用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 申請澳洲豁免入境權
go

[澳紐] 申請澳洲豁免入境權 [複製鏈接]

很開心,申請了幾次豁免入境權,終於批准入澳洲境。
   1    0    0    0

apple000 發表於 20-11-14 09:48
很開心,申請了幾次豁免入境權,終於批准入澳洲境。

Student visa?

kinder17 發表於 20-11-14 09:59
Student visa?
不是Student Visa。我的孩子已讀緊,住學校宿舍,這一年假期申請AHN homestay又申請唔到,之前放假時學校已安排活動給他。11月尾開始放暑假,時間咁長,唔想變人球,又唔想佢返香港,於是試吓申請豁免入境權,比我地入境,申請左幾次,終於批准,現已入境。

Yanamami    發表於 20-11-14 13:07

回覆樓主:

請問你入境邊個state

apple000 發表於 20-11-14 11:25
不是Student Visa。我的孩子已讀緊,住學校宿舍,這一年假期申請AHN homestay又申請唔到,之前放假時學校已 ...
太好嘞~可以係度講多尐心德同分享下申請过程?

EEXELTOR 發表於 20-11-14 12:08
請問你入境邊個state
我現在在Brisbane

回覆樓主:

咁請教你坐咩airline?

Yanamami 發表於 20-11-14 13:09
太好嘞~可以係度講多尐心德同分享下申請过程?
其實在澳洲內政部網頁登記,然後按指示填寫資料和說明申請入境原因,跟住上傳文件,例如學校support入境的信件等。申請後會收到內政部的電郵,確認收到申請。大概兩三個工作天,就會收到電郵回覆是否獲批准。
現在心情激動,很想分享隔離酒店的情況和相片,但不知如何上傳相片在這裹。

apple000 發表於 20-11-14 15:46
其實在澳洲內政部網頁登記,然後按指示填寫資料和說明申請入境原因,跟住上傳文件,例如學校support入境的 ...
謝分享用文字描述隔離酒店?很貴吧?機票易訂嗎?要付商務價?Sor, 太多问題~

EEXELTOR 發表於 20-11-14 15:38
咁請教你坐咩airline?
我坐Air Nigeria, 要先去Moresby 轉機去Brisbane

Yanamami 發表於 20-11-14 16:37
謝分享用文字描述隔離酒店?很貴吧?機票易訂嗎?要付商務價?Sor, 太多问題~ ...

買經濟票, 但要先在澳洲內政部申請, 申請獲批後, 會收到內政部電郵, 電郵會有條 link, 按指示申請 Visa, 然後訂機票. 訂機票時不用出示任何證明已獲批的文件, 因上機當日去機場Check in時, 航空公司會用電腦向澳洲政府核實入境資格, 才獲得登機証, 過程要花至少一小時.

航空公司要求我check in時要出示Covid 19 test, 所以我去了浸會做, 一個人都要1500.

到達Brisbane 之後,一落機就會有警察和邊境人員指示我和丈夫去排隊過關,然後取行李和檢查行李,跟住按指示過檢疫櫃檯,他們會簡單講解隔離要求,給我們一張文件和一張表,文件上是已寫了酒店名是政府打算安排我們去的酒店,另一張表是要我們填個人資料的酒店入住表。所有入境者都要隔離十四天.無的自己揀酒店的.
雖然是自費隔離, 但一日三餐是澳政府指定的餐單, 也是無的揀的.

apple000 發表於 20-11-14 17:41
到達Brisbane 之後,一落機就會有警察和邊境人員指示我和丈夫去排隊過關,然後取行李和檢查行李,跟住按指 ...

體會到你心情!加油啊!

apple000    發表於 20-11-14 20:56

到達Brisbane 之後,一落機就會有警察和邊境人員指示我和丈夫去排隊過關,然後取行李和檢查行李,跟住按指 ...

加油呀

apple000    發表於 20-11-16 05:33

加油!

醒目開學勳章

apple000 發表於 20-11-14 15:46
其實在澳洲內政部網頁登記,然後按指示填寫資料和說明申請入境原因,跟住上傳文件,例如學校support入境的 ...

其實掉返轉學生申請定入境返澳洲又得唔得呢,一黎自己無咁多假期做隔離,二黎個細都想返香港多啲

jcy 發表於 20-11-17 08:08
其實掉返轉學生申請定入境返澳洲又得唔得呢,一黎自己無咁多假期做隔離,二黎個細都想返香港多啲
...

不容易……唔好諗嘞~我都成个学年冇見过尐女……

https://www.sbs.com.au/language/english/indian-international-student-returns-to-australia-amid-closed-borders-and-quarantine-caps

Yanamami 發表於 20-11-17 09:36
不容易……唔好諗嘞~我都成个学年冇見过尐女……

https://www.sbs.com.au/language/english/indian-inter ...
我也是, 如果今年囝囝都返吾到香港, 我都快要一年見吾到gei仔

jcy 發表於 20-11-17 08:08
...

若先回港,才申請回去,太冒險了。隔離政策要滿1 8歲或家長陪同一起入住隔離酒店。你可試吓能否拿到學校support letter去內政部申請豁免入境。我都係申請左幾次,跟住學校寫左support letter給我們上傳內政部。其實最初我都只係試吓申請,反正费用全免,又唔會因為被拒而有咩影響,當時抱着心態是....試就有機會,唔試連機會都無。同機都有幾位大家互不相識的家長,都同我們一樣打算去陪仔女放暑假。

洋子 發表於 20-11-17 12:58
我也是, 如果今年囝囝都返吾到香港, 我都快要一年見吾到gei仔

我都係呀!昨天南澳突爆發個案,開關無望了. 已作最壞打算,要明年底才有機會見到!

‹ 上一主題|下一主題