用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢vs培道vs聖三一
樓主: snowiee
go

禮賢vs培道vs聖三一

happygirl1284 發表於 20-11-17 21:00
我都好糾結,禮賢學術明顯好過培道但個個都話校網對男仔不利。我係擔心培道雖然係九龍城網,但學術始終差d. ...

學術好,增加日後升中自己考到心儀學校機會;校網好,減低日後最終要等運到(大抽獎)所帶嚟既傷害
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

那跨區跌banding 咩諗思?

唔好意思,其實係問用住址校網可能會跌banding,點解?

jameschow006 發表於 20-11-18 08:46
唔好意思,其實係問用住址校網可能會跌banding,點解?
香港既升中派位機制, 絕對係將事情簡單複雜化既經典之一

淺談小學升中學生如何分Banding

【小學升中派位分Banding的解說】
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝,資料非常有用。即係就算轉住址校網,都會根據呈分排名 本身小學調整分,係新校網同人地再排一次地區banding? 即係如果本身小學學術好d,調整分高d,理論上轉校網都有優勢?

jameschow006 發表於 20-11-18 09:43
謝謝,資料非常有用。即係就算轉住址校網,都會根據呈分排名 本身小學調整分,係新校網同人地再排一次地區b ...

不過現實係咪真係好D,或者去到咩排位仲係好D,其實無人會知。

總之小五小六呈分時,不要令小朋友處於尷尬位置,咁轉網就無乜問題。

happygirl1284 發表於 20-11-17 21:00
我都好糾結,禮賢學術明顯好過培道但個個都話校網對男仔不利。我係擔心培道雖然係九龍城網,但學術始終差d. ...

如果你住培到附近,又係女仔,可以再考慮培道。 始終有間中學backup。

hkpapa852 發表於 20-11-18 08:30
較較熱門既私立/直資,基本上都有大量學生唔係住學校所在個區,佢地不少最終多數會用番本區升學,尤其當該 ...

當然知佢哋住區分佈廣,但深水埗係弱區,佢哋轉返住址網都分派到band1, 咁一係佢哋自行入,一係佢哋學校唔算弱校,所以跨區都無跌band
可唔可以咁理解?

geminialing 發表於 20-11-18 11:38
當然知佢哋住區分佈廣,但深水埗係弱區,佢哋轉返住址網都分派到band1, 咁一係佢哋自行入,一係佢哋學校唔 ...

理解正確

上年我都有禮小同培道,我哋選擇咗禮小,因為論關愛相信兩校差唔多,但成績應該禮小好D。開學至今我都對禮小非常滿意。不過如果我果個係女,我就一定係培道。因為有聯繫中學

我果個係仔,我地本身住深水址區,所以校網都是一個好大的考慮

想問如果男仔
家住藍田

咁值唔值得讀禮賢
到時中學轉返官塘網?

定係揀聖三一好?

lusicafung 發表於 20-11-18 17:03
上年我都有禮小同培道,我哋選擇咗禮小,因為論關愛相信兩校差唔多,但成績應該禮小好D。開學至今我都對禮 ...

我嗰個都係女,但當年兩間比較後都揀了禮小,深水埗網好嘅女校有幾間,除非好屬意升讀培道中學

hkpapa852 發表於 20-11-18 12:20
理解正確

弱區其實是什麼意思? 弱校我就明; 弱區即是多弱校嗎? 深水埗多band 3 學生所以叫弱區嗎?謝謝解答

alien_ho 發表於 20-11-19 08:10
想問如果男仔
家住藍田

如果屋企附近,冇更適合嘅學校, 我會選擇禮賢。 因為以往升中有保證, 老師校長超有愛心, 我很喜歡他們一體一藝,星期五放半日。 一般功課,喺學校內已經完成。

但係如果你考慮普教中,同英文語境, 聖三一比較穩固, 還有自家廚房。

到時你亦可考慮,聖三一跟九龍城校網或觀塘區。

hkhk002 發表於 20-11-17 18:20
禮賢上午課堂,下午課外活動或功課班。
星期五返半日,默書為列 聖三一會小小又小小咁默,
而禮賢就兩至三 ...

請問有冇多一些三一資訊可以分享?
例如:
功課量?
中+英默書會否撞同一星期?
興趣班,在課堂內完? 還是課外?
感謝

禮賢老師關愛,而且成效好高。
小朋友好鍾意返學

培道學術係咪嘛嘛?

男生當然揀九龍城升中網啦,若呈分校内成績前列,自一二可能已經有着落,但稍一失手起碼多個好升中校網backup.男生深水埗升中網,真係麻麻地。

mwm620 發表於 20-11-20 03:28
禮賢老師關愛,而且成效好高。
小朋友好鍾意返學

培道都係一間非常好嘅學校。 但家長分享,太開心,所以要靠外補。

回覆 snowiee 的帖子

小女讀培道,我自己覺得學術正常,中文係深少少,但如有閱讀習慣,就唔太難。最近zoom, 都睇倒老師教得幾好。
功課量係唔多,但我覺得反而可以有時間閱讀,溫習,特別可以溫倒小朋友唔熟嘅野,唔洗做功課做到無曬時間溫習。。。
同埋每星期都有默書的,中英文隔住,只係好多時唔計分,亦有突擊評估。
我舊年都有聖三一,最終選培道,因為有聯繫中學。
同埋三一普教中,我唔想阿女無曬學習興趣,因為又要學多樣野咁,家長教都辛苦。
而我女係要慢慢來,又英文又普通話怕佢適應唔好,而且一向喺出面學英文好好,所以我覺得喺學校都有接觸就ok。
培道而家高小都推緊英語話劇。
我女返得好開心,成日會舉手答問題,好有自信,老師校長超有愛,所以覺得自己選擇正確,因為選擇合適自己小朋友嘅小學係最緊要。