用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Dse vs Cambridge vs IELTS
樓主: IloveJJ
go

Dse vs Cambridge vs IELTS [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-11-15 16:10
謝謝你的意見

佢現在跟的那個小班是外藉老師和3個初中女同學,佢幾喜歡,連UT也說不要請假, ...
難得遇到夾的好好的老師,同學,繼續讀啦!
我女之前上過2年Jolly , 都係因為喜歡老師和幾個好朋友一起。之後老師唔做了,大家一起quit

IloveJJ 發表於 20-11-15 16:48
係呀!
你女英文咁好,係如何培養出來的呢?
學校教的好。小學主要都係睇書聽故事,中學之後,學校提供的環境好好,進步更大。

IloveJJ 發表於 20-11-14 23:26
謝謝,咁我見有人話HY會要學生去考ielts, 咁咪要學多樣野囉?

協恩係 mandatory 高中學生考 IGCSE, 能力高嘅可選擇考 IELTS 代替。學校中四會操學生考 IGCSE, 無訓練 IELTS.
初中精英組 strongly advised 考 FCE.

IloveJJ 發表於 20-11-15 18:24
我見你女中二三已經去考CPE, 咁相信小學升中既英文都已很好吧?不過相信去到這樣好的英中,一定進步也很大 ...
係,環境改變小朋友自然跟到。而且我覺得學英文好似也唔一定就係要睇好多書。細女最懶,閱讀方面一直最弱。不過佢鐘意做練習 可能文章短,好快可以睇完一篇,暫時英文竟然也夠用。今年插班入去英小,也是短時間進步好大。而且佢知道同學睇好多書,將來升中也不可能再靠打天才波,也開始睇多書。

IloveJJ 發表於 20-11-15 15:44
咁即是如果佢已能考到IELTS/CPE/CAE, 咁只要跟DSE寫簡單少少,就無問題了嗎?
...
對,DSE作文,唔好太賣文采。

b3410 發表於 20-11-15 15:49
佢因為太得閑mouth:" />,有些悶,想挑戰一下自己的能力。
當時想考IELTS還是CPE,覺得CPE好似更 ...
CPE都係兩年,我小朋友小六考過,升大學都要再考IELTS。

b3410    發表於 20-11-15 22:16

王家爸爸 發表於 20-11-15 20:47
CPE都係兩年,我小朋友小六考過,升大學都要再考IELTS。
我以為一直有效?是否因為學校要求2年內成績?

劍橋英文試 CPE考試

CPE 考試為 Certificate of Proficiency in English(精通級英語認證)之簡稱,是劍橋英語系列考試之中的最高級。一旦取得 CPE 認證,即證明考生已掌握到幾近母語人士的英語程度,也證明有能力在任何使用英語的環境中進修或就業。

就如其他所有劍橋英文試一樣,CPE 考試只分合格或不及格兩種結果;如考試合格,會寄發一份效期永久有效的證書。

YolandaTam 發表於 20-11-15 18:54
協恩係 mandatory 高中學生考 IGCSE, 能力高嘅可選擇考 IELTS 代替。學校中四會操學生考 IGCSE, 無訓練 IE ...

學校中四英文精組會訓練IETLS, 唔會訓練IGCSE, 因為IETLS攪得到掂,唔會攪唔掂IGCSE。

小豬脾 發表於 20-11-15 22:33
學校中四英文精組會訓練IETLS, 唔會訓練IGCSE, 因為IETLS攪得到掂,唔會攪唔掂IGCSE。 ...

吓,咁 target 幾時考呀?我哋中五精英組無訓練 IELTS喎

IloveJJ 發表於 20-11-15 22:20
你小朋友小六就考CPE係超晒班喎!咁佢响中學英文係咪一直最top呢?
基本上係文科人讀理科

IloveJJ 發表於 20-11-15 22:19
睇書跟做練習最大的分別,我覺得做練習係集中去訓練grammar, 認識詞彙方面,如果你係有目的去記去學去練習 ...
個人認為,如果考鬼佬試,未必要特別訓練grammar,語言好多係習慣用法,未必符合grammar既法則,反而睇多啲電視劇、電影、加上文學性強啲既書,會更有效。

b3410 發表於 20-11-15 22:19
我以為一直有效?是否因為學校要求2年內成績?

劍橋英文試 CPE考試
學校通常會話:We would normally expect the CAE test to have been taken within two years before the start of your course.
所以其實無兩年,只得年半左右。

YolandaTam 發表於 20-11-15 22:58
吓,咁 target 幾時考呀?我哋中五精英組無訓練 IELTS喎
老師話中四下學期訓練IELTS, 應該中五考。因IELTS成績只可留兩年,要用來報海外大學,就唔建議太早考,但亦要預時間如果第一次考得唔夠好,再考多次。我有朋友女兒報英國大學讀law, 第一次writing嗰part唔夠7,所以要考多次,佢都係中五下學期考。

小豬脾 發表於 20-11-16 08:43
老師話中四下學期訓練IELTS, 應該中五考。因IELTS成績只可留兩年,要用來報海外大學,就唔建議太早考,但 ...
我女係中五升中六果个暑假考。
‹ 上一主題|下一主題