用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 數學資優支援
go

數學資優支援

小朋友現讀津小一,有參與出面補習班,數月前已完成小學課程。

但學校應該只能提供課後增潤課程,未能就個別科目跳班。

想問一下有沒有津校/一條龍/直資對數學資優有較多支援,例如可與較高年班上個別科目。

rafaelbaba    發表於 20-11-18 11:39

Jerv2014 發表於 20-11-16 18:11
小朋友現讀津小一,有參與出面補習班,數月前已完成小學課程。

但學校應該只能提供課後增潤課程,未能就個 ...
就算有學校容許與高年級一同上課, 最多也只是跟小六一起上課, 而你小朋友又已經完成小學課程, 相信幫助也不大. 據前人經驗, 這情況下無論甚麼學校也難以滿足小朋友的程度. 我會建議你可留意一下校外的資優課程, 中大有開資優課程, 科大有dual program, 資優教育學苑也有免費的資優課(不過學苑硬性規定小四或以上先可報).
其次, 如對奧數沒有特別反感, 可以自學一下奧數, 參加一些坊間的數學比賽, 看看小朋友興趣如何.

老實講,關注既重點唔應該係強項,而應該係弱項。如果數學無問題,中英文又點?如果係我,我會諗點解改善中英文程度;當中英文程度都達到高一班或者以上既程度,先去諗跳班。

王家爸爸 發表於 20-11-17 09:38
老實講,關注既重點唔應該係強項,而應該係弱項。如果數學無問題,中英文又點?如果係我,我會諗點解改善中 ...
跳班有咩好處? 除左好似多左一年時間(當跳一級)?

cafeva 發表於 20-11-17 10:27
跳班有咩好處? 除左好似多左一年時間(當跳一級)?
跳班或留班唔係多一年或者少一年既問題,主要係俾小朋友讀最適合程度既課程。如果小朋友語言同數理都高咗一年級以上,跳班係對小朋友最有利既。同樣道里,如果小朋友語言同數理都者低一級,留班亦係對小朋友最有利既。

王家爸爸 發表於 20-11-17 10:35
跳班或留班唔係多一年或者少一年既問題,主要係俾小朋友讀最適合程度既課程。如果小朋友語言同數理都高咗一 ...
多謝你. 開始明白少少.
有得跳班既直資讀唔讀得過?

setom 發表於 20-11-16 23:43
就算有學校容許與高年級一同上課, 最多也只是跟小六一起上課, 而你小朋友又已經完成小學課程, 相信幫助也不 ...

請教下科大個dual program admission criteria 係咩? 佢唔講清楚又無test

cafeva 發表於 20-11-17 10:42
多謝你. 開始明白少少.
有得跳班既直資讀唔讀得過?
如果小朋友真係叻,諗有得跳班既直資,倒不如諗 SPCC、DGS 嗰啲。

cafeva 發表於 20-11-17 10:51
請教下科大個dual program admission criteria 係咩? 佢唔講清楚又無test, 唔通同佢講好勁架就可以?
...
https://www.cdgt.ust.hk/eng/Program/Dual_Program/overview.php

王家爸爸 發表於 20-11-17 10:55
如果小朋友真係叻,諗有得跳班既直資,倒不如諗 SPCC、DGS 嗰啲。
咁跳班好D定勁校好D?

有聽過佢地個talk, 都係無講admission criteria

cafeva 發表於 20-11-17 10:57
有聽過佢地個talk, 都係無講admission criteria
問學校負責資優教育既老師,佢哋推介得既基本上都掂。

王家爸爸 發表於 20-11-17 10:59
問學校負責資優教育既老師,佢哋推介得既基本上都掂。
小學要自己提名.

cafeva 發表於 20-11-17 10:56
咁跳班好D定勁校好D?
其實睇小朋友性格,個個人既情況唔同。我傾向於贊成讀勁校,讀到勁校,係勁校考前幾名再諗;如果係勁校考唔到前幾名就唔好諗咁多。

王家爸爸 發表於 20-11-17 11:02
其實睇小朋友性格,個個人既情況唔同。我傾向於贊成讀勁校,讀到勁校,係勁校考前幾名再諗;如果係勁校考唔 ...
loop 死左

王家爸爸 發表於 20-11-17 09:38
老實講,關注既重點唔應該係強項,而應該係弱項。如果數學無問題,中英文又點?如果係我,我會諗點解改善中 ...

佢英文都KET 了,中文水平就量化唔到,所以我地唔太prefer跳班,但上數學堂時真係好悶。

cafeva 發表於 20-11-17 11:02
小學要自己提名.
小學就唔好諗咁多,開開心心讀,最多係裸考唔同既數學、英文考試。

cafeva 發表於 20-11-17 11:07
loop 死左
我比較贊成著手於最基本既野,英文要講得似東岸或者標準倫敦音,普通話講得似北京或者天津人,然後根據小朋友既興趣,教下佢基本既數學應用常識(例如佢鍾意經濟,咁經濟既 marginal 同 aggregate concepts 其實就係微積分),呢啲基本野既掌握,俾讀嘜都重要。

Jerv2014 發表於 20-11-17 11:13
佢英文都KET 了,中文水平就量化唔到,所以我地唔太prefer跳班,但上數學堂時真係好悶。
...
你點知佢上數學堂悶? 搗蛋?
我識兩個類似小朋友, 唔聽佢地話悶, 尢其小一.

王家爸爸 發表於 20-11-17 11:14
我比較贊成著手於最基本既野,英文要講得似東岸或者標準倫敦音,普通話講得似北京或者天津人,然後根據小朋 ...
Thanks.