用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS interview 小朋友衣著
go

[小學] IS interview 小朋友衣著 [複製鏈接]

想問吓大家IS interview小朋友通常着咩衣着
   0    0    0    0

隨意,外國人唔care的。

回覆樓主:

我女呢排去Y1 interview, 我俾佢自己揀衫,你知呢啲年紀心情起伏好大,最緊要佢心情靚...

不過我會盡量避開啲公主衫呀太隆重嗰啲衫,便服波鞋為主。

fathaha 發表於 20-11-15 17:08

便服,有啲學校面試有滑梯同屋仔玩的(我仔講番)

回覆樓主:

我見過有小朋友著西裝

應該唔會著西裝,著得舒服同醒目smart casual

IS細個通常好casual, 唔好着到去飲咁,唔興Nicholas and bear, 我女in咁多間都冇着過裙,最緊要小朋友覺得舒服,不要着太厚衫因為有暖氣。

舒適便服,著波鞋

回覆 fathaha 的帖子

casual wear, the invitaion email reminded parents to ensure kid is dressed comfortably, no special attire is required.

著裙會否印象無咁好?
我女好鐘意著裙.. 比佢自己揀佢一定會揀紗裙/公主裙..

TingTing0001 發表於 20-11-16 19:55
著裙會否印象無咁好?
我女好鐘意著裙.. 比佢自己揀佢一定會揀紗裙/公主裙..
...
佢幾大個?因為細個既話多數玩遊戲, 所以著褲會方便D, 再唔係買條裙褲比佢都得~ IN高小應該比較少玩遊戲, 著裙都冇所謂, 最緊要阿女著得舒服又開心, 如果買新衫最好之前著一次出街睇下會唔會著耐左有D咩地方唔舒服/唔方便(例如去完廁所會唔會易整理? 識唔識扣返鈕? 對鞋除左識唔識著返?)
我女IN Y5時係著舊校校服(Polo裇同裙褲波鞋), IN舊校果陣(IN G1)印象中係著Polo裇和長褲波鞋
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

fathaha 發表於 20-11-15 17:08

隨意 普通去街衫

乾淨整齊就好 唔好隆重

套裝西裝個啲留返去飲宴

著佢自己鐘意的衫褲,但又不要太求其失禮,smart causal ok,佢自己鐘意一來舒服,二來如果得意或靚或有detail同老師都係一個話題,可能會問下係唔係你自己揀架讚下佢咁

小寶貝兒 發表於 20-11-17 12:29
佢幾大個?因為細個既話多數玩遊戲, 所以著褲會方便D, 再唔係買條裙褲比佢都得~ IN高小應該比較少玩遊戲, 著 ...

佢 in Yr1.. 應該都係著褲好啲...

TingTing0001 發表於 20-11-17 19:06
佢 in Yr1.. 應該都係著褲好啲...

y1多數會玩遊戲,而且之前之後等馬果陣會有玩具比佢哋玩,都係著褲穩陣,不過要好好解釋佢聽啊!驚佢太想著裙但最後要著褲而唔開心就唔好啦!
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

回覆樓主:

我囡Y1 in著一件白色有少少ruffles 嘅裇衫 一條格仔legging, 唔係咩大牌子,只係馬莎H&M個d,老師都

我女著 tee 加短褲

回覆樓主:

我揀左幾套interview衫俾阿女,點知佢係都唔肯著,係都要著岩岩買嘅核突三眼仔tee shirt(emoji) 結果佢心情超靚,去到interview開籠雀咁,d老師又話佢件衫好靚。結果interview成功左。

我覺得國際學校唔care你著乜,總之小朋友去到開開心心最緊要。

我去過一間,明明邀請信都寫着casual wear,但去到個個小朋友都着到去飲咁,有D女仔仲着蓬蓬裙,男仔sip恤衫皮鞋笠頭,我女着到好casual着波鞋,即時覺得自己着錯衫好異相信心大失,點知之後要玩遊戲又要單腳企又要行長凳
BTW後來稔番呢間唔係IS, d家長profile作風都不同,難怪格格不入,我去咁多間IS in真係冇人咁着,所以去interview其實都是個好機會看看學校和家長的風格。
‹ 上一主題|下一主題