用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無最近有仔女回港的家長,可分享一下 ...
樓主: waiyan2000
go

[英國] 有無最近有仔女回港的家長,可分享一下  

Camelmo 發表於 20-11-16 22:22
我小朋友6pm抵達香港,等到10-11pm收到機場衛生署人員來電,因未夠18歲,家長要去機場同小朋友乘專車去青衣 ...

咁做會唔會本末倒置,令更多人要受到隔離

etoile 發表於 20-11-18 11:01
HK Quarantine 面書谷已經成日有谷友投訴話呢間酒店污糟,唔知點解政府搵間咁嘅酒店做隔離!
報警好啊,最 ...

我都有睇到呀,間房污糟之餘,床頭櫃、門 、洗手盤又爛 ,仲有住客身上和手臂起哂D紅色一嚿嚿敏感「風爛」咁。

katrinafu 發表於 20-11-18 12:47
我都有睇到呀,間房污糟之餘,床頭櫃、門 、洗手盤又爛 ,仲有住客身上和手臂起哂D紅色一嚿嚿敏感「風爛」 ...

咁唔去,留在機場等得唔得

回覆 newfather 的帖子

我都寧願留在機場等好過, 我女12歲, 下午2點到香港機場, 我估點都唔會等過夜掛。

回覆樓主:

如果要留响機場,係咪只可以坐响禁區d椅度瞓一晚

係,但可枱及椅,有水、三文治

雪上加霜 希思羅機場宣布12月罷工!一年一度的罷工。已經沒有客人了,現在員工也要走了。

根據衛報報道,希思羅的員工預計在12月進行4天的罷工,以表示對減工資和崗位調動的不滿。

據了解,希思羅的工作人員因為對機場“解雇和重新雇傭”的不滿,這個計劃削減了一些老員工的工資,他們決定發起為期4天的罷工。

參與這次罷工的職員包括消防員、工程師、運營、安檢還有行李工作人員,目前暫定的罷工日期在12月1日、14日、17日和18日。

在這幾天有出行或者到達計劃的小夥伴,記得隨時查詢航班信息,看自己的航班是否會受到罷工影響。

工會表示,前線的員工會在聖誕節前有效地關閉倫敦幾個主要機場,但希思羅機場表示,即使罷工,仍然會保證機場的正常運營。

疫情爆發後,機場的流量受到影響,大約4千名工作人員被告知需要簽訂合約,裏面的薪水被削減了20%。

衛報報道,由於目前政策限製出行,10月份旅客人數下降了82%,11月的旅客人數甚至更低,貨運航班也降低到正常水平的一半。

https://www.ribao.co.uk/index.php?lang=tw&share=1&post=30261-%E9%9B%AA%E4%B8%8A%E5%8A%A0%E9%9C%9C%E5%B8%8C%E6%80%9D%E7%BD%97%E6%9C%BA%E5%9C%BA%E5%AE%A3%E5%B8%8312%E6%9C%88%E7%BD%A2%E5%B7%A5%EF%BC%81

Sokou 發表於 20-11-18 13:41
雪上加霜 希思羅機場宣布12月罷工!一年一度的罷工。已經沒有客人了,現在員工也要走了。

根據衛報報道, ...

又要擔心多一樣

Chole 發表於 20-11-18 14:15
又要擔心多一樣

係,如班機delay,檢測報告失效點算

醒目開學勳章

SmileSmileSmile 發表於 20-11-18 15:21

報告應該計原本航班起飛時間的72小時內抽樣, delay唔計, 但昨晚班BA就被取消  順延一日, 這個不是幾個鐘delay咁簡單, 不知道檢測報告是否要重做

SmileSmileSmile 發表於 20-11-18 15:21
如果係Heathrow做既檢測,通常即日做或前1日做,只要係新航斑起飛72小時內的檢測,符合香港要求.但如果在外邊做既又多過72小時,要再做過喇.

回覆樓主:

明白,謝謝
學有位家長講,祝大家小朋友平安回來

醒目開學勳章

可以看一看

回覆樓主:

真係要見招拆招!

etoile 發表於 20-11-18 11:24
我都係喺呢度收風,但係亦有人話機場唔俾人過夜,唔太清楚!

希望有人分享下,機場俾唔俾人過夜。

如不選擇去政府隔離酒店等候檢測報告,可以留係機場等候,不過以前嘅機場座位已拆掉,改為獨立枱櫈。

溫馨提示:
電話和充電器最好差足電,帶定電插座連叉電缐,機場有拖板但未必近座位。
帶定水同小食和外套落機,因為小朋友傍晚落機後冇人員主動提供水和食物,半夜致電衞生署人員反映,才安排送水,食物可能派晒要等第日先refill。有同衛生署人員反映,唔知宜家有冇改善。

當日有好些家長有感青衣華逸酒店職員不應強行要求家長簽14日承諾書,因為有些自行安排附費嘅隔離酒店係冇需成人陪同入住14日。家長們向衛生署人員投訴青衣華逸酒店無理要求家長簽14日承諾書,衛生署人員當晚有向華逸酒店了解,最終華逸酒店職員還是要家長簽承諾書後才可check in。家長們有投訴酒店職員態度和服務差,當值嘅青衣華逸酒店職員回覆話佢哋宜家係政府御用隔離中心,並唔係一間酒店。

建議家長可事先打去衛生署熱線,了解小朋友到時回港是否安排青衣華逸酒店陪同入住第一晚,再了解酒店是否要求家長簽14日承諾書。

希望各小朋友順利回港回家!

回覆 Camelmo 的帖子

謝謝你,資料很有用

Sokou 發表於 20-11-18 12:41
回覆 Camelmo 的帖子

我想請問, 這份承諾書是指要個家長承諾在青衣華逸酒店隔離14日 或在原先自己book 了 ...

照顧者承諾與受檢疫人士於自行安排的隔離酒店同住14日,同意並承諾在檢疫期間不離開上述地點

Camelmo 發表於 20-11-18 22:53
如不選擇去政府隔離酒店等候檢測報告,可以留係機場等候,不過以前嘅機場座位已拆掉,改為獨立枱櫈。

溫 ...

多謝資訊!
青衣酒店知道自己係做檢疫,就應該做好基本衛生啦!

回覆樓主:

阿囡尋晚whatsapp 話,宿舍入面同佢share bathroom 個女仔失去味覺同嗅覺,而家等緊檢測結果,全個house lock down........       

etoile 發表於 20-11-19 10:47
阿囡尋晚whatsapp 話,宿舍入面同佢share bathroom 個女仔失去味覺同嗅覺,而家等緊檢測結果,全個house lo ...

half term break後已經有一個local boarder同佢緊密接觸同學中咗,另外亦有一個老個中咗。早兩日又有一個Y13男仔中咗!