用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 報自行果兩間既策略
go

報自行果兩間既策略 [複製鏈接]

聽人講 自行果兩間唔好填直屬因為直屬學校預左大抽獎時
你間小學大把人碌入去
所以自行時佢都未必揀你
係咪真係有咁既事?
Thx
   6    0    0    1

Joannechoi51 發表於 20-11-13 10:46
你間小學大把人碌入去
所以自行時佢都未必揀你
我都聽人講,自行果兩間唔填直屬學校,大抽獎時直屬學校肯定唔收你。你有無打聽過學校有無呢個要求?

回覆 5星猩 的帖子

咁真係好驚喎聽日佢間直屬中學有talk
我留心啲聽下
Thx

建議樓主聽該中學簡介會了解清楚。
雖然大抽獎會留學位予直屬或聯繫小學,但自行未必有這規定,甚至有可能只收街外精英。建議你問清楚先

回覆 Joannechoi51 的帖子

當年阿女班,3份2自行交直中以示誠意,但自行階段確實冇收到任何一個,因大抽獎入到8成咁濟。
其實
1.如果小朋友成績理想(好大信心大抽獎可入返直中)而又想外闖,自一自二會填外校。不想下闖,就自一填直中,以確保起任何情況都唔會入唔返。
2.如果小朋友成績可以或一般,鐵定想入返直中,那為表誠意,自一都係交直中,自二隨你想法,可揀一間入咗但唔會後悔既學校。

Joannechoi51 發表於 20-11-13 10:46
你間小學大把人碌入去
所以自行時佢都未必揀你

每間處理方法不同,要在簡介會有人問才會講。

SSGC在簡介會有人問,校長答自行的位全部給非聯繫小學。

有些中學好像自行已收很多聯繫小學。

回覆 tpmon 的帖子

坑真聯繫中學,唔係直屬

1998Ruby1998 發表於 20-11-13 12:36
回覆 tpmon 的帖子

坑真聯繫中學,唔係直屬

是,例子錯了,已修正。

要睇係邊間直屬,有啲中學自己學額可以收超過 8 成甚至 9 成,咁佢可以唔收。有部份直屬係有用部份自行學額去收自己人,例如 St Jo、MCS、MSS、民生,因為按直屬額計,只能覆蓋 6X%,但每年聽都有 7 成或以上,即係有少部分係自行階段/甲部已經入讀。

5星猩 發表於 20-11-13 11:06
我都聽人講,自行果兩間唔填直屬學校,大抽獎時直屬學校肯定唔收你。你有無打聽過學校有無呢個要求?
...

完全不可能,直屬位只係係統一乙部乙1先生效,你符合到B1+2資格,又係隨機號碼夠前,就一定要收~~~

自行入表直屬,只係將你嘅直升機會盡做,再加感情因素,又或小學希望你咁做。又只係,當中有直屬小學傳遞訊息,話若你不幸派唔返直中,又自行唔入表,唔好返來求情~~~

tpmon 發表於 20-11-13 12:33

每間處理方法不同,要在簡介會有人問才會講。

呢種說法係對外官腔式,若佢哋真行為上令到自己學生自行唔揀直中,咁,試想下佢哋收生有乜後果?~~~

mcl203 發表於 20-11-13 12:42
完全不可能,直屬位只係係統一乙部乙1先生效,你符合到B1+2資格,又係隨機號碼夠前,就一定要收~~~

自 ...

即如想升返直屬中學,自行有一個choice 即使浪費,最好也選它最安全。

tpmon 發表於 20-11-13 12:46
即如想升返直屬中學,自行有一個choice 即使浪費,最好也選它最安全。

睇間直中有幾大吸引力了,現實上,不少直小生係一票只投直中的~~~

mcl203 發表於 20-11-13 12:47
睇間直中有幾大吸引力了,現實上,不少直小生係一票只投直中的~~~

即考驗家長和小孩有冇離心。

假設是"Band 1A/B生",直屬是Band 1A校,一個自行choice 應選它; 如直屬是Band 1C校,我會兩個自行都選其他更好的。

tpmon 發表於 20-11-13 12:53

所以坊間某些人睇法係唔正確的,"直小前列生必外闖"。試想想,若直中係1A/1B,佢哋可以走去邊?有幾多更好選擇?你選擇時他校一定要收你?~~~

PTL_L    發表於 20-11-13 13:26

tpmon 發表於 20-11-13 12:53

當年即上年,我係兩張自行票都用於外闖,因為我對小朋友能升上直中有好大信心。

mcl203 發表於 20-11-13 13:05
所以坊間某些人睇法係唔正確的,直小前列生必外闖。試想想,若直中係1A/1B,佢哋可以走去邊?有幾多更好選 ...

有最top 那批真的是充滿自信心和能夠做得到,但數目只是少數。

如非最top 那批跟最top 那批行同一樣的strategy,結果好唔同。間間自行正取生也盡收最top 那批學生先。

mcl203 發表於 20-11-13 12:46
呢種說法係對外官腔式,若佢哋真行為上令到自己學生自行唔揀直中,咁,試想下佢哋收生有乜後果?~~~
...

吾明,真心求教,如果出現呢個情況,請問收生會有乜後果?謝謝

tpmon 發表於 20-11-13 13:26

有最top 那批真的是充滿自信心和能夠做得到,但數目只是少數 ...

個組合可以好復雜。之前講咗,有乜選擇可以令學生心動外闖?若學校坊間嘅評級和宜家直中差唔多,佢哋點解要走?始終佢哋係小學已經讀咗6年,傳統學校係各有歷史風格,已經慣咗。係前列生,讀書成績都係靠自己,直中亦唔係無能力教到佢哋~~~

邊個lev學生一樣,B2/3生有B1A/B嘅直中唔讀?B1A/B學生一樣咁諗,他校好唔好得過自己直中?越高banding嘅直中,越少學生會意願外闖,就算想走,都可能得3兩個選擇,呢啲選擇亦唔會大量收佢哋~~~

al5135 發表於 20-11-13 13:34
吾明,真心求教,如果出現呢個情況,請問收生會有乜後果?謝謝

如果佢哋唔直接或間接俾壓力啲學生,真係鼓勵佢哋兩個自行位全部報他校,結果,咪可能將自己嘅子弟兵送去他校囉~~~

對外話自己學生一個都唔收係可以理解,簡介會係對外,外來家長最関心係收幾多街外學生。如果表示會收部份自己學生,會令家長覺得位少咗,會否影響家長入表自行~~~

‹ 上一主題|下一主題