用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 可以給予這些寄宿學校意見year 9
go

[英國] 可以給予這些寄宿學校意見year 9 [複製鏈接]

兒子想2021年去英國, 他成績中上, 自律, 沒什麼特別嗜好, 地點不是最大考慮, 代理給了這些學校參考, 本人只聽過幾間, 所以想問下大家有冇更多資料, 謝

1. Concord college
2. Sherborne School
3. Canford school
4. Fettes college
5. Bromsgrove school
   1    0    0    0

回覆 vivianlam0201 的帖子

你有咩篩選條件呢?傳統英式寄宿體驗?運動?音樂?城市/鄉郊?大校/細校?齋男校/co-ed?我諗你自己要清楚要求先,咁先可以俾到有意義嘅information俾你。

問過兒子, 他自己沒有特別的要求, 他現在是讀男校的, 但他對於男/男女校都冇所謂, 運動不強, 他喜歡看書, 靜態, 希望他享受寄宿的生話, 識多些朋友, 反而地點真的沒有太大要求, 反正去到通常也在校內....他是一個冇慾冇求的人(emoji)

For 2021 entry, many schools have cut the application already. All those schools are mentioned are still open for enrolment?

係呀, 我都知, 因為突然決定, 現時知道這些可以

我只講我個人意見。

1. 假切想搵傳統英式寄宿體驗,咁應該揀大間啲多學生啲,full boarder比例高啲,中國/香港人少啲嘅學校。
- Concord(~600人,~480 boarders)
- Sherborne(~560人,~530 boarders)
- Canford(~650人,~410 boarders)
- Fettes(~760人,~410 boarders)
- Bromsgrove(~960人,~470 boarders包weekly同flexi)
嚴格嚟講Sherborne同Concord最符合條件。不過Sherborne係老牌寄宿學校(470年歷史),Concord相比係啤啤都不如(唔夠70年)。有歷史嘅學校,寄宿體驗更豐富。

2. 地區無要求,但地點可能有。Concord同Sherborne基本上位置比較山旮旯,好處係無乜distraction,壞處係好悶都冇嘢好做,無town可出。其他三間都喺相對大啲嘅town入面或者邊皮,無嘢做都可以出town調劑下。

3. 運動方面,我諗五間只有Concord無咁着重,其他都某程度上係sporty school。Concord就擺到明係academic學校,其他嘢做唔做無乜大所謂。

4. 五間應該concord最selective所以成績/排行榜最高,不過我又重申學校排名高唔等於學術增值能力高(可能只係收生夠selective)。Concord讀書壓力都唔細,所以其他活動都無咁重視。係唔係啱嘅balance,你自己決定喇。

5. 中國/香港學生方面,應該Sherborne同Canford比較少啲,Concord同Bromsgrove比較多(特別今年啲agent好似係咁推Bromsgrove,我估到時都有機會撞口撞面東方人)。

全部係我個人意見,希望幫到你。

beastiebistro 發表於 20-11-14 20:27

我只講我個人意見。

Beastiebistro, 謝謝你, 我也留意緊這幾間, 清晰多了, 再研究下, 開始有些方向

有需要可以PM我。

vivianlam0201 發表於 20-11-14 17:40
兒子想2021年去英國, 他成績中上, 自律, 沒什麼特別嗜好, 地點不是最大考慮, 代理給了這些學校參考, 本人只 ...

1,3,5  

Bromsgrove 係大校,會多中國人。我囡二年前去讀year 12, 今年入咗 UCL 心理學。見到佢過去二年好 enjoy, 學校多活動,成日會出去比賽。而學校位位一個town 仔,自成一角,佢地 weekend 會行去town 買日用品。佢哋有好多個 house, 其中一個係男女一齊, 所有 year12 同學.
佢有考過 Concord,考唔到,應該會好谷成績。

謝謝大家, 感激

Concord 同 Bromsgrove比較似國際學校,國際學生比例相對較高,Concord有六成幾,Concord在考試操練亦比較著重。Canford 我agent 話幾posh, 香港學生未必咁容易適應,當然呢個係佢嘅個人意見,我亦因為先考慮女校所以冇去深究。

Sherborne and Canford 好小人提,係咪因為收好小香港人?

但Bromsgrove 2021出咗offer,你仲未報名?

bbeasy25 發表於 20-11-15 11:29
但Bromsgrove 2021出咗offer,你仲未報名?

未, 由於是突然行動, Agent問了仲可報

vivianlam0201 發表於 20-11-16 19:27
未, 由於是突然行動, Agent問了仲可報

請問學費如何?
‹ 上一主題|下一主題