用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 數學資優支援
樓主: Jerv2014
go

數學資優支援

cafeva 發表於 20-11-17 11:07
loop 死左

我直白的说啦,很多大学相关资优课程是预早揀蟀课程,尽量选择得越多学生越好,任何推荐都会照单全收,没有客观收生标准,不要让给其他大学就是最高标准。你一早跟某间大学有关连,会先入为主到选大学的时候,就会将它列为首选,这是人之常情。

美国JH and Stanford,都係这样做,同样个学分係不可以转移,如果是JH,我记得学分係唔可以转去其他著名大学,除非是低一些嘅大学或college。Stanford EPGY 有评估,暑期班有一个表列lQ及一些公开试成绩的最低要求。

儿子去到中二已经睇穿大学的如意算盤,父母俾钱,儿女苦读,那些学分不是世界通行,点解咁笨,他拒绝再玩,我都赞成。

我咁讲,大学及部分家长一定嬲死我!

如果小朋友真的喜欢数理,而且又不想跳班,keep option open,不在意学分,大学不一定选中大科大,就真係冇问题!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-5-12 12:23
我直白的说啦,很多大学相关资优课程是预早揀蟀课程,尽量选择得越多学生越好,任何推荐都会照单全收,没 ...

Thanks for your sharing.

回覆樓主:

我家哥哥也是超級喜歡數學 無時無刻都在看數學書 三年級已經在自學微積分了 學校好像沒有資優資源 目前是靠自己學習  計畫明年在校外參加一些資優課程試試

stillgood20    發表於 21-5-30 12:33

回覆 ANChan59 的帖子

陳sir講得對極,我家兒子都係玩epgy到小五就唔再俾佢哋牽著鼻子走,寧願自己揾嘢學。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

我小朋友都好鍾意數學,不過感覺佢天份只係中上,不是非常突出。佢係鍾意睇表哥既數學課本,屋企我地有玩下數學遊戲。

最近朋友推介可以係Khan自學,睇左一次佢好鍾意,話有哥哥同佢傾偈既感覺。但因為zoom太多,唔比佢用電子產品,所以停左。

我地都唔係好知如何幫助佢,希望可以同其它喜歡數學小朋友既家長交流下(emoji)

rowanmama 發表於 22-4-7 13:45
我小朋友都好鍾意數學,不過感覺佢天份只係中上,不是非常突出。佢係鍾意睇表哥既數學課本,屋企我地有玩下 ...

我之前都在找, 但都搵唔到適合
最後都只係俾佢去樓下的數學專科算了
好過無所事事

足八歲可以試報中大資優,我推薦其中龍sir教數學智力遊戲,玩下puzzles、棋、紙牌、扭計蛇⋯好好玩,我女兒好鐘意,每期課程都不同,佢連玩了兩期。
另一個也試過其他很悶的課程,質素會有參差。

宮二 發表於 22-4-15 08:19
足八歲可以試報中大資優,我推薦其中龍sir教數學智力遊戲,玩下puzzles、棋、紙牌、扭計蛇⋯好好玩,我女兒 ...
謝謝, 好吸引
可惜在中大上課太遠

Jerv2014 發表於 20-11-16 18:11
小朋友現讀津小一,有參與出面補習班,數月前已完成小學課程。

但學校應該只能提供課後增潤課程,未能就個 ...

Top school 到高小開始分數學精英班,在高小前,數學叻的同學出去自己學奧數/參加數學比賽,到高小後會到中大、科大、資優學院等等..課後學習。

如果學校課程滿足唔到資優小朋友,建議轉校,top男校一般數學會教快d

學校寬鬆的環境足以,平日學習奧數編程,等其心智慢慢成長
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