用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Malvern轉讀FIS值得嗎?
go

[小學] Malvern轉讀FIS值得嗎? [複製鏈接]

如果在MCHK只讀了一個學期,除了學費較高和亞洲人比較多,學校無論課程、師資、校社、品德和家長支援等都真心覺得很好,尤其中文課程其實都好才咁大考慮,大家可以比些意見嗎?
   7    0    0    0

jane__411 發表於 20-11-14 17:17
如果在MCHK只讀了一個學期,除了學費較高和亞洲人比較多,學校無論課程、師資、校社、品德和家長支援等都真 ...

基本背景資料是......?  Year 1 和year 10 決定因素會有不同。
有什麼因素令你想轉過去FIS ?
我覺得大部份國際學校無話有好明顯高低之分,都係睇適唔適合

回覆 peter1 的帖子

Year 5, 其實我自己就覺得MCHK好合適,小朋友都讀得好開心,不過因為FIS真係比較well established,而且學費其實差距都幾大,同埋多外國學生,仲可以學法文,小朋友語文底比較好,所以學外語都不擔心,但FIS就應該要放棄IB考中文

jane__411 發表於 20-11-14 17:43

Year 5, 其實我自己就覺得MCHK好合適,小朋友都讀得好開心,不過因為FIS真係比較well  ...
覺得合適就留係度。無特別分高低(不過真係平好多,8年計差唔小)

jane__411 發表於 20-11-14 17:17
如果在MCHK只讀了一個學期,除了學費較高和亞洲人比較多,學校無論課程、師資、校社、品德和家長支援等都真 ...

FIS so much cheaper

回覆樓主:

地點相差好遠 中學前我都偏向揀近既泥讀

無考慮Malvern (因遠) FIS感覺真係好唔錯 我都好欣賞 學校校園環境 教學質素(感覺) 對學生support老師 全人發展等

但FIS既法文真係太太太多 同中文真係太太太少 我唔介意小朋友學法文 但唔想係second language 我去完school tour 因為呢個因素連名都無報

中文同法文要二揀其一 我一定揀中文 法文出去當點心讀下都係200幾蚊一堂 無壓力 唔駛考IB

如果因為學費因素而揀FIS 不如esf..... esf都有免費法文學 另有Spanish and German

Malvern and FIS以外都仲有唔少選擇 會唔會讀住Malvern報esf/其他?

回覆 細佬Bebe 的帖子

你同我想法真係好相近,因為小朋友已經有中文底,在校內是navtive班而且成績不錯,如果由幼稚園讀起其實我都唔介意法文係second language,但而家中文好唔繼續走去考法文,而且我都諗住year 7有些人會過外國同IS會有mass intake到時有機會再算,但我老公覺得小朋友中文已經好夠用,而且FIS是好學校學費又平,佢覺得有位應該即刻轉,令我的疑惑........P.S.之前考IS其實我都有報其他,一路有roll over緊,我都覺ESF比較適合,所以都擔心轉完又轉唔係咁好,但其實roll over的感覺都幾無了期,我老公叫我死左條心,因為ESF我哋又唔係想入到會買NR,FIS都係因我waiting priority有變先有機會

jane__411 發表於 20-11-14 21:40

你同我想法真係好相近,因為小朋友已經有中文底,在校內是navtive班而且成績不錯, ...
我就覺得轉FIS比較好。

FIS真係好好,我去過兩次school tours, 覺得學校管理得好好,而且student mix 比較好。我有朋友個細路係MCHK,佢都話外國人太少。

學費平,其實FIS 一向 IB 成績唔錯,如果當作兩間水平一樣,當然揀FIS。況你唸住過幾年出國,慳返好多錢,揀間好D boarding school 仲好。

其實學中文,將來除非做中資或港資公司,如果唔錯係,依家程度,keep 住自己學,將來一般都夠用。讀 FIS 又可以學多一種外語,更國際化,點解唔好呢?  如果依家入讀 FIS,IB都可以考法文,唔係一定要考中文。

最後,你講咗父母唸法,有無同小朋友傾下? 呢個年紀要尊重下佢地意願。

回覆 jane__411 的帖子

你好,我見到你喺我個post到留言,原來你都有同樣煩惱。其實我個仔除左esf外,FIS 都收咗佢!但我都好心痛咁reject咗個offer,都係因為中文呢個問題。如果讀FIS,因為我個仔係插班,一定要同佢悪補法文,但又唔想佢斷咗中文,因FIS中文太少了,又要額外補中文,雖然小朋友語言能力強,但我都唔想谷得佢太行。讀國際學校嘅原因就係唔想小朋友有太大壓力,咁谷佢驚會有壓力,所以只好reject FIS(心裡淌血)!

tanamushi 發表於 20-11-16 03:27
回覆 jane__411 的帖子

你好,我見到你喺我個post到留言,原來你都有同樣煩惱。其實我個仔除左esf外,FIS  ...

