友都可以早啲返屋?
我真係唔識取捨

gracelam 發表於 20-11-17 09:34
樓主住九龍城,如讀禮小,小六向學校申請轉返九龍城網抽中學就可以了。
...

我都好認同! 而家因為地點問題 ,另外兩間學校, 都算幾好。又可以行返學喎?

我會選禮賢, 原因:
1. 升中成績好
2. 粵教中

而且又一村搭校車去九龍城都好近姐, 沿住界限街一條直路

我選培道

深水埗網不利男仔, 培道近你屋企, 節省時間好緊要, 小朋友可以休息多d

禮賢上午課堂,下午課外活動或功課班。
星期五返半日,默書為列 聖三一會小小又小小咁默,
而禮賢就兩至三星期默中英文一次(數量約80字)。小朋友都輕鬆。

hkhk002 發表於 20-11-17 18:20
禮賢上午課堂,下午課外活動或功課班。
星期五返半日,默書為列 聖三一會小小又小小咁默,
而禮賢就兩至三 ...

如果聖三一vs聖若望呢?

snowiee 發表於 20-11-17 00:38
家住九龍城,男仔。

有得轉中學網就禮賢吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小六邊緣人轉住址網係咪有可能跌band?

我都好糾結,禮賢學術明顯好過培道但個個都話校網對男仔不利。我係擔心培道雖然係九龍城網,但學術始終差d. 係咪校網一定重要過學術?

回覆 happygirl1284 的帖子

其實睇返禮賢升中LIST, 好多外區BAND1學校名, 雖然深水埗不利男仔, 但相信佢跨區能力都OK

回覆樓主:

請問女仔,卷幼,喜歡英文學習,聖三一 vs 培道應選邊一間?

geminialing 發表於 20-11-18 07:52

其實睇返禮賢升中LIST, 好多外區BAND1學校名, 雖然深水埗不利男仔, 但相信佢跨 ...

同意

其實禮賢升中分佈咁廣,好多都唔係深水埗區,係咪好多自行收左?同埋升中轉住址校網,係咪真係得?但跌banding 咩意思?

geminialing 發表於 20-11-18 07:52

其實睇返禮賢升中LIST, 好多外區BAND1學校名, 雖然深水埗不利男仔, 但相信佢跨 ...

較較熱門既私立/直資,基本上都有大量學生唔係住學校所在個區,佢地不少最終多數會用番本區升學,尤其當該小學升中網麻麻既時候。

所以呢類學校學生升中分佈廣,其實只能反映佢地學生居住地區分佈廣,同係咪多人成功自行考到學校無直接關係。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 jameschow006 的帖子

禮賢校網有寫校巴服務範圍,遠到西貢、沙田都可以有。只有佢哋圍內知道自己係自行定抽獎入讀。