用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 駿景園樂基vs九龍塘York
go

駿景園樂基vs九龍塘York

請問有冇媽媽報呢兩間pn?

JanetGu1125 發表於 20-11-16 18:00

有(emoji)

睇錯(emoji)我係報k1,sorry

JanetGu1125 發表於 20-11-16 18:00
本身住邊? 依兩間定位有點唔同

kisani 發表於 20-11-17 18:10
本身住邊? 依兩間定位有點唔同

住沙田,離樂基好近,請問有咩唔同.

JanetGu1125 發表於 20-11-17 20:36
住沙田,離樂基好近,請問有咩唔同.
樂基家長唔少有大仔/囡讀緊一線津小, 雖然都有唔少直私offers, 但主流都係升津小多. 學術教得好, 叩門唔太擔心, 有NET同普通話老師做class teachers. 另, 學校重視reading scheme會同小朋友1對1咁閱讀比feedback. 又多show n tell presentations 培養小朋友自信同好品行.
York就英文語境出名好, 但有少少擔心佢教中文一般般未必適應升津小. 加埋多元智能課可自制全日班, 但你連埋校車條數好貴下...york要讀國際班先有NET class teacher, 都要預每月1萬以上, 仲未計外補或興趣班果D

kisani 發表於 20-11-18 12:41
樂基家長唔少有大仔/囡讀緊一線津小, 雖然都有唔少直私offers, 但主流都係升津小多. 學術教得好, 叩門唔太 ...

好多謝你嘅解答,明晒.

想當年我都有報埋york,最後揀咗樂基,因為近,同樂基中文同普通話都教得好好,學校同區內一線津校關係良好,出面考直資失手,都可以進可攻退可守。

Happyface00 發表於 20-11-30 09:10
想當年我都有報埋york,最後揀咗樂基,因為近,同樂基中文同普通話都教得好好,學校同區內一線津校關係良好 ...

已交咗樂基留位费

回覆樓主:

感覺樂基的中文丶英文程度都高,K3已經教小朋友做comprehension, 又學寫手冊,升程度高的小學都冇問題,所以呂小和培基每年扣門階段都會收D。