用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 數學資優支援
樓主: Jerv2014
go

數學資優支援 [複製鏈接]

JCR 發表於 20-11-28 21:20
以下純屬個人意見。

1-個人看法,小學的數學僅是基礎的,只要聰明又一點努力,不難懂也不難取高分,數學真 ...

一口氣看完你的兩大段文字,對第二段尤其有感。
的確,跳級在學校的角度是考量學生的未來而非現在。可惜很多家長也會叫學校給予跳級的機會, 不然就考另一家學校直接插班。再不然就自修。別人可入oxbridge入lvy, 應該也是因為人地申請人foreseeable的“將來”而非公開試的得分咁簡單.

我朋友的孩子很優秀, 卻沒有跳級的打算。我問朋友為什麼不給孩子跳級, 上課不沉悶嗎?我這位朋友本身也很聰明,年年級一, 文科商科, 更是first hon畢業. 她自豪地說, 課堂學的是態度, 是責任感,更是人與人間的一面鏡子。 孩子跳不跳班?課還是要上,孩子夠成熟/有能力觀察入微, 和高年級還是低年級上也是一樣的. 她再説既然已有能力自學各科, 沒有需要跳班要老師教/跟同學一起學。心中有數可以再多兩年她孩子已有把握入到由細到大的dream科, 就沒有跳的需要了. 她強調了一句:成績高要心頭夠高, 眼光夠遠大,才襯得起。早推佢上場, 只會爛grade收尾!給孩子多方面嘗試, 給機會了解自己的長與短也很重要. 將來不是由呢刻自修公開試分數的高低來定奪。

她所說的和你的第二點很相似。她還說笑道:若然沈父不“陪讀”, 無人保証不爛grade乎?!人生是孩子的, 若要她日夜叮嚀才考得到一流的成績大學畢業, 咪搞!咁讀夠6年7年中學, 沉典下心智, mentally ready才前行。

我沒有問朋友的孩子會否早入大學, 但不遠矣

醒目開學勳章 貢獻勳章

Augesttime 發表於 20-12-9 17:51
請問傑出學員的結果在那(emoji)看?是HKAGE website? 我找不到

我有收email說可参予當日活動, 但沒有報名 ...
我有HKAGE facebook 見到架
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

關於跳班、跳入大學,同科大處理呢方面問題嘅專人傾過

跳班與否,好睇孩子感受,如果佢"比死更難受",加上面對反叛期問題,家長自行決定放生佢,定無咗個細路
恐龍家

小曳人 發表於 20-12-9 20:20
我跳班、跳入大學,同科大處理呢方面問題嘅專人傾過

跳班與否,好睇孩子感受,如果佢"比死更難受",加上面 ...
你個今年讀大一啦咩系呀?

醒目開學勳章 貢獻勳章

cafeva 發表於 20-12-9 22:50
你個今年讀大一啦咩系呀?
未,我拖慢緊佢,原本打算拖得一年得一年,但似乎疫情下... 有d多餘
anyways, 仔佢暫時target chem engineering

cafeva    發表於 20-12-10 10:32
恐龍家

小曳人 發表於 20-12-9 20:20
關於跳班、跳入大學,同科大處理呢方面問題嘅專人傾過

跳班與否,好睇孩子感受,如果佢"比死更難受",加上 ...
勁呀

小曳人 發表於 20-12-10 09:22
未,我拖慢緊佢,原本打算拖得一年得一年,但似乎疫情下... 有d多餘
anyways, 仔佢暫時target chem engine ...

我仔都話鍾意CHEM, 佢表哥而家系英國讀緊Chem Eng Master. Chem其實很好玩, 現在加上Biochem的發展更多空間. 表哥仔話Chem Eng真系主要讀Engineering方面, 傳統行業化工廠, 練油廠...(我剩系識gam多)我地行業都要用很多化工. 其實很有趣, 現代社會更加重要, 因為人類越用越多化工.

醒目開學勳章 貢獻勳章

planetearth 發表於 20-12-10 13:24
我仔都話鍾意CHEM, 佢表哥而家系英國讀緊Chem Eng Master. Chem其實很好玩, 現在加上Biochem的發展更多空 ...

