用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇小朋友讀緊深旺道果間啟愛學校?? ...
go

有冇小朋友讀緊深旺道果間啟愛學校??

想問下有冇自閉小朋友讀緊啟愛(輕度)??我考慮緊要唔要轉校讀特殊

channba31 發表於 20-11-16 17:58
點解要轉
讀得辛苦 定唔開心?
佢成日都唔肯講野,理解又差,評左佢低弱智能同言語超弱。今年小一,佢讀緊果間係傳統主流小學,上堂成日遊魂要老師協助,佢唔識自己做功課,我要全程係側邊教,默左幾次中英文默書,雖然每日都好努力溫書,但係都係得二,三十分左右,每日溫書佢就會喊同發脾氣。輔導主任就成日同我講阿仔咁樣落去唔掂,佢理解唔到題目,又唔識造句,繼續升上去只會害左佢,叫我轉去特殊度讀,話對佢好好多,所以我都唔知可以點做。

回覆 channba31 的帖子

佢又唔係好差,可以坐定定,只係唔好諗成績會好,我怕去到特小,佢又唔係特別差,冇人理佢同幫佢,唔湯唔水咁仲死咋

channba31 發表於 20-11-16 18:17
我覺得人問題
就算去到特殊 唔通佢又會做功課
又會主動說話.....
我都唔知點好,學校就講晒說話我聽,話特小先幫到佢,話起碼大個可以去庇護工場做喎,我聽到超傷心

channba31 發表於 20-11-16 18:27
試多一年先再決定
我都有咁諗,我想重讀一年小一,如果都真係唔得先轉特小,但係唔知學校肯唔肯

channba31 發表於 20-11-16 18:37
我女都係咁講、長大去庇護工場之類
我女唔係唔講野,緊張就收埋自己,醫生都同我講,佢唔夠信心,怕事,先 ...
你個女而家幾歲呀??讀緊主流定特殊??邊間邊區呀??

channba31 發表於 20-11-16 18:39
索性叫學校心理學家,轉介兒童青少年精神科,等醫生評估
開藥,同學校做調適......睇好唔好啲。
其實佢2歲已經評估左自閉症譜系架喇,小一前評估都做埋,話佢言語超弱,低弱智能,但係我唔認同佢低弱智能,只係佢唔肯講野,我同佢做功課,讀題目俾佢聽,選擇題叫佢揀答案,或者寫答案,佢係識做既,只係理解上比較弱同唔肯講野,抄寫完全冇問題,D字仲寫得幾靚架,所以先咁矛盾,唔知點揀好

channba31 發表於 20-11-16 19:00
南區
邨校幼稚園
K3
咁你個女有咩問題呀??你會揀特小定主流??