用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 數學資優支援
樓主: Jerv2014
go

數學資優支援 [複製鏈接]

cafeva 發表於 20-11-17 11:35
你點知佢上數學堂悶? 搗蛋?
我識兩個類似小朋友, 唔聽佢地話悶, 尢其小一.

佢無搗蛋,但放學會講數學好悶,但其他科佢就覺得幾開心。可能教學模式都有關係

想起數學神童沈詩鈞

王家爸爸    發表於 20-11-20 18:12

rafaelbaba 發表於 20-11-18 11:44
想起數學神童沈詩鈞
數學題1:香港出現第二個沈詩鈞既概率有幾大?
答案1:應該唔會高過中六合彩頭獎(每年大約100個?)。

數學題2:香港出現第二個沈詩鈞,而呢個係你嗰仔或者女既概率有幾大?
答案2:低過連續中兩次六合彩頭獎。

王家爸爸 發表於 20-11-20 18:11

中晒以上~

都要有沈詩鈞那樣的爸爸才行~

rafaelbaba 發表於 20-11-20 18:37
中晒以上~

都要有沈詩鈞那樣的爸爸才行~

好似要完全戒睇電視,我一定做唔到

王家爸爸 發表於 20-11-20 18:11
其實一早已經出現o左. 數學人一定知, 在DB讀中一那位. 超晒班. 他不入大學只可能想享受中學生活.  

Aerosol_Ma 發表於 20-11-23 13:45
其實一早已經出現o左. 數學人一定知, 在DB讀中一那位. 超晒班. 他不入大學只可能想享受中學生活.   ...
佢除左數學其他科得唔得?希望佢好好發揮,唔好停步,貢獻下人類,唔好揾到舒適位就hea 落來

其實一早已經出現o左. 數學人一定知, 在DB讀中一那位. 超晒班. 他不入大學只可能想享受中學生活.   ...
但係唔係好似六合彩咁,每星期出一兩個。

cafeva 發表於 20-11-23 15:57
佢除左數學其他科得唔得?希望佢好好發揮,唔好停步,貢獻下人類,唔好揾到舒適位就hea 落來
...

唔止數學既,其他科既資優都唔少,尤其係語言類。語言類既資優,其實最容易發揮,亦最容易對社會有貢獻。

cafeva 發表於 20-11-23 15:57
...

語文都ok, 出年考日文N4。

我都成日同佢講要貢獻社會,呢樣好重要

cafeva    發表於 20-11-27 18:13
王家爸爸    發表於 20-11-24 16:46

請問佢是否一直正常升班?學校有冇特別安排?

Jerv2014 發表於 20-11-23 19:31
請問佢是否一直正常升班?學校有冇特別安排?
可以問下這裡DB嘅家長.

我都想參考下,小朋友今年K3讀緊小五程度數學(emoji)

Koropokur 發表於 20-11-24 10:11
我都想參考下,小朋友今年K3讀緊小五程度數學(emoji)
這裡的小朋友太厲害了

回覆 Koropokur 的帖子

請問係咪自己在家中教數學的哩?小朋友自學?

tyson715 發表於 20-11-27 11:11
回覆 Koropokur 的帖子

請問係咪自己在家中教數學的哩?小朋友自學?
同語文唔同,數學比較難操,比較靠天份,加上數學範疇比較多,好難話靠操而可以持續。

以下純屬個人意見。

1-個人看法,小學的數學僅是基礎的,只要聰明又一點努力,不難懂也不難取高分,數學真正見真章的在高中以後,所以,是否真的能駕馭數學、持續對數學有興趣、能力,要中四之後才明瞭。本人就是例子,中三前數學成績都在前面,中四之後卻就基本上要放棄數學物理,之後更轉修文科。

2-對人的一生來說,差一年並沒影響,在台灣,很多人大學會選擇重考,因為重來一年能助其考上更好的學校,甚至公立學校。不僅在學費上省很多,等級也不同,所以,台灣學生重考的很多,為的就是上更好的學校,差一年,對人的一生影響不大,但是,多努力一年上好的學校,對你一生影響卻是更大,可謂事半功倍。

跳級,相反的,是省了一年,對人生的影響也不大,但是,跳級生受矚目的程度比起留班生算是天壤之別了,學校對跳級生應該有全面的評估,而不會只對其中某些科目作考慮,比學科更重要的是小孩的心智。

對學校而言,決定是否讓學生跳級,是一個賭注,他們的賭的是,這個學生會一直優秀下去,對學校有加分作用,也有廣告作用,所以,學校對跳級的考量並不是家長自己想的那樣:「小孩已經很厲害了,有沒機會跳級呢?」而是這個學生是否會一直優秀下去。

對學生而言,跳級是一個良機,若一直優秀下去,跳級對他只是一個裝飾,但是,萬一跳級後,表現不盡人意時,又會是如何呢?
跳級生在學校都會是被注意的,其他學生心理也會質疑——「你憑什麼跳級」所以,跳級生也會背負著心理的壓力,必須不斷努力,所以,跳級不應是家長一個炫耀的工具。當然,能跳級是難得的機會,
跳級生在學校要是掩蓋不了的,慢慢的,同學也知道,再來,同學的家長也知道了,萬一表現不好,這對小孩的壓力有多大呢?小孩的家長會知道嗎?

補習班會怎樣去逼小孩讀書呢?你的突出就是他們的廣告,但是,就像我前面說的,小學數學太簡單了,都是基礎,需要看小孩是否真的對數學有興趣,若小六的數學已經學完了,他自己會去看其他的數學書嗎?微積分,代數,幾何甚至物理等等?

所以,小孩的表現會否突出、抑或只為揠苗助長,取決於對小孩採取的,是否最好的方法,而何謂上好之法,則建議向專業人士問評。

醒目開學勳章 貢獻勳章

少少意見

我係跟孩子興趣俾佢學習嘅,如果只係數學超前,建議揾課外學習,加多d新野,eg. 接觸下編程,科學

資優教育學院要足10歲,外地網上學習有唔少選擇,高小時可以報科大dual program

關於跳班,St Margaret 可以分科跳,DB 中學唔少跳班入去嘅case,跳兩級都有,剛剛見到今年HKAGE 傑出學員得獎者,14歲得到oxford unconditional offer,讀DB grade 11!

津校能做嘅野唔多,越出名嘅、彈性越細,一句:我地學校咁多叻人,從來未試過有人跳班!
仲唔KO你?!

要行一條無乜人行過嘅路,一d都唔容易,但要面對嘅~ 可能係孩子嘅唔耐煩、臭脾氣
我呢方面好消極,如果係品學兼優,就一步步行,如果幾年後,去到真係唔耐煩咁樣,先諗點搞

恐龍家

王家爸爸 發表於 20-11-23 18:38
唔止數學既,其他科既資優都唔少,尤其係語言類。語言類既資優,其實最容易發揮,亦最容易對社會有貢獻。
...

非常同意.

我會欣賞資優的人,他能抱持對社會作出貢獻的遠大目光. 也會感謝這些叻人用自己的過人能力為凡人做多一些, think big一些

是那種資優不重要. 幾多歲就已識什麼、讀完什麼、考到幾高幾多也不要緊.

小曳人 發表於 20-12-8 14:26
少少意見

我係跟孩子興趣俾佢學習嘅,如果只係數學超前,建議揾課外學習,加多d新野,eg. 接觸下編程,科 ...

請問傑出學員的結果在那(emoji)看?是HKAGE website? 我找不到

我有收email說可参予當日活動, 但沒有報名去看.
‹ 上一主題|下一主題