用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Bede’s year 12
go

[英國] Bede’s year 12 [複製鏈接]

仔仔剛收到 Bede’s 9/2021 year 12 的offer. 但好其怪,他只做了 AA的內部 test, 同學校interview 完就有 offer, 唔駛做學校的 entrance exam.

他英文比較差,見咗,考咗四,五間學校的 entrance exam, 都話佢英文 not up to standard, 所以要考慮一下.所以好奇怪呢間唔使考試,已經收咗。

想問問大家意見,感謝(emoji)
   1    0    0    0

回覆樓主:

你咁快收到考试成績?我也是year 12,等results中

回覆樓主:

A level 成績算唔錯 A/A* >40%
Progress well above average

https://www.compare-school-performance.service.gov.uk/school/114657/bede's-senior-school/16-to-18/advanced-level-qualifications-results-over-time

https://www.get-information-schools.service.gov.uk/Establishments/Establishment/Details/114657

elvisgloria 發表於 20-11-15 08:36
仔仔剛收到 Bede’s 9/2021 year 12 的offer. 但好其怪,他只做了 AA的內部 test, 同學校interview 完就有  ...

咁快其他學校已經考完學校entrance test及比埋comment 你話not up to standard?
我考的學校全部都未出結果喎!
另外你仔仔在AA的test 考咗幾多分?有無考Ukiset ?知道他英文程度如何?
原來Bede咁簡單,可以唔洗考entrance test,year 12真係未見過咁收生

回覆 elvisgloria 的帖子

你想問咩意見呢?Bede's係academically NON-selective school所以收生要求冇其他學校咁高,學術support都唔太差,所以以收生non-selective嘅學校成績都OK。靜態啲嘅學校,唔會被迫玩運動。寄宿比例唔特別高(~40%),都多國際生(世界各地)。
我諗你反而要留意嘅係,如果你小朋友英文唔太好,咁佢去英國settle in嘅問題(同邊間學校冇關)。所有科目都係英文教,日常生活都係英文溝通,而且佢去讀Year 12,基本上一落地就入直路A level同報大學,佢會比較辛苦。Bede's可能啱佢,因為起碼學術上唔會好chur。因為佢冇讀GCSE英文同數,你應該仲要幫佢揾個時間考返IELTS(甚至GCSE maths),唔係可能報唔到英國大學或者想讀嘅科。

純屬我個人意見,希望對你有幫助。

beastiebistro 發表於 20-11-15 10:26

你想問咩意見呢?Bede's係academically NON-selective school所以收生要求冇其他 ...

佢係靜態學校嚟㗎?唔知有冇記錯,某演員嘅兒子今年好似去咗呢間學校,但印象佢意欲喺足球方面發展!

回覆 luckyangel 的帖子

我喺另外個帖都講過,靜態唔代表無選擇。Bede's運動設施選擇都有,分別係佢無好多其他英國學校咁著重。有啲學校擺明全民都要參與運動,唔玩有啲格格不入,我所謂嘅「靜態」學校就係無人迫你做運動,唔做揀坐埋一邊睇書唔會覺得好odd咁啫。

beastiebistro 發表於 20-11-15 10:49
回覆 luckyangel 的帖子

我喺另外個帖都講過,靜態唔代表無選擇。Bede's運動設施選擇都有,分別係佢無好多 ...

明白了,因為兒子其實喜歡運動,但不是嗰啲運動精英,怕周圍全部都係運動型,一來怕佢會自卑,二來想放學輕鬆下踢下波都冇場地!

luckyangel 發表於 20-11-15 10:41
佢係靜態學校嚟㗎?唔知有冇記錯,某演員嘅兒子今年好似去咗呢間學校,但印象佢意欲喺足球方面發展!
...

徐x兒子,佢踢波幾叻
我仔仔也喜歡踢波,但佢不是叻

bbeasy25 發表於 20-11-15 11:28
徐x兒子,佢踢波幾叻
我仔仔也喜歡踢波,但佢不是叻

我兒子也是,喜歡足球、籃球,唔想周圍只有運動型,咁想找個friend踢波都難

luckyangel 發表於 20-11-15 11:31
我兒子也是,喜歡足球、籃球,唔想周圍只有運動型,咁想找個friend踢波都難

我阿仔也是玩緊呢2種運動,收到學校offer有得繼續玩。希望你搵到心儀學校

elvisgloria 發表於 20-11-15 08:36
仔仔剛收到 Bede’s 9/2021 year 12 的offer. 但好其怪,他只做了 AA的內部 test, 同學校interview 完就有  ...

咁得意? 我仔另外一間agent ,上次面試完,我仔講開computer science,見左一次
學校佢地要我仔 見多次個technology 老師呀,到而家仲未約到

可能學校覺得阿仔適合呢

kct18 發表於 20-11-15 09:56
咁快其他學校已經考完學校entrance test及比埋comment 你話not up to standard?
我考的學校全部都未出結果 ...

係呀,每次完咗 interview & entrance exam,學校都主動即時 feedback 俾 agent, agent 即時話俾我知,所以佢每次考完,我都知道學校點樣諗.

chloe.k 發表於 20-11-15 11:38
咁得意? 我仔另外一間agent ,上次面試完,我仔講開computer science,見左一次
學校佢地要我仔 見多次個te ...

都係 Bede’s? 其實我亞仔In完之後唔夠一個禮拜,已經收到Offer,我仲以為佢冇機會考 entrance exam, 因為佢 speaking English 比較差

beastiebistro 發表於 20-11-15 10:26

你想問咩意見呢?Bede's係academically NON-selective school所以收生要求冇其他 ...

謝謝,我都問緊agent,學校會唔會在開學之前,早幾個月過去上英文班

elvisgloria 發表於 20-11-15 15:40
係呀,每次完咗 interview & entrance exam,學校都主動即時 feedback 俾 agent, agent 即時話俾我知,所以 ...

你間agent 甘好,我間完全無講過學校comments

kct18 發表於 20-11-15 09:56
我考的學校全部都未出結果 ...

AA考英文好似 41/50,數就好似80/100。冇考 UKiset 呀。
佢英文真係麻麻地,因為一間學校幫佢考 CEF,佢只有 lower B1成績, 如入 year 12, 最少要有 B2,之後 offer 咗  foundation course,不過要讀 business 及 economic, 所以晤會考慮啦。

bbeasy25 發表於 20-11-15 15:50
你間agent 甘好,我間完全無講過學校comments

其實兩年前我個女都係用呢間agent,不過嗰陣時都冇Feedback,完全冇下文,但係今次嗰個都跟得好足,學校有什麼 feedback, 佢即時話俾我知.

決定咗揀Bede's嘅話,直接同學校講有呢個需要,叫學校話你聽點做啦,唔好再經agent喇。一陣傳傳下可能有有錯漏,可能agent又叫你俾錢參加啲其實冇需要嘅課程。我見Bede's都有policy去幫EAL students,L6好似都有IELTs course,你直接問學校啦。

beastiebistro 發表於 20-11-15 15:52

決定咗揀Bede's嘅話,直接同學校講有呢個需要,叫學校話你聽點做啦,唔好再經age ...

你講得啱,多謝你
‹ 上一主題|下一主題