用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學成績差過小學好多
樓主: JP1930
go

中學成績差過小學好多   [複製鏈接]

艾艾 發表於 20-11-14 21:20
回覆 JP1930 的帖子

我囡也是中一,小學從未試過英文唔合格,今次統测抄左科英文,其他都只係六十幾,七十 ...

我地次次都係單元測,無統測,單元1測左有六十幾分,好開心呀,因為以前小學都係咁上下分數,我當佢有進步了

mcl203 發表於 20-11-15 13:17
曾經小學有位師姊,佢有親人係我哋朋友,位朋友話師姊成績好強勁,校內狂掃多科班卷獎,去親佢屋企開飯先 ...

朋友介紹去西營盤補中文(阿女已經拒絕),佢女補緊中作仲提升左好多,入面盡是名校生一樣,邊得甘多天生學霸。 翹埋雙手有好成績邊有甘易, 好老實大女都好勤力溫書㗎 ( 有d唔好意思tim)

但世界好公平,另一個懶到出汁。連中文補習老師,話做閱讀理解,明明自己圈埋識架,但就抄一半。

kirstyau 發表於 20-11-15 17:16

不嬲都咁講覺得㗎啦,邊有又要馬兒好又要馬兒不吃草輕鬆愉快學習係要,但唔會唔駛勤力囉!

我女中學出名輕鬆,功課少,頭2兩年冇考試,但其實Quiz不斷,又默書又背默,想成績好,一樣要溫書。功課就確唔多,但好多Project同Presentation呢?唔通唔駛做咩?

kirstyau 發表於 20-11-15 17:16

朋友介紹去西營盤補中文(阿女已經拒絕),佢女 ...

天生學霸未必多,自稱學神可能更多~~~

雖然可能跑到氣咳,但無計啦,頂住  唔認~~~

medicine    發表於 20-11-15 17:45

mcl203 發表於 20-11-15 17:31
天生學霸未必多,自稱學神可能更多~~~

雖然可能跑到氣咳,但無計啦,頂住  唔認~~~
學霸,真.學霸,學神,真.學神,
好複雜

Yanamami 發表於 20-11-15 10:48
我从來無見過两个女既卷……
為甚麼?怕補習社用左黎做生財工具啩~
...

名校價值。

我2個就小學到中學咩卷都派,我幫佢地全部KEEP起,足足2個旅行袋塞滿曬(十幾二十年前跟旅行團人人派一個果種袋)。

ABC-DAD 發表於 20-11-15 00:28
中學同小學嘅學習模式方法完全兩樣嘢,中一咩都係新起步,如果係英中,最重要係睇下教學語言嘅轉變係半年內 ...

自定温習時間表 同 做筆記温習 呢樣真係好考起我仔,我仔仍然喺摸索階段,日日都話唔夠時間做嘢,淨係做份中史筆記都用2個鐘,但其他如中文、IH嗰啲就睇下就話搞掂。 我睇到頭都痛埋。

Yanamami 發表於 20-11-15 10:48
我从來無見過两个女既卷……
為甚麼?怕補習社用左黎做生財工具啩~
...
有無印象,EK有排有啲家長話係師妹,追住問攞pastpaper,之後就潛水。

S-Kwok 發表於 20-11-16 09:25
自定温習時間表 同 做筆記温習 呢樣真係好考起我仔,我仔仍然喺摸索階段,日日都話唔夠時間做嘢,淨係做份 ...
做筆記过程咪就係溫左囉。

ABC-DAD 發表於 20-11-16 09:48
有無印象,EK有排有啲家長話係師妹,追住問攞pastpaper,之後就潛水。
唔記得了……问著我就真失敗。

ABC-DAD    發表於 20-11-16 09:58

自定温習時間表 同 做筆記温習 呢樣真係好考起我仔,我仔仍然喺摸索階段,日日都話唔夠時間做嘢,淨係做份 ...
放鬆啲,佢肯摸索就畀多啲空間佢,鼓勵佢有疑問直接揾老師,好多時家長情願花錢畀外人補習,六年喎,唔同老師同學互動,自己獨個係學校為成績愁,唔化算呢。

ABC-DAD 發表於 20-11-16 09:57
放鬆啲,佢肯摸索就畀多啲空間佢,鼓勵佢有疑問直接揾老師,好多時家長情願花錢畀外人補習,六年喎,唔同老 ...

我係好緊張,但有提醒自己放鬆啲,我明白要佢自己摸索,所以佢點plan點温,我都只看在眼裏,心裡係焦急嘅,有睇唔過眼嘅時候,但我知道自己要放手先係上策。
佢有補習,不過係佢自己主動話要補,佢話想成績好,我見佢係有心讀好嘅,不過真係要比多少少時間同空間佢摸索,每次有成績返嚟,都會叫佢反思下,賽後檢討自己嘅時間表同方式。唯有等佢慢慢調節好自己嘅讀書節奏及方式。

每個人應該有自己做筆記的方式,我細個時甚至有d科係notes or 書旁加注解就算,因覺得再抄一次好嘥時間。

最近阿女有一科嘅老師,一路上堂要佢地抄筆記,但要抄嘅文字,書中都有,阿女覺得係書highlight 就足夠,不用嘥時間再抄,但老師認為都係需要抄,甚至會查閱,阿女無奈.....

cafeva 發表於 20-11-15 00:41
自定温習時間表同做筆記温習>> 係咪要小學教定佢?定係中學老師會教?

家長最好要在高小教定子女做筆記温習,升上中學,唔係話完全冇,應該冇乜老師咁得閒教學生温書寫筆記, 課程內容都未必教得切。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Yanamami 發表於 20-11-16 09:49
做筆記过程咪就係溫左囉。

我女初中時都係咁回應我

subb    發表於 20-11-16 10:31
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-11-16 10:16
家長最好要在高小教定子女做筆記温習,升上中學,唔係話完全冇,應該冇乜老師咁得閒教學生温書寫筆記, 課 ...

小學已經教咗~~~

S-Kwok 發表於 20-11-16 10:09
我係好緊張,但有提醒自己放鬆啲,我明白要佢自己摸索,所以佢點plan點温,我都只看在眼裏,心裡係焦急嘅 ...
為你打氣,我唔會全面否定補習嘅,到左同學識得發現問題,覺得自己須要去揀針對問嘅補習方法,我認為就係家長嘅功成身退嘅日子了。啲雀仔到左日子要自己由裏面 啄穿個壳出來,由外力整開個壳就 GG了。

btw開學前同女講定,中學唔會咁高分架啦/好難有高分  !
點知開學發現, 原來不是
點解仍是咁多同學高分, 可以接近頂點既 !

不過全是默同quiz, 未有統測, 考試完先知,係咪咁多學強人???!!!!

gigayan 發表於 20-11-16 10:13
每個人應該有自己做筆記的方式,我細個時甚至有d科係notes or 書旁加注解就算,因覺得再抄一次好嘥時間。
...
好老師呀,好嘢嚟架。
‹ 上一主題|下一主題