法文 同 中文揀?

當然揀中文,除非已決定了 小朋友不會在 香港或中國 工作

法文同中文我會擇法文。

我地報咗2024 reception
FIS 係first choice
當然錢係其中一個原因
另一個原因係法文
我地一早已經諗住俾佢學法文,去咗school tour reception一星期有4堂法文1堂中文,我地覺得冇問題。
亦唔打算外補中文,屋企人自己喺屋企教佢,佢學到幾多得幾多就可以。

Osiana    發表於 20-11-17 03:56
Osiana    發表於 20-11-17 03:53

回覆 tanamushi 的帖子

其實中文對我小朋友黎講聽寫讀講已經夠用,因為佢真係唔細,起中文學校學咗好多年中文,而且我屋企係純港人,所以就算我細果個5歲聽寫讀講都ok,如果應用不是concern,想請教大家IB唔考中文是否很不智?我諗我唔會reject FIS,我可能會defer先......我驚自己後悔

jane__411 發表於 20-11-16 09:02
回覆 tanamushi 的帖子

其實中文對我小朋友黎講聽寫讀講已經夠用,因為佢真係唔細,起中文學校學咗好多年 ...

你本身有冇外國passport? 如果冇入到FIS其實都唔容易。

chima_pigpig 發表於 20-11-16 12:38
你本身有冇外國passport? 如果冇入到FIS其實都唔容易。

聽身邊既人講 Fis唔係tko kindie campus 今年應該都收唔少non foreign passport

同除左tko個campus外 我記得fis向來唔認foreign passport有priority 唔通我記錯? 我去school tour 已係兩年前了

Anyway 難入入到都唔一定要入 最緊要適合

jane__411 發表於 20-11-14 21:40

你同我想法真係好相近,因為小朋友已經有中文底,在校內是navtive班而且成績不錯, ...

Esf都未必無機會呀。
IS轉esf rollover幾年好平常,唔駛絕望住!

關於中文續承問題:身邊一個朋友睇住仔仔由中文強既IS轉去esf 中文程度都真係停留係轉校個年 (有keep住外補) 。最慘多左份厭惡 (利申:只係一個sample)。

語文呢樣野 而家好滿意 會唔會不進則退?

同埋catch up法文有咩計劃?year 5要catch up易唔易? 學校support到?

關於學費:唔知你返學logistic安排如何。如果住近Malvern,去fis校車都要3-4000?學費差距已收窄。另外,eca呢? 計埋free and paid eca所有total cost會唔會無想像中差咁遠?

你同老公意見好似都有分別 真係要問埋阿仔 小朋友入一間唔鐘意既學校可以性情大變!

lovebb2 發表於 20-11-16 07:51
法文 同 中文揀?

當然揀中文,除非已決定了 小朋友不會在 香港或中國 工作
如果做外資本地公司,小學初中程度中文都夠用,根本平日EMAIL都係用英文,開會又係英文。

除非唸住係中資公司發展,咁就算中文考A,普通話流利都未必得,因為文化不同,普通話又唔夠地道。

jane__411 發表於 20-11-14 17:43

Year 5, 其實我自己就覺得MCHK好合適,小朋友都讀得好開心,不過因為FIS真係比較well  ...

其實你不如問番FIS高年班家長情況,EK家長大多低年班未必清楚。
是否FIS就肯定放棄IB考中文?你最好自己問清楚先,以我女學校為例和FIS情況差不多都是要學外語,但到中學中文分三個stream, 最高native stream係深到連local school 學生都有人想避,中間個stream都不淺差不多日日要寫一篇文,程度和ESF near native stream相約,這兩個stream都可以考IB Chi問題學生想不想考,我反而覺得照學學得幾多得幾多,但我又沒有考試壓力更好。

以我所知,FIS高中有以下subject choice:

IGCSE: MandarinThis syllabus is designed for learners who are learning Mandarin Chinese as a foreignlanguage while IGCSE Chinese is for learners whose first language is Chinese)
IBDP: Mandarin B HL/ SL or French A/B/Ab initio

如果將來我的孩子對中文有興趣、水準OK,會考慮另外報考IGCSE Chinese。IBDP中文我未必會考慮了。

didier99 發表於 20-11-17 09:50
以我所知,FIS高中有以下subject choice:

IGCSE: Mandarin(This syllabus is designed for learners w ...

IBDP 中文係深過IGCSE中文好多,local家庭實會考IGCSE中文,好易A*
IS學中文其實可按自己要求,可達不同level 考IGCSE ,IB Chi B, 甚至最深的Chi A,你也可以照上堂到最後IB唔考中文,考其他外語, 好flexible又不用「放棄中文」。

didier99    發表於 20-11-17 10:59
didier99    發表於 20-11-17 10:59

回覆 chima_pigpig 的帖子

我有。今年太多外國人走,所以有外國passport有d著數!
‹ 上一主題|下一主題