其實未諗到咁遠,我同佢講:鍾意science 無問題,但我地要同生活拉上關係未來要AI,係電腦加專科,但普遍都係各有各做,好難一個人兩樣都識,但其實咁先有成效,所以我想佢讀applied science,然後2nd degree or master 讀電腦/AI ,佢其實好鍾意電腦,但daddy 唔想佢讀computer science...  (做嗰行厭嗰行)

至於biochem,其實好大發展空間,但仔對生物無興趣

其實佢細,我成日同佢講:真係跳入大學,咪讀多個degree,睇下自己鍾意d乜囉,又唔趕時間嘅
恐龍家

小曳人 發表於 20-12-10 15:23
其實未諗到咁遠,我同佢講:鍾意science 無問題,但我地要同生活拉上關係未來要AI,係電腦加專科,但普遍 ...
同我仔一樣, 佢都系好鐘意電腦, 成個暑假都系度寫program, 都系網上自已報D courses自學, 然後自己寫自己的applications. 我都系同佢講, 我覺得要先讀pure science or Applied science. 大學可以double major or minor computer science. 佢都對chem同physics都好有興趣. 如果佢要應用programming, 會自己學去應用. 好似我nephew, 佢原本讀engineering, 而家都讀關於研究AI的PhD, 佢話有數底及創意最重要. 強力的邏輯思考力好緊要.

小曳人    發表於 20-12-10 20:17

Jerv2014 發表於 20-11-20 20:57
好似要完全戒睇電視,我一定做唔到

我仔都小一,k3停課都完成了小學數學課程,而家有玩奧數同開始自學gcse maths 課程,有興趣可互相交流一下

nanakochan 發表於 21-4-18 19:45
我仔都小一,k3停課都完成了小學數學課程,而家有玩奧數同開始自學gcse maths 課程,有興趣可互相交流一下 ...

我而家都係搵d一對一老師比佢,主要都係IGCSE 課程,都試過自學但好似有人教會學得好d.

我有backup 佢,我見有D補習社拍video教可以同佢買,十五十六中
你的是一對一上門嗎?

nanakochan 發表於 21-4-19 19:13
我有backup 佢,我見有D補習社拍video教可以同佢買,十五十六中
你的是一對一上門嗎?
...

都係用zoom,收費會平d,有問題可以即時問,效果好過睇video

下面的PDF是UKMT對"Education of Able Students"的看法, 可以參考一下

https://www.ukmt.org.uk/sites/default/files/ukmt/policies/2020-10-education-of-able-students.pdf

其實我一直都懷疑學校對數學資優支援既重要性。我好早喺大陸做嘢,記得九十年代我手下有個因為「出身唔好」無讀過大學既工程師,佢唔止係數學資優,而係可以話係數學天才,而且記性好。
我計唔掂,或者唔想計既數,都係搵佢計。佢同我講,數學只需要有本理論書,加支筆,幾張紙,自己匿埋一邊,靜靜計就得。如果無紙,用腦諗就得(佢連partial derivative呢啲比較複雜既都可以唔需要紙計)。學好數學之後,佢自學數學要求高既電子、電機工程。
所以與其諗學校對數學資優既支援,不如諗容許數學資優靜靜咁自學既學校。

王家爸爸 發表於 21-4-21 09:49
其實我一直都懷疑學校對數學資優支援既重要性。我好早喺大陸做嘢,記得九十年代我手下有個因為「出身唔好」 ...

如果可以自學唔使上堂已經算係一種支援

Jerv2014 發表於 21-4-21 18:11
如果可以自學唔使上堂已經算係一種支援
我都係咁諗

Augesttime 發表於 20-12-9 20:10
一口氣看完你的兩大段文字,對第二段尤其有感。
的確,跳級在學校的角度是考量學生的未來而非現在。可惜很多 ...

多谢你的分享!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

JCR 發表於 20-11-28 21:20
以下純屬個人意見。

1-個人看法,小學的數學僅是基礎的,只要聰明又一點努力,不難懂也不難取高分,數學真 ...

多谢你的分享!

我很认同。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實數學真係資優的話,不需支援,最緊要有空間思考,有興趣自己自學都可以好叻

‹ 上一主題|下一主題