用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學成績差過小學好多
樓主: JP1930
go

中學成績差過小學好多  

Yanamami 發表於 20-11-16 09:49
做筆記过程咪就係溫左囉。
我有發現過佢年中會重新整理過啲筆記,初時時有不同顏色筆,後期轉哂laptop 都重keep住啲筆記係書櫃當宝。死都唔肯送畀人。

subb 發表於 20-11-16 10:38
btw開學前同女講定,中學唔會咁高分架啦/好難有高分  !
點知開學發現, 原來不是
點解仍是咁多同學高分 ...

係有好多强人,特別係Band 1a中學,係咁2已經有9x%分數,  仲要日日打機,之前一日叫做温下,死未
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

subb 發表於 20-11-16 10:38
btw開學前同女講定,中學唔會咁高分架啦/好難有高分  !
點知開學發現, 原來不是
點解仍是咁多同學高分 ...
你地去到左高人集中營。最開心你女都係,讚

gracelam 發表於 20-11-16 10:16
家長最好要在高小教定子女做筆記温習,升上中學,唔係話完全冇,應該冇乜老師咁得閒教學生温書寫筆記, 課 ...

十分認同。
雖然到中學所做嘅筆記會同小學唔同,但我覺得會係一個概念、一種學習過程。我仔中學老師從冇教點做筆記,但會提醒同學有邊啲重點要寫低。

ABC-DAD 發表於 20-11-16 10:37
為你打氣,我唔會全面否定補習嘅,到左同學識得發現問題,覺得自己須要去揀針對問嘅補習方法,我認為就係家 ...

唔知你係咪咁嘅意思呢: 仔有主動同我講呢個補習老師教嘅嘢太淺,唔啱自己,要揾過個。

回覆 S-Kwok 的帖子

咁,要睇下你有幾瞭解同信任你仔了,你要對佢同自己有信心,做個好嘅後勤。

ABC-DAD 發表於 20-11-16 11:42
回覆 S-Kwok 的帖子

咁,要睇下你有幾瞭解同信任你仔了,你要對佢同自己有信心,做個好嘅後勤。 ...

背後的女人

ABC-DAD    發表於 20-11-16 12:35

gracelam 發表於 20-11-16 10:16
家長最好要在高小教定子女做筆記温習,升上中學,唔係話完全冇,應該冇乜老師咁得閒教學生温書寫筆記, 課 ...
等我打探下佢識唔識先

我仔中一, 剛考完Test, 英/數離奇地好似小學咁高分, 但中文僅僅合格 (但最高分有人去到80%, 70%都有幾個), 所以佢失落到喊左出來.....其他科都係6X-7X%....
而家要諗方法攪攪D中文, 佢死在閱讀理解.

gracelam 發表於 20-11-16 10:44
係有好多强人,特別係Band 1a中學,係咁2已經有9x%分數,  仲要日日打機,之前一日叫做温下,死未  ...

我仔嗰班中史有幾個同學攞滿分,真係好顛。

ABC-DAD 發表於 20-11-16 10:44
我有發現過佢年中會重新整理過啲筆記,初時時有不同顏色筆,後期轉哂laptop 都重keep住啲筆記係書櫃當宝。 ...

心血嚟嘛。
我睇我仔同我做筆記啲style好唔同,佢鍾意用好多不同嘅顏色,佢話易睇啲。

gracelam 發表於 20-11-16 10:44
係有好多强人,特別係Band 1a中學,係咁2已經有9x%分數,  仲要日日打機,之前一日叫做温下,死未  ...
其实我都係咁講,但成日有人係都唔信,話边可能唔付出有收成?人地背後補到八彩又或者家長發功你唔知啫,人前扮学霸,人後就讀到天昏地暗……但,真係有呢尐中-二輕輕鬆鬆就好高分既人。

Yanamami 發表於 20-11-16 17:29
其实我都係咁講,但成日有人係都唔信,話边可能唔付出有收成?人地背後補到八彩又或者家長發功你唔知啫,人 ...

有呀!我女見識到,多數係男仔!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-11-16 17:31
有呀!我女見識到,多數係男仔!
男女都有……

IloveJJ 發表於 20-11-16 17:20
我仔中二了,我發覺高分既,係的確仍然好似小學咁高分,但係唔會好似小學咁,咁多人响高位,係分佈散開, ...
我女都有講過下, 程度參次, 但未見有人唔合格 !不過佢地無統測, 全是QUIZ , 我估要去到考試, 會略知一二 !

mcl203 發表於 20-11-15 13:17
曾經小學有位師姊,佢有親人係我哋朋友,位朋友話師姊成績好強勁,校內狂掃多科班卷獎,去親佢屋企開飯先 ...

天資大部份加從細大量睇書,我識都係咁冇補習
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 20-11-16 19:17
天資大部份加從細大量睇書,我識都係咁冇補習

你引用嘅,唔適用係呢個個案~~~

Yanamami 發表於 20-11-16 17:29
其实我都係咁講,但成日有人係都唔信,話边可能唔付出有收成?人地背後補到八彩又或者家長發功你唔知啫,人 ...

果d到高中,仲係咪可以咁樣hea讀吓都高分呢?