用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無最近有仔女回港的家長,可分享一下 ...
樓主: waiyan2000
go

[英國] 有無最近有仔女回港的家長,可分享一下  

etoile 發表於 20-11-19 10:47
阿囡尋晚whatsapp 話,宿舍入面同佢share bathroom 個女仔失去味覺同嗅覺,而家等緊檢測結果,全個house lo ...

有冇帶中藥過去?

llmom 發表於 20-11-19 10:58
有冇帶中藥過去?

寄咗兩盒俾佢。

回覆 etoile 的帖子

希望你囡囡冇被傳染,順利平安回來🙏

JN125 發表於 20-11-19 11:08

希望你囡囡冇被傳染,順利平安回來🙏

多謝,但願如此。

阿囡尋晚whatsapp 話,宿舍入面同佢share bathroom 個女仔失去味覺同嗅覺,而家等緊檢測結果,全個house lo ...

我個仔又係,佢大學宿舍將宿舍入邊啲房分開幾組bubbles,佢上個星期話佢個bubble入邊有一個人發燒去咗驗,成個bubble入邊啲人即時要isolate,唔准出房門直至等到結果為止。如果結果係negative,咁就解封,假若唔好彩嗰個人係positive,成個bubble啲人就要isolate14日,今次好在個同學驗出來係negative ,咁我仔都係困咗兩三日啫。不過我最驚係佢臨返香港之前個bubble入邊又有人有symptoms或者中招,咁佢就要isolate, 吾俾走,Miss咗返香港日子,到時就煩啦!

都係果句,希望大家仔女今次可以平安順利返屋企!

醒目開學勳章

希望個女仔檢測結果陰性, 祝你個女平安回來!

祝大家仔女順利回港

Baoma 發表於 20-11-19 16:26
我個仔又係,佢大學宿舍將宿舍入邊啲房分開幾組bubbles,佢上個星期話佢個bubble入邊有一個人發 ...

我就係驚呢樣!係大陸同學,即係個感染源頭喺校園入面, 今次驗到negative唔代表上機之前會冇事。

我囡講:外國人唔會理禁多,Halloween 照常去 另一間college食嘢 吹水。      唔爆就其啦
其實係一家四口子

3b 發表於 20-11-19 16:38
希望個女仔檢測結果陰性, 祝你個女平安回來!

多謝。承你貴言!

中咗果幾個都系男同學

請問有驗測報告後,有無限制坐咩車去14天隔離間酒店?家長自己車小朋友(夠18歲)得唔得?

Chocolate888 發表於 20-11-19 19:24
請問有驗測報告後,有無限制坐咩車去14天隔離間酒店?家長自己車小朋友(夠18歲)得唔得?
...

可以

咁大獲!無味覺中嘅機會好大,叫女盡量食多點有營養嘅食物,水果,喝水,唔好食煎炸嘢

我女上星期六打比我,有同學同老師都中左,重要同一班,中完一個又有第二個,我女講佢擔心自己會中,所以提早兩星期回來,今晚飛

如果可以,你不如比佢早點回來,十二月嗰邊又罷工,到時我地心情亂上亂

Baoma 發表於 20-11-19 16:26
我個仔又係,佢大學宿舍將宿舍入邊啲房分開幾組bubbles,佢上個星期話佢個bubble入邊有一個人發 ...

大學有自己宿舍租咗成年,聖誕節吾返都冇乜所謂,如果之後一直online 堂,一月先返都可以,酒店吾使同中學生迫,中學生就煩啲,學校宿舍聖誕假関門,又未夠年齡入住酒店租屋,唯有返香港

SmileSmileSmile 發表於 20-11-20 08:21
咁大獲!無味覺中嘅機會好大,叫女盡量食多點有營養嘅食物,水果,喝水,唔好食煎炸嘢

我女上星期六打比 ...

我擔心佢已經有菌,然後fail pre-departure test。
如果結果陽性,全宿舍會做test。而家只有等。
啱啱袁國勇建議留學生返嚟要14日酒店後再加7日家居隔離!咁就真係要提早返!

Chocolate888 發表於 20-11-19 19:24
請問有驗測報告後,有去14天隔?家長自己車小朋友(夠18歲)得唔得?
...
無限制無坐咩車,總之可以自己時間入住已預約離間酒店可以

etoile 發表於 20-11-20 11:32
我擔心佢已經有菌,然後fail pre-departure test。
如果結果陽性,全宿舍會做test。而家只有等。
啱啱袁國 ...

有無買到嗰兩盒中藥丸,之前有家長介紹(蓮花清蘊膠囊)如無,問下其他香港同學有無,又或者你寄畀佢

adobee 發表於 20-11-20 12:08
無限制無坐咩車,總之可以自己時間入住已預約離間酒店可以

明白!唔該晒

SmileSmileSmile 發表於 20-11-20 12:28
有無買到嗰兩盒中藥丸,之前有家長介紹(蓮花清蘊膠囊)如無,問下其他香港同學有無,又或者你寄畀佢
...

有兩盒。