用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中大抽獎
go

升中大抽獎 [複製鏈接]

唔好意思呀,我想知道 如果小朋友係b1組別,大抽獎時係咪一定入到b1組,會唔會派b2中學?機會大嗎?唔係b1邊緣人.想入b1a嘅中學,好擔心自行衰咗要大抽獎。有冇過來人解答?謝謝
   2    0    0    0

毎區band 1小六學生人數跟該區中一band 1學額不一定相同,有多也有少,而且有跨區生和直資,所以band 1學生也會派不到band 1學校的

fanfan2606 發表於 20-11-16 21:58
唔好意思呀,我想知道 如果小朋友係b1組別,大抽獎時係咪一定入到b1組,會唔會派b2中學?機會大嗎? ...

睇下邊區,有D區band 1組别最差入band 2中學,有D區band 2組別敢博又有運氣band 1中學都入到。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

唔好意思呀,我想知道 如果小朋友係b1組別,大抽獎時係咪一定入到b1組,會唔會派b2中學?機會大嗎? ...

delete

我覺得你自一可以進取一啲,自二就保守番啲,咁自不然冇無需要大抽獎。

如果,孩子屬B1a或B1b成績,去到大抽獎應該不用擔心,仍然屬B1組別。

建議你讀讀超級版主miriam,整理討論區兩位猛人的帖,找找那些直接與你有關的看看。

資深會員 greenapple1093 統計資料 (20-7-29 12:38 更新
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3819479&extra=page%3D1

資深會員 hkpapa852 統計資料 (20-7-29 11:50 更新)

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3819462&extra=page%3D1
尤其6# 升中部署有用參考資料,助你消解子女升中困惑

醒目開學勳章 王國長老

iriscslmak 發表於 20-11-19 09:47
建議你讀讀超級版主miriam,整理討論區兩位猛人的帖,找找那些直接與你有關的看看。

資深會員 greenapple ...
嚇得我丫, 以為咩事
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

最簡單去考番幾間直資試下自己程度,有人收就可以安心去自行,自行唔收去到好想大抽獎你就考慮放唔放左間直資,但大抽獎1A都有機會中1C,每年都有明明都重係band1校入到1C果d有人勁唔開心囉!所以如果唔想煩,好好計畫直资和自行,早d解決左佢安心好多!

In2c68 發表於 20-11-21 17:38
最簡單去考番幾間直資試下自己程度,有人收就可以安心去自行,自行唔收去到好想大抽獎你就考慮放唔放左間直 ...

這正是直資中學有它市場和存在價值的地方。

同一個學校Banding,如果你願意每月比學費,直資的資源一定較好和直資的職員對家長較有禮貌。

tpmon 發表於 20-11-21 17:47
這正是直資中學有它市場和存在價值的地方。

同一個學校Banding,如果你願意每月比學費,直資的資源一定較 ...

一半半啦,我兩個小學都直資,唔見得有乜特別,成日要捐錢。現在有一個去左免費,反而同以前用的都差唔多,最重要係免費!直資最大分別係家長比較多中產以上。

In2c68 發表於 20-11-21 18:01
一半半啦,我兩個小學都直資,唔見得有乜特別,成日要捐錢。現在有一個去左免費,反而同以前用的都差唔多 ...

你都是本事的中產以上,才有能力供兩個讀直資     
‹ 上一主題|下一主題