用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Malvern轉讀FIS值得嗎?
樓主: jane__411
go

[小學] Malvern轉讀FIS值得嗎? [複製鏈接]

FIS student mix 好... 就是因為很多香港人無興趣比小朋友學法文做 second language...
(其實都唔多法國人/法園殖民地etc 人唔識英文? 所以除非你/小朋友將來一心非法國公司不做, 如果唔係, 放棄學母語而去學法文好似好唔抵?? )

MCHK... 就是貴喇....

我覺得樓主不如睇下有冇第3個選擇好過......

回覆 sipdowy 的帖子

就是還未有選擇呀.......唔係IB同美式都不會考慮,平價IS成績又ok其實無幾多間,主要都係ESF同FIS,直資果啲更加唔駛諗,student mix又差又大競爭,其他真係比較好的CIS、GSIS等都係貴,還有沒有好介紹?

要成績好 + student mix 好 + 唔太貴...
似乎又真係唯有接受法文喎 ....

唔好意思, 行左個大圈又係返到

jane__411 發表於 20-11-17 22:46
回覆 sipdowy 的帖子

就是還未有選擇呀.......唔係IB同美式都不會考慮,平價IS成績又ok其實無幾多間,主要 ...

學費小學/初中/高中比較:

ESF   10/ 13/ 14萬
FIS     12 / 16 / 20
GSIS  16 / 19 /20
CIS     22/ 26/ 26
ESF雖然係平但不多ECA選擇,大多要另外比錢。
同新校/CIS/ISF/Harrow 比,GSIS其實不算太貴,而且學費包括了大部分ECA, 連mandarin 都有,一般小學生最少會參加3個,平時冇疫情時最多可參加8個。

sipdowy 發表於 20-11-17 19:02
FIS student mix 好... 就是因為很多香港人無興趣比小朋友學法文做 second language...
(其實都唔多法國人/ ...

其實多中文尤其繁體的學校就一定多中國人(CIS/ISF/KCIS/RC),D外國人沒有興趣學繁中,除咗少數mix.
不過樓主個女都高年班Y5快中學,外國人在中學前很多會番家鄉,所以student mix可能在高班都不是太重要了,幼稚園初小影響就大D。

964000 發表於 20-11-18 07:39
學費小學/初中/高中比較:

ESF   10/ 13/ 14萬

我近來都發現 GSIS比想像中抵 以佢既校舍 student mix 成績計 我當然知好難入

我有意俾小朋友讀德文 如果我小朋友對德文有興趣 都可能要搵學校時幫佢報GSIS

你既經驗係幾時轉過去好? 通常要考幾年?

學校有無無校巴?

回覆樓主:

GSIS是否要比大約$50萬 non-refundable?

細佬Bebe 發表於 20-11-18 11:49

我近來都發現 GSIS比想像中抵 以佢既校舍 student mix 成 ...

GSIS性價比算高, 其他間間小學連新校都成廿萬。
愈早入愈好,mass intake K1, Y1, 之後要等高小先有位,Y7最易入比較多位,不過GSIS我認爲最好係幼稚園同小學,開心又學到野,老師好認真。你報一次名佢有位自然會call你考,不太難pass但冇位就要waiting,因為一級得52個位,所以mass intake機會大D。
中文自己搞三年到Y4入near-native stream, 其實同ESF中文程度差不多,雖然都唔係勁。一般IS中文程度咁除非自己放棄。
港九都有校巴。

RKG 發表於 20-11-18 15:07
GSIS是否要比大約$50萬 non-refundable?

收咗先要比50,離校時全數refund, 沒有capital levy

964000 發表於 20-11-18 15:23
GSIS性價比算高, 其他間間小學連新校都成廿萬。
愈早入愈好,mass intake K1, Y1, 之後要等高小先有位,Y7 ...

一級52個位係only English stream or both streams?

咁考English stream要唔要識德文 (假設考Y1 and y7)

入到去又係唔係一定要讀德文?

Student mix 如何? 學校既culture 理念等又如何?

點解覺得佢既幼稚園同小學係最好呢?比起其他IS有咩唔同呢?

964000 發表於 20-11-18 15:24
收咗先要比50,離校時全數refund, 沒有capital levy

謝謝回覆!可refund又幾吸引!:)

細佬Bebe 發表於 20-11-18 18:16

一級52個位係only English stream or both streams?

不用懂德文,入到去先學,有分stream

港九都有校車,仲有兩班車cover ECA

我話最好係指相對GSIS中小幼稚園,不是和其他學校比,始終好唔好其實都睇下學生啱唔啱
BTW有點離題,其他我pm你

Malvern 的德育確是做得不錯, 這點我給學校一個like; 師資也不錯,招聘了很多經驗豐富的老師也看得出學校這方面有要求; 唯學費偏貴及school administration 麻麻,如果不是這年多以來常停課,我的滿意度會較高。

至於student ethnicity, 我的孩子看來比較幸運, 他這兩年的同伴皆來自五湖四海,有日本, 澳洲, 英國和法國背景的同學, 不過都是mixed heritage, 多半媽媽是中國或香港人,但他們的playground language 主要是英語為主。

我也曾經想過申請FIS, 因為我們持加藉, 法語也是加拿大法定語言, 但我們的家庭始終希望中文行先而, Malvern 是一星期四節, 此方面較適合我們。

其實唔係好理解,想讀有中文,每週要一定節數或重視中文既國際學校,但又唔希望見太多本地或亞洲面孔同學,自己理解小黑頭髮,先唔講學費平貴,要求同現實有冇衝突?尤其今天政治經濟環境...最好先再想想最重視什麼作出取捨...

回覆 v369234 的帖子

因為係我對課程了解太少,所以問大家意見,同自己有去了解FIS課程,其實FIS中學係可以考中文,每星期有三堂中文課,French亦有native或first language選擇,亦有西班牙文,只是小學中文local家長要自己攪掂,我覺得可以接受,其實我不是吹毛求疵那些,我唔係要全部外國人面孔,呢樣都唔係我選校覺得最重要的事情,不過對我來說希望各方面平均囉,同埋係我小朋友background和年紀上問題的選擇,絕對不是學校課程的問題........謝謝大家的意見,真的幫助很大

jane__411 發表於 20-11-14 17:17
如果在MCHK只讀了一個學期,除了學費較高和亞洲人比較多,學校無論課程、師資、校社、品德和家長支援等都真 ...

請問 Malvern 有冇 sen support?  Thanks

rcja888 發表於 20-11-24 12:33
請問 Malvern 有冇 sen support?  Thanks

有的, 小學某班的班主任是前度ESF的資深SEN + Gifted Education 老師, 那班的Educational Assistant 助教老師同時也擁有SEN 資歷

FIS 中文 外判咗比 一(emoji) YiFan, 如果你覺得學校內的中文學程唔夠深,唔夠多,可以 join 佢哋校外的其他班,咁就可以解決佢學中文的考慮,時間 也可較靈活調度。

tanamushi 發表於 20-11-17 12:21
回覆 chima_pigpig 的帖子

我有。今年太多外國人走,所以有外國passport有d著數! ...

想問吓大家FIS外國學生比例係咪跌咗好多?
‹ 上一主題|下一主題