用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇小朋友讀緊深旺道果間啟愛學校?? ...
樓主: yan_love
go

有冇小朋友讀緊深旺道果間啟愛學校??

channba31 發表於 20-11-21 13:37
今日有人話我,做咩比個女讀特殊
我覺得佢講野好um耳,好討厭
睇唔起我......

我仔有D同學既媽咪知道我仔有自閉症,唔鐘意講野,佢地係我面前唔會講乜野,但係係我背後成日同其他家長講我壞話

channba31 發表於 20-11-21 22:40
自行收左我女
我都好迷惘 註唔註冊好?

主流收左個女??註冊左未??

阿女都未做評估,唔洗諗到特殊既,如果差小小咪試下重讀一年幼稚園,等佢個腦成長D再讀小學,而家成日咁停課,再叻都追唔到進度喇,何況係SEN小朋友呀。

channba31 發表於 20-11-22 16:27
協康社工 建議
個日見佢地 聽完爆哭
係咁話 介紹特殊學校資料

阿女智力有冇問題先??幾時做評估??收左佢果間小學係屬於傳統多功課既定係較輕鬆小功課架??

yan_love 發表於 20-11-16 18:08
佢成日都唔肯講野,理解又差,評左佢低弱智能同言語超弱。今年小一,佢讀緊果間係傳統主流小學,上堂成日遊 ...

小一已經跟得甘辛苦,妳有無考慮過小朋友自己的情緒,佢可能真係好多都唔明白,佢學/記得好辛苦,又唔識運用出黎,之後的路會更難行,主流會教得好快,唔會等你,言語欺淩唔會少

特殊學校學術上的野會淺好多同主流相比,但對小朋友會讀得舒服,對佢的自信心都係好的,有自信學野都容易上手,學術可以自己加比小朋友,搞好目前先,將來的事情,妳都控制唔到,硬要留係主流,佢學唔到野,變相浪費左小朋友的時間

我有另一個想法,你哋有無讀過特幼?我個仔讀特幼好開心,老師照顧得好,進步好快,小學可以返主流。我自己是中學老師,教過輕度的學生,講真一班三十幾人,照顧唔到佢,佢亦教極都唔明,唔識做功課,又要留級,最後都上唔到高中,有個上到高中,六年中學讀八年,咁樣勉強落去,值得嗎?

opclk99 發表於 21-3-10 06:02
Agree x 2係主流年年包尾,
唔通升中考DSE可以合格?
咪自欺斯人吧.....

我身邊的媽媽朋友,有d真係為了個主流/B1 的名稱(面子)而唔去適合小朋友的學校,有時候覺得個小朋友好慘,能力唔得追得好辛苦,有d更加係父母做功課,小朋友完全做唔到,佢地都覺得無問題

其實讀特校並唔需要咁擔心,一間好特校其實令學生更有自信,小朋友響啱佢嘅課程度學野,唔會對學習失去興趣,相反去到主流,跟唔倒功課,永遠成績都比下去,邊有心機學野,到時更多行為問題同情緒問題仲衰啦,同埋能力弱嘅小朋友響主流,尤其唔出聲嗰啲,會俾人蝦架,特校校風通常都純樸啲,起碼冇咁多欺凌先啦,再加上師生比例咁高,老師睇實晒,亦會照顧得好啲
另外,以我所知,其實有好多輕度特校係有主流課程架,雖然程度會淺啲,但起碼唔會同主流太脫節,而且我亦聽過有輕度生能力OK都可以之後出返主流,不過通常係留級囉,但返主流通常冇讀得咁開心,而且我亦有朋友個仔由輕度特校畢業後讀倒VTC,其實特校通常標磅啟發潛能,有啲小朋友能力真係可以在特校發揮倒。就算唔係,特校由小教自理,高中教職業訓練,起碼有一門手藝,唔驚佢第時冇出路響屋企做隱閉青年,特殊小朋友尤其唔多講野,好似大多數自閉小朋友都唔多表達咁,響主流讀完又冇職業訓練,都真係唔知搵咩工做,搵唔倒野做響屋企發呆浪費一生就慘啦,特校起碼有社工跟幫手轉介工作