用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小VS聖若瑟英文小學
go

音小VS聖若瑟英文小學

音小比較愉快學習,SJacps比較傳統,兩間也不近屋企,請問這兩大家會如何選擇?感謝

睇下你小朋友受唔受谷,如果受谷就st joe,如果鐘意音樂就音小

水泥媽媽 發表於 20-11-16 10:31
音小比較愉快學習,SJacps比較傳統,兩間也不近屋企,請問這兩大家會如何選擇?感謝
...

小朋友咩性格?

elim0_0 發表於 20-11-16 10:52
小朋友咩性格?

比較自我,多主見。沒有宗教背景,音樂一般。幼稚園老師形容聽指令,比較靜,喜歡group project.

回覆 水泥媽媽 的帖子

你自己已給出答案。

回覆樓主:

因為唔係好熟, 亦冇乜post有分享,所以希望有冇用家可分享下學校實際情況。感謝

聖若瑟英文小學,用家畢業了近3O年可分享嗎?:)

我老公由P.1 讀到F.1完結,當年校規極嚴,不準小孩課上談話。
我老公自p.1一次俾老師罚後,往後6年没在上課時說過一句話,小息也不說話。當時他還好自豪自己乖過其他人 @_?
學校英文文法教得極好,學術基礎打好好,他F.2時考入喇沙插班。最後喇沙畢業去Kong U.
公道說我老公有才華的,但性格文靜內向,並不善言詞,日後的代人接物影響深遠。人生不只是分數吧。

我們的兒子今年也考p.1 , 小朋友天性活潑外向愛自由。
老公不主張報他自己母校,因為幾压抑。
小兒暫有st johannes 和一個国際學校的offer.
開心興趣放首位。

所以,建基於你有多想谷小朋友,
也基於的你小孩精神可承受程度。

...

音小  

...

可否知道你最後點揀?

三十年前和而家人同事都唔同晒,當然有啲傳統可能不變嘅

要睇吓而家咩狀況,我建議你睇另一條thread

P.s. 谷唔谷,真係好睇唔同人有唔同睇法⋯⋯我就唔明點解啲人成日話谷(emoji)(emoji)‍♀️

回覆樓主:

其實SJ真心唔係谷,一年考3次試,中英文默書梅花間竹星期默,咁都叫做谷?其實只要用心上堂聽書,唔難跟上。不過英文真係教深一年, 如讀happy幼稚園嘅小朋友,暑假最好補補英文

KittenKitten 發表於 21-5-20 23:28
其實SJ真心唔係谷,一年考3次試,中英文默書梅花間竹星期默,咁都叫做谷?其實只要用心上堂聽書,唔難跟上 ...
Exactly! 邊度谷?  Quite a myth.....

回覆 Fraser 的帖子

可能覺得教深教快已經算谷

用家分享:
學校絕對唔谷
要求學生有規矩,好合理
小朋友好喜歡返學

hkcsty 發表於 21-5-21 10:54

可能覺得教深教快已經算谷
下?
Well kids are like sponge.  They can absorb more than we think - as long as they have interest~

0909MAMI 發表於 21-5-21 11:08
用家分享:
學校絕對唔谷
要求學生有規矩,好合理
200% agreeeeeeeeeeeeeeee

我以前都唔明點解幼稚園越教越深原來係啲新人類吸收能力太強

係㗎(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大家都聖約瑟用家?我帶小朋友去面試時覺得校舍太舊,有啲陰深

可能我細膽

大家又點睇?

回覆 Tatamoon 的帖子

我都係上年去in個日又落紅雨,但我嘅睇法係舊,但學校好純樸